Toti furnizorii de servicii sociale vor fi supusi unei evaluari riguroase in vederea acreditarii. Ei vor fi incadrati in patru clase de excelenta, in functie de anumiti indicatori de performanta. Pentru fiecare serviciu furnizat vor trebui sa detina licenta de functionare. Lipsa certificatului de acreditare si a licentei va fi aspru sanctionata.
Dupa ce a schimbat din temelii sistemul asistentei sociale, acum conducerea Ministerului Muncii vine sa revolutioneze si conditiile de acreditare a furnizorilor de asemenea servicii. Recent, pe site-ul acestui minister a fost afisat, spre dezbatere publica, proiectul Legii privind asigurarea calitatii in domeniul serviciilor sociale. Potrivit acestui proiect evaluarea si certificarea calitatii in acest domeniu se va face pe baza unor criterii speciale. Daca acestea sunt indeplinite furnizorul de servicii sociale va primi un certificat de acreditare pe o perioada nedeterminata. El va avea, insa, obligatia ca o data la cinci ani sa faca dovada indeplinirii criteriilor care au stat la baza acreditarii.
Finantarea depinde de clasa de incadrare
Totodata, furnizorul de servicii sociale va trebui sa obtina pentru fiecare din acestea licenta de functionare pe o perioada determinata de cinci ani, respectiv de trei ani in domeniul protectiei copilului. La emiterea licentei se va tine cont de standarde minime de calitate. Pentru fiecare tip de serviciu va fi elaborat un set de astfel de standarde, care vor reprezenta nivele de referinta. Pornind de la acestea, serviciile sociale vor fi incadrate in patru clase de excelenta, in functie de indicatorii de performanta atinsi. Nivelul minim, obligatoriu de indeplinit, va fi reprezentat de clasa a IV-a. Cel mai inalt nivel va fi clasa I. Fiecare clasa va fi atestata printr-o sigla distinctiva pe care furnizorul de servicii sociale va avea dreptul sa o utilizeze pe toate documentele de prezentare si informare, precum si pe cladirea in care functioneaza. In functie de clasa in care un serviciu social a fost incadrat se va stabili si cuantumul contributiei datorate de catre beneficiarul lui, precum si nivelul finantarii alocate din fonduri publice.
Sanctiuni dure pentru incalcarea legii
Furnizorul poate acorda servicii sociale numai daca detine certificat de acreditare, lipsa acestuia fiind amendata cu 5.000-10.000 lei. Functionarea fiecarui serviciu este permisa doar daca acesta are licenta de functionare. Lipsa licentei atrage dupa sine sanctionarea cu amenda de 10.000-20.000 de lei. Cererea pentru acreditare, conditie ceruta atat pentru furnizor cat si pentru serviciu, trebuie depusa cu 60 de zile inainte de functionare. Evaluarea in teren a serviciului in vederea acreditarii va fi realizata de personalul Agentiei Judetene de Prestatii Sociale. Procedura de acreditare si de atestare a calitatii, insa, va fi simplificata. Pentru un serviciu nou infiintat furnizorul va avea posibilitatea obtinerii licentei de functionare exclusiv pe baza evaluarii pe propria raspundere. Dar daca la evaluarea in teren se constata aspecte neconforme cu datele inscrise in fisa de autoevaluare se aplica sanctiuni contraventionale. Totusi, in cazul in care standardele minime de calitate sunt indeplinite in proportie de 75 la suta, fara a se aduce atingere vietii si integritatii beneficiarului, licenta de functionare va fi data provizoriu pana la expirarea perioadei de un an, cu posibilitatea prelungirii inca trei luni. Daca standardele nu sunt indeplinite in totalitate, atunci licenta va fi retrasa si va fi aplicata o amenda intre 1.000 si 5.000 de lei. Daca va fi aprobata anul acesta, Legea calitatii serviciilor sociale va intra in vigoare la 1 ianuarie 2012. Furnizorii de servicii sociale care sunt deja acreditati vor trebui sa depuna cererea de acreditare in vederea eliberarii certificatului si a licentei de functionare in termen de 12 luni de la inceperea aplicarii legii.
Elena Tintaru