Golgheterul Aerostarului și colegii săi de echipă se pregătesc individual, în auto-izolare la domiciliu, în speranța că pandemia va trece și se va putea relua campionatul Ligii a III-a.
Greu departe de teren
Cât de multe lipsesc! Și cât de mult le lipsesc! Le lipsesc, înainte de toate, meciurile. Îmbrățișările după un gol și chiar micile reproșuri după o ratare sau o pasă imprecisă. Antrenamentele, ședințele tactice și studiul video. Le lipsesc până și cantonamentele, fluierăturile din tribună și deciziile anapoda ale arbitrilor. Le lipsește duritatea adversarului. La drept vorbind, în această perioadă a pandemiei generate de noul Coronavirus, fotbaliștii nu duc lipsa adversarilor. Sau nu în totalitate. Cel mai greu de învins rămâne, evident, COVID-19. Inamicul nevăzut. Dar și ceilalți adversari sunt invizibili. Și tocmai de aceea, periculoși. De la deprimanta monotonie a acestor zile și săptămâni care riscă să se transforme în luni, la absența oricărui reper viabil privind sfîrșitul coșmarului. De la grija pentru sănătatea ta și a familiei la cea pentru viitorul carierei. Sigur, toate aceste anxietăți nu privesc doar lumea fotbalului. Sunt general valabile. Dar pentru că, pe lângă celelalte preocupări amintite, un fotbalist trebuie să-și mențină și un anumit tonus fizic, am bătut, de la distanța socială cuvenită, la ușa liderei Seriei I din Liga a III-a, Aerostar Bacău pentru a afla cum (se)„joacă” fotbalul în vremea Coronavirusului. Am bătut la ușă și ne-a deschis golgheterul „aviatorilor” Cătălin Vraciu. Să pășim, deci, în acest univers alternativ.
Cea mai mare apăsare
Mai întâi, însă, un mic pas înapoi. Aerostarul antrenat de Daniel Munteanu, Andrei Vatră și Florin Anton a jucat ultimul meci pe 6 martie. Acasă, contra Botoșaniului 2, în prima etapă a returului. Un meci pe care l-a câștigat cu 3-1 („dublă” Vraciu și gol Manole), distanțându-se la șapte puncte de principala urmăritoare, Foresta Suceava. Săptămâna care a urmat a decurs normal doar pe jumătate. La mijlocul ei, FRF a hotărât mai întâi ca meciurile să se joace cu maximum de o sută de spectatori, după care a dispus închiderea tribunelor. Pe 12 martie, cu două zile înainte de deplasarea Aerostarului la Fălticeni, s-a decis suspendarea tuturor campionatelor. Inițial, până la 31 martie. În fapt, până Dumnezeu știe când. „Adevărul este că această incertitudine legată nu neapărat de data reluării competițiilor, ci de momentul când va lua sfârșit pandemia, este cea mai apăsătoare. Acum, tot universul nostru se învârte în jurul COVID-19. Așteptăm să se găsească un tratament, așteptăm să se perfecționeze un vaccine și, mai presus de toate, așteptăm să trecem cât mai curînd și cât mai bine de această situație fără precedent”, mărturisește Cătălin Vraciu.
Alergări în jurul blocului
Odată instituită Starea de Urgență, profilul antrenamentelor derulate de Aerostar s-a modificat. Toți jucătorii au intrat în auto-izolare la domiciliu. Pregătindu-se zilnic, individual, în baza unui program pe care „secundul” Andrei Vatră li-l comunică pe grupul de Whatsapp. „Ca să iau ultimul ciclu săptămânal, luni și miercuri avem exerciții de forță pe care, evident, le facem la domiciliu. Marți, joi și vineri, în program figurează alergări. În baza noilor norme privind carantina, reprizele de alergări le fac în jurul blocului. Altfel n-am cum. Îmi lipsesc și ne lipsesc antrenamentele cu mingea și, bineînțeles, meciurile, dar nu-i nimic de făcut în privința asta. Deocamdată” , spune Vraciu. Atacantul în vârstă de 31 de ani spune că perioada de pauză în ceea ce privește meciurile și programul normal de antrenament, nu i-a afectat foarte tare tonusul fizic: „Pentru moment sunt și suntem OK. Nu pot anticipa însă cum vor sta lucrurile peste o lună sau chiar două în condițiile- foarte posibile- de prelungire a carantinei. Important este să ne păstrăm calmul, luciditatea și să gestionăm cât mai bine această perioadă dificilă. Doar cu o atitudine responsabilă și cu un psihic în ordine, vom reuși să depășim cu bine situația”.
Bucuria de a fi tătic
Golgheterul băcăuan recunoaște că nu i-a fost foarte ușor să se acomodeze cu situația: „La început a fost o stare de agitație, de neliniște deoarece totul se schimba cu noi și în jurul nostru. Ușor-ușor, am început să ne adaptăm pentru că nu există alternativă”. Tată a unei fetițe de un an și trei luni, Cătălin dedică tot timpul liber micuței Natalia Ioana. „Profit din plin de această pauză de a petrece cât mai mult cu Nati. E o dulceață. La opt dimineața ne dă trezirea, iar până la somnul de după-amiază, de care eu profit pentru a-mi face porțiile de alergare e permanent în picioare. În picioare la propriu deoarece merge de la nouă luni. E foarte rapidă în mișcări, a învățat să se urce și să coboare singură din pat, iar patul nu e chiar foarte jos. Nu vorbește încă, dar are cuvintele ei, find foarte expresivă când cere sau vrea ceva. Ce mai, cu ea alături, această perioadă trece mult mai ușor”, dezvăluie Cătălin Vraciu, care subliniază ceea ce ar trebui să devină o maximă pentru orice tătic: „Bucuria de a fi tată se descoperă ceas de ceas, zi de zi”.
Promovare din oficiu?
Când se va relua campionatul Ligii a III-a? Sau, și mai bine spus, se va mai relua? Vraciu are o teorie clară: „Dacă după 21 aprilie, se va dicta o nouă amânare de o lună, cum e mai mult decât plauzibil, îmi vine greu să cred că se va mai relua campionatul. Pentru a-ți intra cât de cât în formă ar fi nevoie de minimum trei săptămâni de pregătire până la primul meci. Mai ales că tot calendarul ar trebui comprimat cu jocuri sâmbătă-miercuri- sâmbătă, iar dacă nu te pui pe picioare din punct de vedere fizic nu poți duce acest ritm fără a risca serios o accidentare musculară. Ei bine, toate aceste elemente ne duc cu gândul la un calendar competițional care s-ar sfârși prin iulie. E puțin probabil, dar rămâne să vedem deoarece acum totul e la nivel de ipoteze”. Și o ultimă ipoteză: ce se va întâmpla dacă această ediție de campionat nu va putea fi dusă la bun sfârșit? Mereu prompt în fața porții adverse, Cătălin Vraciu este și de data aceasta pe fază: „Ar trebui să promoveze echipele aflate pe locul 1 în serial lor. Și nu o spun pentru că e și situația noastră, ci pentru că ar fi unica portiță pe care ți-o oferă regulamentul. Adevărul este că noi, ca echipă, arătam foarte bine înainte de întrerupere și, pentru tot ce am arătat în acest sezon, merităm cu prisosință să revenim în Liga a II-a”.
Vatră: „Antrenamente de menținere”
Andrei Vatră, „secundul” lui Daniel Munteanu la Aerostar actualizează săptămânal pe grupul de whatsapp al „aviatorilor” programul de angtrenament. „Totul e aerobic. E un program de menținere, care combină alergările de anduranță cu antrenamentele la domiciliu: exerciții de forță, izometrie, ce se poate face în această situație”, a declarant Vatră.
Obiectiv special
De două ori golgheter al Ligii a III-a, mai întâi în 2011, cu FCM Bacău și apoi cu Aerostar, în 2018, anul promovării în B, Cătălin Vraciu se află și în această ediție de campionat în fruntea marcatorilor . „Dincolo de obiectivul pe care mi l-am fixat cu echipa, revenirea în B, target-ul personal nu e titlul de golgheter, ci de a înscrie, așa cum s-a întâmplat și acum două sezoane, în poarta tuturor echipelor adverse. Dacă nu în tur, atunci neapărat în retur”.
Fan Peaky Blinders
În afara timpului pe care-l alocă fetiței sale și a treburilor casnice, Cătă Vraciu nu ratează niciun episod al serialului de pe Netflix, Peaky Blinders. Atacantul nu este și un fan al jocurilor pe computer: „Cel mult, mă joc pe telefon. Laptopul îl deschid mai rar”.
Clasamentul Seriei I din Liga a III-a
1 Aerostar Bacău 16 14 0 2 40-10 42p.
2 Foresta Suceava 16 11 2 3 44-20 35p.
3 Ceahlăul P. Nt. 16 10 3 3 34-10 33p.
4 Bucovina Rădăuți 16 10 2 4 35-13 32p.
5 CSM Focșani 16 9 3 4 35-13 32p.
6 Oțelul Galați 16 9 3 4 25-20 30p.
7 Știința Miroslava 16 9 2 5 31-20 29p.
8 Ozana Tg. Neamț 16 7 2 7 30-27 23p.
9 Șomuz Fălticeni 16 5 5 6 20-26 20p.
10 Sporting Liești 16 5 4 7 24-25 19p.
11 KSE T. Secuiesc 16 4 5 7 20-22 17p.
12 Hușana Huși 16 5 2 9 18-25 17p.
13 FC Botoșani 2 16 4 4 8 23-31 16p.
14 Un. Dunărea Jos 16 2 4 10 15-29 10p.
15 CSM Bacău 16 2 3 11 7-26 9p.
16 CSM Pașcani 16 0 0 16 11-83 0p.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.