Zilele trecute, un deal din satul Valea Sosii, comuna Poduri, a inceput sa alunece cu tot cu case. Patru case amplasate pe terenul miscator au crapat din temelii. Oamenii se tem pentru siguranta lor. Si in satul Cernu pamantul a iesit din tiparele sale. Trei gospodarii sunt la un pas de a fi rase de pe fata pamantului. Specialistii spun ca familiile afectate trebuie stramutate.
Lumea se schimba. Ceea ce astazi este stabil si durabil, maine poate ajunge o amintire. In satul Cernu niciodata nu s-a vorbit de alunecari de teren. Lucrurile s-au schimbat cand un intreg deal a inceput sa se pravale peste trei gospodarii. „Dupa ploile din vara lui 2005 s-a miscat dealul, povesteste Ghorghe Timpu, unul dintre satenii afectati. Mai intai gradina s-a facut praf. Aproape nu a mai ramas un copac in picioare. Apoi pamantul a ajuns pana langa casa. Am fost nevoiti sa-l scoatem de acolo, sa nu se darame locuinta pe noi. Acum doua zile, iar s-a pravalit o bucata din mal. Cat a fost pamantul inghetat nu am avut probleme. Insa, acum ne temem pentru viata noastra”. Necazul a lovit si in familia Vizitiu, care trebuie sa escaveze permanent pamantul de la baza dealului. Pana si preotul din sat risca sa ajunga pe lista sinistratilor. Casa parohiala, amplasata chiar langa terenul miscator, poate fi rasa de pe fata pamantului, in orice clipa. „Comitetul local pentru situatii de urgenta a luat masuri pentru indepartarea pamantului ce afecteaza grajdul si casa familiei Vizitiu precum si casa parohiala din Cernu, precizeaza Vasile Biea, viceprimarul din Poduri. Intentionam ca, in periaoda imediat urmatoare, cu ajutorul beneficiarilor Legii 416, sa facem niste terasamente, pe care sa plantam copaci cu radacini adanci, gen salcami si nuci. Nu poate intra in discutie problema stramutarii familiilor afectate, pentru ca, ele nici nu vor sa auda de asa ceva”.
S-a trezit
cu peretele daramat
Noaptea trecuta a fost de cosmar pentru Alexandrina Busuioc, din Valea Sosii. Femeia a auzit, la un moment dat, un vuiet urmat de un zgomot infundat. „Mi-a fost frica sa ies afara sa vad ce se intampla, povesteste ea. Sunt singura acasa si ma tem pentru siguranta mea. Abia dimineata am vazut ca terenul din spatele casei s-a miscat. Bubuitura care m-a trezit din somn a fost produsa de peretele bucatariei de vara care s-a daramat. Toata casa e plina de fisuri”. Specialistii sustin ca la Valea Sosii este o falie de adancime care face probleme. „Am muncit o viata intreaga ca sa fac casa si acum vad ca a crapat pe la toate incheieturile, se plange Eugenia Stoleru. Ma gandeam ca o sa locuiasca in ea si copiii mei. Dar cine stie daca nu o sa raman si eu pe drumuri”. Nici o familie afectata de alunecarile de teren nu are asigurata locuinta. „Nu am facut-o pana acum din neglijenta, dar in momentul de fata cred ca e prea tarziu pentru un asemenea pas, ne spune Gh. Albu. Probabil ca daca chem pe cineva de la asigurari, acum nici nu se mai uita la mine. Asta e, ce sa fac acum?! Cum o vrea Dumnezeu!” Nici drumul proaspat construit cu fonduri SAPARD nu a scapat de alunecarile de teren. Pe soseaua betonata s-a cascat o fisura serioasa, care le da mari batai de cap soferilor.
Specialistii spun ca familiile trebuie stramutate
Situatia din Poduri a alertat autoritatile judetene. Ieri, o comisie formata din reprezentanti ai Inspectoratului pentru Siguranta in Constructii, Consiliului Judetean, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si Sistemului pentru Gospodarirea Apelor s-a deplasat la fata locului pentru a evalua situatia. „Pentru Valea Sosii, comisia propune in primul rand un studiu geologic, precizeaza lt.col. Cornel Cotumbeanu, de la ISU. Apoi s-ar impune consolidarea drumului comunal, alte amplasamente pentru casele afectate, interzicerea de noi constructii in zona”. Autoritatile locale s-au gandit insa la alte solutii, dupa ce au concluzionat ca nici o familie afectata nu-si va parasi gospodaria. „Pentru ca panza freatica este la suprafata, vrem sa realizam un bazin de colectare a apei, bazin care sa foloseasca si la necesitatile localnicilor. Apoi, se vor planta copaci cu radacini adanci, care sa stabilizeze terenul”, mai spune viceprimarul Vasile Biea.Scris de Lili Adochitei