13 noiembrie 2024

Frauda de un milion si jumatate de lei la prestatii sociale

Aproape 5.000 de familii au pacalit statul

Cele mai multe au trecut in declaratie venituri mai mici sau mai putine bunuri decât au in realitate. Aproape 1.200 de beneficiari de ajutor social dintre cei 7.500 au mintit in declaratia pe propria raspundere. De la ei trebuie recuperata o suma de 600.000 lei. Alte aproximativ 3.000 de familii, tot prin declaratie falsa privind veniturile realizate si bunurile detinute, au beneficiat de ajutor de incalzire. Primariile trebuie sa recupereze toti banii de la ele.

Numarul familiilor care au obtinut prestatii sociale prin frauda intrece pâna si cea mai sumbra anticipare facuta de conducerea institutiei care le gestioneaza. Daca pe parcursul controlului intreprins de catre Curtea de Conturi asupra legalitatii acordarii ajutoarelor de incalzire, a celor sociale, a alocatiilor de stat si a celor de sustinere, precum si a indemnizatiilor de crestere a copilului s-a estimat ca numarul celor care au fentat statul se ridica la aproape 1.000 de cazuri, in final s-a ajuns la o cifra mult mai mare. "Practic, 4.841 familii au fost depistate ca in 2011 au primit nejustificat prestatii sociale, ne-a spus Cristina Ciobanu, directorul Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Bacau. Marea majoritate au dat declaratii false privind veniturile pe care le realizeaza si bunurile detinute. In aceasta situatie sunt aproape 3.000 de familii care au beneficiat de ajutor de incalzire a locuintei si acum trebuie sa-l dea inapoi. Este vorba despre o suma de 266.232 lei. Aproape toate sunt din mediul rural."

Saraci, doar in declaratie



Prejudiciul total provocat bugetului de stat de catre cele 4.841 familii se ridica la 1.502.603 lei (15 miliarde lei vechi), suma de bani care va fi recuperata de la cei ce au beneficiat necuvenit de prestatii sociale. Cel mai mare debit este la ajutoare sociale. Din 7.500 de familii care au primit un astfel de ajutor lunar anul trecut, 1.196 trebuie sa-l dea inapoi. Este vorba de nu mai putin de 599.387 lei pe care aceste familii trebuie sa-i restituie. Si aceasta deoarece marea majoritate dintre ele, pentru a obtine ajutor, au trecut in declaratia pe propria raspundere venituri si suprafete de teren mai mici decât au in realitate ori au ascuns ca detin depozite bancare mai mari de 3.000 lei sau autoturisme fabricate recent. Nu au lipsit nici cazurile in care au "uitat" sa treaca in declaratie ca realizeaza venituri de natura profesionala intr-un alt judet (Vrancea). Dar cu o datorie destul de mare la stat, respectiv de 332.290 lei, se inscriu si 520 familii care au luat alocatie de sustinere familiala, desi nu aveau dreptul, pentru ca realizau venituri mari ori detineau suprafete importante de teren sau autoturisme de lux. Peste 300 dintre ele lucreaza in strainatate si primesc de acolo alocatie europeana pe fiecare copil pe care il au, alocatie care este si de 110 euro. Aceste familii trebuie sa returneze statului român 272.859 lei. Aproape 250.000 lei sunt obligati acum sa dea inapoi si 59 parinti. 57 dintre ei, in perioada de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, au revenit la serviciu si nu au declarat aceasta. Astfel, ei au beneficiat in acelasi timp si de salariu, si de indemnizatie. Altul are de inapoiat 29.379 lei, deoarece acesti bani (indemnizatia de crestere a copilului) i-a obtinut in baza unei adeverinte de venit nereala, emisa de angajator.

A inceput recuperarea prejudiciului

Toti cei depistati ca au primit necuvenit bani vor fi instiintati cu privire la aceasta de catre primaria de domiciliu. Listele cu debitorii au fost transmise deja primariilor de catre AJPIS Bacau. Modalitatea de returnare a debitelor a fost stabilita si ea. "Recuperarea ajutoarelor de incalzire va fi facuta de catre primariile localitatilor unde isi au domiciliul beneficiarii in cauza, a mai spus directorul AJPIS Bacau. Primariile trebuie sa vireze in contul institutiei noastre sumele datorate. Daca nu o fac, risca sanctiuni dure. Pentru ajutorul social si alocatia de sustinere, primarii trebuie sa dea decizie de incetare a platii ca apoi noi sa ne ocupam de recuperare." Tot AJPIS Bacau va trece la "executarea" si a celor care au beneficiat nejustificat de indemnizatie de crestere a copilului ori de alocatie de stat. Dar, cu siguranta, vor mai fi asemenea cazuri si de acum incolo. Controlul Curtii de Conturi a vizat anul 2011. In luna iulie AJPIS Bacau va incepe verificarea celor cinci tipuri de prestatii sociale care au fost achitate in primul semestru din anul 2012. Ca si Curtea de Conturi, va utiliza bazele de date de la nu mai putin de 11 institutii, unde se platesc impozite si taxe ori sunt inregistrate veniturile si bunurile populatiei.
Elena Tintaru




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014