Sarbatoare. Acesta este cuvântul pe care l-a rostit si l-a repetat episcopul Diecezei de Iasi, PS Petru Gherghel, sâmbata, 13 septembrie 2014, la celebrarea Liturghiei de sfintire a Bisericii romano-catolice “Sfânta Cruce” din Bacau.
Cu mult inainte de ora 11, mii de credinciosi din parohia “Sfânta Cruce”, din alte localitati din judet, din tara si din strainatate s-au adunat in curtea bisericii pentru a-i intâmpina, cu pâine si sare pe oaspeti, PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei romano-catolice din Iasi, PS Aurel Perca, episcop auxiliar de Iasi, si PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucuresti, Isidor Dâsca, decan de Bacau, vicari si preoti, membri ai unor ordine ale Bisericii Romano-Catolice.
Au fost, de asemenea, prezenti, alaturi de comunitatea catolica, Dragos Benea, presedinte al CJ, Vasile Tescaru, primar interimar al Bacaului, senatori si deputati. Preotul paroh Iosif Comorasu a rostit cuvântul de bun venit, multumind intregii asistente, credinciosilor catolici, dar si celor ortodocsi si ai altor culte care s-au jertfit moral, material si spiritual pentru zidirea acestui lacas de cult.
A intrat Regele Maririi
Biserica a fost inconjurata cu un brâu alb, sustinut de sute de credinciosi, care au devenit nasii bisericii, dupa care PS Petru Gherghel a rostit sacrele cuvinte pentru deschiderea portilor imparatesti ale bisericii: “Deschideti voi portile voastre si va intra Regele Maririi”. Cine este acest Rege al Maririi?, au intrebat ingerii. „Este Domnul puterilor, Domnul cel tare, Domnul cel viteaz in lupta, Domnul ostirilor, El este Regele Maririi” si, in aplauzele multimii de credinciosi, PS Petru Gherghel, impreuna cu ceilalti prelati si oficialitati locale, a taiat panglica, a batut in poarta cu toiagul sfânt, portile s-au deschis, iar enoriasii au patruns in biserica lor.
Timp de peste doua ore au avut loc momentele esentiale ale celebrarii sfintirii bisericii, Sfânta Liturghie, solemnitatea Consacrarii Altarului, sfintirea interiorului, la care au participat, prin rugaciuni si cântari toti cei prezenti. Cu aceeasi ocazie, in altar, intr-o nisa speciala, au fost depuse moaste ale unor sfinti, zidite pentru totdeauna in Altar, care ofera sacralitate acestui lacas, devenind astfel loc de intâlnire dintre om si Dumnezeu, loc de rugaciune.
Un moment emotionant a fost prezentarea de catre PS Aurel Perca a celor trei insemne esentiale ale bisericii si a semnificatiei lor pentru credinciosi: Crucea, Altarul si Amvonul.
Daruiti-va pace! Recunostinta
La indemnul PS Petru Gherghel: „Daruiti-va pace!”, credinciosii si-au strâns mâinile si s-au imbratisat ca semn al solidaritatii si uniunii sufletesti intru Domnul, dupa care s-a aprins Lumina Adevarului, a fost impartita Sfânta Impartasanie, insotita de cuvântul de incheiere al PS Petru Gherghel, care a cuprins si cele mai emotionante cuvinte: „Fericit poporul care stie sa ridice altare! Cinste celor care s-au jertfit pentru Biserica si Altarul Sau!” Preotii si vicarii, care s-au jertfit pentru ridicarea Bisericii “Sfânta Cruce”, au primit Diploma de Merit “Episcop Anton Durcovici”.
“Este una dintre cele mai importante sarbatori ale comunitatii din Parohia “Sfânta Cruce”, prin sfintirea acestui lacas, el devenind locul de legatura al omului cu Dumnezeu, un loc vesnic de rugaciune. Aducem prinosul nostru de recunostinta tuturor acelora care s-au jertfit 24 de ani pentru ridicarea acestei biserici inchinate lui Dumnezeu, preoti parohi, credinciosi, autoritati locale. Sa ne bucuram si sa ne rugam”.
Iosif Comorasu, preot paroh
“Poporul român este un popor credincios din nastere, a fost aici un dar al lui Dumnezeu ca au venit la noi apostolii si asa am ajuns in istorie evanghelizati chiar din primele veacuri. Cu toate greutatile, s-au zidit biserici, monumente, manastiri, pentru ca poporul sa se simta ocrotit de Dumnezeu, sa-si creasca un viitor, sa se realizeze in demnitatea sa.
Ortodocsi, catolici sau de alte culte, românii stiu sa-si pretuiasca istoria, traditiile, de aceea autoritatile nu trebuie sa uite acest lucru si sa nu uite ca un popor fara Dumnezeu este un popor fara orientare, fara viitor.
Cu Dumnezeu sunt solutii demne pentru vocatia pe care o are omul, aceea de a zidi. Ne bucuram astazi, ne bucuram mereu când se ridica biserici, altare, caci simtim astfel permanent prezenta lui Dumnezeu, biserica devenind un loc al sperantei. De aceea doresc tuturor credinciosilor din parohia “Sfânta Cruce”, care s-au jertfit pentru zidirea acestei biserici, dar si cititorilor ziarului dumneavoastra, sa aiba bucurii, sa intre cu inima curata in biserica lor si sa-L slujeasca pe Dumnezeu.”
P.S. Petru Gherghel, episcop al Episcopiei Romano-Catolice Iasi
“Evenimentul de astazi este unul extrem de important in viata municipiului Bacau, in viata comunitatii catolice, si nu numai, iar prezenta noastra aici este o dovada ca Primaria Bacau sustine comunitatea catolica, dar si celelalte culte religioase. Am participat cu inima alaturi de comunitatea din aceasta zona a orasului, ii felicit pe toti cei care si-au adus contributia la ridicarea acestui lacas, iar ziua de astazi va ramâne mereu vie in amintirea si in sufletele tuturor credinciosilor.”
Vasile Tescaru, primar interimar al municipiului Bacau
“Suntem bucurosi ca am participat la aceasta sfintire. Noi am asteptat mult timp acest eveniment care implineste munca si credinta noastra in Dumnezeu. Am venit cu familia, alaturi de vecini, de prieteni pentru a ne ruga cu totii pentru sanatate si o viata mai buna. Sa fie pace si bucurie!”
Ion Bulai
“Astazi am participat la sfintirea Bisericii «Inaltarea Sfintei Cruci» si a fost frumos pentru mine, m-am intâlnit cu multi copii, am ascultat slujba si vorbele frumoase spuse de preotii nostri. Eu am mai participat la o asemenea sarbatoare, insa aici a fost foarte emotionant, de aceea mi-a placut si o voi tine minte, mai ales ca m-am ocupat, alaturi de alte prietene, de buna desfasurare a sfintirii.
Maria Benchea
Construirea Bisericii „Sf. Cruce” a inceput in luna octombrie 1990, fiind primul lacas de cult romano-catolic zidit in Bacau, dupa revolutie. Responsabil cu lucrarile a fost numit pr. Gheorghe Farcas, vicar de Bacau, care avea sa devina primul paroh al tinerei comunitati care a fost botezata “Sfânta Cruce”. La celebrarea primei Liturghii, la demisolul bisericii, au participat mons. Grigore Duma, pr. Decan Stefan Erdes, cel care s-a luptat pentru ridicarea bisercii, pr. paroh Gheorghe Farcas, alti preoti cât si multi credinciosi.
Din anul 1996, este numit paroh preot Eugen Budau, care a condus lucrarile in continuare si a pastorit cu sârguinta si har comunitatea. Pe 13 septembrie 2009, este numit preot paroh Iosif Comorasu, care a finalizat lucrarile si a pregatit biserica pentru sfintire, eveniment care avut loc dupa 24 de ani de jertfa si credinta.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.