Serviciul de Informații Externe (SIE) al României are un nou director: Gabriel Vlase, membru al Partidului Social Democrat, deputat de Bacău în perioada 2004-2018, vicepreședinte al PSD la nivel național din 2015 și vicepreședinte al Camerei Deputaților din 2017.
Luni, el a primit avizul favorabil pentru funcția de director al SIE în comisia parlamentară comună, miercuri a fost validat în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, iar joi a demisionat din funcția de deputat și a depus jurământul la Palatul Cotroceni.
Locul rămas liber în Camera Deputaților după demisia lui Gabriel Vlase va fi ocupat de Elena Hărătău, profesor, supleant pe lista PSD Bacău la alegerile parlamentare din decembrie 2016.
Gabriel Vlase a absolvit Institutul Politehnic București, cursuri postuniversitare la Institutul Național de Administrație, Colegiul Național de Apărare – Universitatea Națională de Apărare, Colegiul Superior de Securitate Națională – Academia Națională de Informații, MBA – Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași, Programul pentru Înalți Oficiali (SES), Centrul European Marshall pentru Studii de Securitate – Garmisch, Partenkirchen, Germania, o specializare în „Analiza și rezolvarea conflictelor armate”, Georgetown University, SUA.
În 2007 a absolvit cursurile postuniversitare ale Institutului Diplomatic Român, iar în 2010 a obținut titlul de doctor în științe militare și informații la Academia Națională de Informații.
Fost vicepreședinte al Adunării NATO
În 2000, Vlase a fost consilier municipal, iar în perioada 2001-2004, subprefect de Bacău. În cei 14 ani de activitate parlamentară, deputatul PSD a participat la reuniuni și conferințe internaționale, a fost observator OSCE, delegat NATO și a ocupat numeroase funcții.
În ultimul mandat, de exemplu, a fost vicepreședinte al Camerei Deputaților, președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Statul Israel, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, al Comisiei de apărare și securitate – Adunarea Parlamentară a NATO, Grupului Special pentru Mediterana și Orientul Mijlociu al AP NATO, al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, Grupului de prietenie cu Marele Ducat de Luxemburg, al Grupului parlamentar de prietenie cu Japonia și al Grupului PRO-America. Din 2013 a fost vicepreședinte al Adunării Parlamentare a NATO și vicepreședinte onorific al Adunării Parlamentare a NATO.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.