5 noiembrie 2024

Francezii, impresionati de traditiile si obiceiurile din Bacau

In a doua zi a derularii Proiectului “Former des formateurs d’adultes a l’histoire europeene des arts” (Formarea formatorilor pentru educatia adultilor, in istoria europeana a artelor), care face parte din programul ErasmusA K1, finantat de Comisia Europeana, cursantii din Franta au avut o zi dedicata activitatilor practice.

In prima parte a zile de marti au vizitat Sectia de Etnografie a Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” din Bacau, unde au avut ocazia sa vada obiecte, unelte, produse, folosite de-a lungul timpului de locuitorii acestei parti de tara, pentru perpetuarea vietii materiale si spirituale. “Este extraordinar tot ce am vazut aici, este fabulos, in putine tari mai gasesti asa ceva. Vizita aici reprezinta, pentru cursantii nostri, o lectie de spiritualitate materiala, care le va folosi in viitoarea lor activitate”, ne-a spus Aline Rutily, coordonator proiectului „Pedagogia istoriei artei peisajului si gradinii, prin intermediul literaturii, artelor si stiintelor”.



Delegatia franceza a participat apoi la un work-shop cu ceramica de Cucuteni, cea mai veche cultura materiala, unde elevi ai unor scoli din Bacau au reprodus pe obiecte din ceramica, imagini si elemente ale vestitei culturi, folosind aceleasi doua culori specifice, alb si negru.

Cântec, joc si mestesuguri, la Gioseni

Dupa amiaza, membri ai Asociatiei „Paysage et patrimoine sans frontière”, al carui membru este si Centrul Cultural “George Apostu”, au fost oaspetii comunei Gioseni, participând la un atelier al traditiilor populare, denumit „Cântec, joc, costume, mestesuguri”, organizat cu sprijinul Primariei si Consiliului Local, parteneri ai proiectului.

2 proiect erasmus gioseni

Oaspetii au fost intâmpinati, dupa traditie, de primarul comunei, Bernadin Tamas, cu pâine si sare, dupa care formatii artistice ale elevilor si tinerilor din comuna au sustinut, in Sala de Sport, un excelent spectacol de muzica si dansuri populare (prof. instructori Cecilia Beresoaie, Zsuzsanna Csabeny si Eugenia Husanu), apreciat la superlativ de participanti. Gazdele le-au oferit francezilor si o surpriza: in aceeasi sala au fost organizate mai multe ateliere, in care tineri si vârstnici le-au aratat arta mestesugurilor de prelucrare a lânii (tors, impletit, tesut), prelucrarea lingurilor si a altor obiecte din lemn etc.

“Ma bucur foarte mult de primirea din România, sunt pentru prima data aici, insa aceasta vizita este foarte importanta din punct de vedere cultural, aceste traditii nu le-am gasit in alta tara participanta la proiect, de aceea suntem bucurosi ca avem ocazia sa vedem pe viu traditiile si obiceiurile voastre. Le multumesc tuturor.”
Jean Soulier, presedinte Asociatia „Paysage et patrimoine sans frontière”

Oaspetii francezi au vizitat Biserica catolica “Sf. Ioan Botezatorul” si Manastirea “Sf. Carol Borromeu”. Doua zile, membrii asociatiei vor vizita Nordul Moldovei, dupa care, vineri, 27 martie, ora 17, vor participa la deschiderea “Salonului Artei Naive”, care va avea loc la Muzeul de Arta Contemporana al Centrului Cultural “George Apostu”.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri