Ziua de 1 Decembrie a trecut peste locuitorii satelor bacauane ca oricare alta. Unii au iesit la camp, altii au preferat sa stea in casa, la adapost de frig si ceata. Strazile si curtile au ramas pustii. Dupa ore lungi de cautari am gasit o singura gospodarie cu drapel inaltat la poarta.
aStatul si primarul gresesc. Dau ajutoare la toti cei care fug de munca. Banii ajung la gestionarii de la carciuma. De Ziua Romaniei, ar face bine sa schimbe politica. Sa dea bani la sanatate si invatamant, nu la pomanagii”.
Neculai Lovin
aPoliticienii ar fi trebuit sa lase deoparte lupta politica si sa respecte Ziua Nationala. Si la sat, si la oras.”
Vasile Marmureanu
aEu sarbatoresc 1 Decembrie prin munca. Curat santul fiindca se apropie alegerile si trebuie sa fie frumos.”
Maria Cuseraru
aO fi sarbatoare, dar noua nu ne arde. Nu ai unde lucra. Am 55 de ani si nu gasesc nicaieri de lucru. Inainte de „89 castigam ca fierar betonist 100 de lei pe zi. Erau bani. Acum nici macar nu gasesc o slujba.”
Mihai Bratu
Zi de toamna tarzie, cu vant taios si ceata. De ziua tarii lor, bacauanii din mediul rural au preferat sa stea in casa, la caldura. Pe ogoare si pe drumuri, putine carute incarcate cu coceni sau oameni iesiti la arat cu plugul tras de vaca. Batranii par singurii emotionati de aceasta zi si isi amintesc vremurile cand Romania era sarbatorita primavara sau vara. „De dimineata cantam prin casa despre Stefan cel Mare, ne-a marturisit Carolina Lovin, din Rosiori. Mi-aduc aminte cum participam la serbari cand eram copil si se sarbatorea 10 Mai”. Neculai Lovin e bucuros „de aceasta zi in libertate. Pe vremuri, de 23 august, erai obligat sa canti, nu o faceai de voie. Din toate cantecele mai stiu unul: aHai la munca sa muncim/ Da, Doamne, sa nu gasim!a Din pacate, se potriveste si azi. Dai cu pusca sa cauti unul sa vina la munca, cu ziua, si nu gasesti. Toti asteapta ajutoare”. Neculai Lovin e suparat si pe primarul din Rosiori din acest motiv. Desi il considera pe edil „bun si popular”, ii reproseaza ca da ajutoare sociale.
aSarbatoarea e cu cruce rosie”
In Rosiori, ziua de 1 Decembrie nu a fost marcata oficial. Primarul comunei ne-a declarat ca, pentru sateni, „Sf. Andrei” a fost mai important decat sarbatoarea nationala. Locuitorii il aproba. „Sarbatoare e ce-i cu cruce rosie in calendar, ne-a spus cam necajit Constantin Alexescu. Ce sa sarbatorim aici? E moarta. Nu gasesti de lucru, nu este nicio speranta. Unde sunt banii care se strang la buget? Unde sunt investitorii? Banii se duc la asparlamentaria, nu la investitii in infrastructura”. Barbatul sustine ca e patriot si s-ar duce la lupta pentru tara sa, pentru romanii care traiesc pe teritorii „rupte de Romania”, dar nu simte ca pe 1 Decembrie este sarbatoare.
Zi umbrita de campania electorala
[ad#stire] Pe un traseu care a inclus cinci comune din judet nu am vazut un singur semn de sarbatoare. Pustiu, tristete si lehamite. Doar in Traian, aproape de iesirea spre Bacau, la o poarta noua flutura un drapel. „Am arborat steagul fiindca sunt patriot, ne-a declarat Vasile Marmureanu, din Traian. M-am chinuit un pic, fiindca am facut poarta noua si a trebuit sa leg un par, dar nu m-am lasat. Dupa mine, la fiecare poarta ar fi trebuit sa fluture steagul. Pacat ca romanii nu simt asa. Nu mai dau importanta zilelor care au semnificatie nationala”. In acest an, Ziua Nationala a Romaniei a fost umbrita de campania electorala. La Negri, de exemplu, strazile erau ceva mai animate decat in comunele vecine. Localnicii nu sarbatoreau, insa, ziua tarii lor, ci asteptau un ansamblu folcloric aflat in turneu electoral.
Doina Mincu