Ieri, bolnavii din Vultureni s-au asezat la o lunga coada langa masina farmaciei mobile pentru a-si lua medicamentele de care au nevoie. Unii aveau reteta compensata, altii asteptau sa plateasca medicamentele. Toti erau insa bucurosi ca farmacia mobila a venit si le va fi usurata suferinta. In acelasi timp, erau ingrijorati ca minunea nu va mai dura prea mult.
Sunt zeci de oameni la coada pentru ca numai astazi, pana la pranz, am dat 25 de consultatii, ne-a spus dr. Valeriu Bologan, medic de familie la Vultureni. Suntem bucurosi ca avem acces la medicamente. Martea este ziua in care ajunge farmacia si la noi, dar avem noroc sa opreasca si vinerea cam vreo ora. Am auzit ca pana la 1 aprilie, cand va intra in vigoare noul contract-cadru, nu se va desfiinta.Noi am dori foarte mult ca oamenii din aceasta zona sa nu fie lasati fara medicamente, dar nu ne asculta nimeni”. In cladirea primariei este spatiu pentru un punct farmaceutic, dar medicul Bologan este convins ca nimeni nu va investi la Vultureni. Si la Huruiesti farmacia este asteptata cu nerabdare. „Murim fara farmacie, ni s-a plans Maria Cojocaru, de 73 de ani. Suntem la pamant de boala”. Daca farmacia nu va mai trece prin Huruiesti, satenii vor fi nevoiti sa mearga la Adjud pentru o reteta. „Ar trebui sa avem farmacie permanent, este de parere Ionela Stanciu. Am doi copii si dau 50.000 pe un drum pana la Adjud cand e vreo urgenta si nu pot astepta cu reteta ziua in care vine farmacia mobila”.
Casa de Asigurari este un simplu finantator
Din pacate in noua lege a farmaciei nu apare conceptul de farmacie mobila, asa ca nu poate fi acreditata, ne-a declarat dr. Maria Tioc, director general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS). Noi nu incheiem contracte decat cu furnizori acreditati. In zonele rurale ar trebui infiintate puncte farmaceutice. Noi nici macar nu putem interveni pentru modificarea legislatiei. Directia de Sanatate Publica ar putea cere asta. Noi nu ne ocupam decat de partea contractuala. Pana acum am mers cu spitale neacreditate, cu Serviciul de Ambulanta neacreditat, dar de anul acesta nu mai este posibil”.
Lobby prin Europa pentru farmacia mobila
„Noi consideram ca farmacia mobila este extrem de utila in zonele in care functioneaza, ne-a declarat Gabriela Achihai, presedinta Fundatiei de Sprijin Comunitar (FSC). Am demarat deja o actiune de lobby la nivel inalt pentru includerea acestui tip de serviciu in legislatia farmaciilor. La ora actuala, asteptam raspuns de la European Public Health Alliance, membra in European Social Platform, care are influenta asupra politicilor publice legate de sanatate. Asteptam sa primim legislatia europeana in acest domeniu. Iar cazul in care Casa de Asigurari va obiecta, noi vom intelege. Insa, speram macar sa gasim alternative pentru programul Farmacia Mobila”. FSC a demarat proiectul farmacia mobila inca din luna aprilie 2004. Initiativa apartine regretatului dr.Stefan Ciobanu, director executiv la FSC, care a dorit din tot sufletul sa vina in sprijinul populatiei din sase comune din zona Podu Turcului: Vultureni, Dealu Morii, Stanisesti, Gaiceana, Huruiesti, Tatarasti. Mai spunem ca punctul de lucru itinerant deserveste prin rotatie cele 6 comune incluse in proiectul pilot, cate doua localitati pe zi, asigurand eliberarea retetelor gratuite sau compensate prescrise de medicii de familie. Medicamentele sunt ridicate zilnic de la Farmacia nr. 4, de unde personalul specializat se deplaseaza in comune conform programarii. Locatia Punctului de lucru mobil este stabilita in vecinatatea cabinetului medicului de familie, iar eliberarea retetelor, inregistrarea lor si operarea in programul de gestiune se realizeaza cu ajutorul calculatorului portabil. Pana in prezent, Farmacia Mobila a oferit servicii la peste 15.000 persoane din zona Podu-Turcului. „Evident ca a avea puncte fixe deschise zilnic in fiecare comuna este de preferat, dar pana la a atinge acest deziderat va trece mult timp, iar farmacia mobila prezinta o solutie temporara extrem de eficienta. Avem lunar, in medie, peste 1.000 de beneficiari la farmacia mobila, costul pentru fiecare dintre acestia se ridica la suma de 2,7 RON”, a precizat Gabriela Achihai. Costurile nu sunt deloc de neglijat in conditiile in care investitia initiala a costat 172.880 RON, iar functionarea farmaciei mobile inghite 3.173 RON in fiecare luna.Scris de Doina MINCU / Carmen SERBAN
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.