15 ianuarie 2025

Fragmentarea excesivă a terenurilor, piedica agriculturii performante

În ultimii ani, la nivelul județului se înregistrează un proces crescând de comasare a tereurilor. Avantajul este clar al fermierilor care, astfel, au posibilitatea de a primi de la stat sprijin pentru a lucra pământul, comasarea fiind una dintre principalele condiții pentru acordarea acestor subvenții.

De altfel, fărâmițarea terenurilor a fost și încă mai este principalul factor care ne împiedică să avem o agricultură performantă, întrucât lipsa comasării terenului aduce cu sine și o productivitate scăzută. De aici și importurile masive de produse agro-alimentare care concurează piața de profil, nepregătită să-i facă față. Cert este că, potrivit Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Bacău, pentru ca fermierul să poată primi bani de la stat, acesta trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 hectar, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha.



Situațiile de la APIA indică faptul că, în 2018, nu mai puțin de 18.502 de fermieri au primit sprijin pentru un total de 157.806 de hectare pe care le lucrau, pentru ca în 2019, totalul acestora să crească la 162.858 de fermieri (pentru 17.604 de hectare), ajungând, în acest an, la 166.223 de fermieri care lucrau 17.121 de hectare. Or, reducerea suprafețelor declarate de fermierii care lucrează pământul indică tocmai faptul că terenurile au fost comasate.

Întinerirea generațiilor de fermieri

Potrivit specialiștilor din domeniu, la procesul comasării se mai adaugă și reîntinerirea generațiilor din agricultură pentru ca acest domeniu să devină eficient. De altfel, aceasta este o preocupare majoră a Comisiei Europene pentru noua Politică Agricolă Comună, în condițiile în care întreg spațiul comunitar se confruntă cu fenomenul îmbătrânirii populației din agricultură.

În aceste condiții, au fost propuse stimulente financiare pentru atragerea tinerilor în agricultură. Unul dintre acestea este sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri care va fi dublat, începând de anul viitor. Astfel, tinerii fermieri vor primi 100.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil la finanțare.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img