Sarbatoare mare la Biserica Sf. Ioan din Bacau. Lacasul de cult a fost ieri neincapator pentru sutele de enoriasi care au tinut sa participe la slujba oficiata cu ocazia marii sarbatori a Sfântului Ioan Botezatorul. A fost si hramul bisericii iar Preasfintitul Ioachim Bacauanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, a acceptat invitatia de a oficia slujba arhiereasca alaturi de preotul paroh Marius Popescu, numit in aceasta functie la inceputul acestui an, si de un sobor de preoti.
PS Ioachim a avut parte de o primire care „sincer, m-a bucurat”, a spus episcopul vicar. Mai multi copii l-au intâmpinat cu pâine si sare si cu zeci de flori. Cu totii au intrat apoi in biserica pentru a lua parte la slujba.
„Am avut impresia, astazi, venind la Bacau pentru sfânta liturghie, ca florile au inflorit mai devreme. Va multumesc si cu toata dragostea am apreciat organizarea de inceput a acestei sarbatori si cred ca din continutul ei liturgic veti sorbi fiecare daca veti fi receptivi si va veti deschide sufletele ca florile.”
PS Ioachim Bacauanul
Sfântul Ioan Botezatorul este sarbatorit de biserica ortodoxa a doua zi dupa Botezul Domnului. Mai este numit si „Inaintemergatorul” pentru ca a anuntat venirea lui Hristos, fiind considerat cel mai mare dintre profeti, cel care l-a botezat pe Iisus in Iordan. Chiar si dupa moartea sa ca martir, dupa ce Irod l-a decapitat, el a continuat sa fie pentru credinciosi un model de infrânare, pocainta si curatire.
Biserica Sf. Ioan, lacas cu istorie
Monografiile si scrierile mai vechi arata ca biserica Sf. Ioan din Bacau a fost zidita între anii 1803-1813 de ctitorii Ioan Mocanu si preotul iconom Ioan Moisa. Despre cele petrecute de-a lungul unui secol, nu se stie mai nimic, dar apare in inscrisuri ca 1924 a fost închisa pentru a fi reparata radical. Pictura sa interioara reprezinta stilul bizantin.
Biserica „Sfântul Ioan” este primul lacas de cult în care fetele si baietii din Bacau au deprins taina slovelor românesti. Pâna la 1800 elevii citeau cuvinte scrise cu caractere chirilice, dar preotii de la aceasta biserica s-au preocupat sa-i învete pe elevi cum sa transcrie cuvinte din chirilica în alfabet românesc.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.