Pentru a-și disputa titlul de campioană județeană care le garantează participarea la turneul de promovare în C, FC Dinamo Bacău și Viitorul Curița sunt obligate să efectueze teste COVID-19 atât la nivelul lotului de jucători, cât și al staff-ului.
Tot mai greu
Drumul spre Liga a III-a devine din ce în ce mai dificil. Înainte de toate, din punct de vedere strict fotbalistic; în plină pandemie, FRF a decis ca promovarea să nu mai fie decisă în urma unei confruntări tur-retur între două campioane județene, ci în baza turneelor care vor reuni, pe teren neutru, trei echipe ce se vor întâlni în sistem campionat. Dincolo de componenta fotbalistică, latura financiară și, mai nou, cea medicală își pun și ele serios amprenta pe aspirațiile campioanelor județene care ar urma să participe, în perioada 1-9 august, la turneele de promovare. Concret, noul protocol medical, stabilit recent de Federația Română de Fotbal la ordinul Ministerului Tineretului și Sportului obligă și echipele de Liga a IV-a să-și testeze COVID-19 atât jucătorii, cât și staff-ul. Fără setul de teste, meciurile nu se pot desfășura! Nici cele care decid campioanele județene (acolo unde Liga a IV-a nu a fost înghețată), nici cele din cadrul turneelor de promovare de la începutul lunii august.
Programare la spital
Condițiile protocolului medical întocmit de FRF afectează și „barajul” pentru titlul de campioană a județului Bacău, ce opune, în dublă manșă, liderele celor două serii, FC Dinamo Bacău și Viitorul Curița. Turul va avea loc duminică, 19 iulie, de la ora 11.00, la Târgu-Ocna, gazda din acest sezon a curițenilor, returul urmând să aibă loc pe 26 iulie, la Săucești, pe terenul lui FC Dinamo. Pentru ca jocul tur să se poată disputa la data fixată, cele două echipe și-au programat testări în masă la Spitalul Municipal Onești. În cursul acestei dimineți, vor fi testați curițenii, care vor primi rezultatele după-amiază, pentru ca vineri să vină rândul dinamoviștilor băcăuani de a se testa și de a intra în posesia rezultatelor. În cazul în care unul sau mai mulți membri ai celor două grupări sportive vor fi depistați pozitiv, întâlnirea tur va fi amânată pentru miercuri, 22 iulie, de la ora 18.00. Returul, în schimb, rămâne bătut în cuie, duminica viitoare, la Săucești.
Exigențe sporite
„Noi sperăm ca totul să decurgă normal, astfel încât cele două partide pentru titlul județean să se desfășoare la data fixată. Este bine că s-a găsit înțelegere la Spitalul Municipal din Onești pentru a ne putea încadra în primul rând ca timp”, a declarat președintele Asociației Județene de Fotbal Bacău, Cristian Sava.
Pe lângă efectuarea și, implicit, prezentarea testului COVID-19, cele două echipe au și alte obligații insituite de „Protocolul medical elaborat de FRF și necesar a fi respectat pe durata desfășurării competițiilor de fotbal amator aferente sezonului 2019-2020”. Astfel, printre altele, gazdele trebuie să asigure la teren serviciu de ambulanță, medic, termometrizare, dezinfectanți, să interzică accesul publicului și să se asigure că personalul auxiliar de întreținere/curățenie va purta obligatoriu mască de protecție și mănuși. Conform Protocolului, numărul persoanelor din incinta stadionului (așa-zisa Zonă 1) trebuie să fie de cel mult 64 (dintre care maximum 36 de jucători, titulari și rezerve), în timp ce numărul – limită a celor care vor lua loc în tribună este de 24.
La fel și costurile!
Costurile acestor exigențe organizatorice depășesc, în mod normal, posibilitățile unui club de Liga a IV-a. „Facem eforturi însemnate pentru a îndeplini toate aceste criterii”, a declarat conducătorul lui FC Dinamo Bacău, Remus Pozânărea, care a estimat la aproximativ 20.000 lei suma necesară încheierii campionatului: „Am luat în calcul totul, inclusiv eventuala prezență la turneul de promovare, pentru care va trebui să efectuăm o nouă serie de teste. Doar costul celor două seturi de testări ne duce undeva la 10.000- 11.000 lei. Apar, apoi, cheltuielile de organizare pentru meciul retur de la «baraj», deplasarea la turneul de promovare și așa mai departe. Fără prime de obiectiv, consider că vom avea nevoie de 20.000 lei pentru încheierea campionatului, dacă trecem aici și turneul de promovare. Nu avem banii aceștia, dar sperăm să-i procurăm deoarece ținta noastră este Liga a III-a”.
Cupa, „afacere în doi”
Condițiile protocolului medical impus de FRF nu afectează doar „barajul” pentru titlul de campioană a Bacăului, ci și faza județeană a Cupei României. Exceptând cele două echipe care se vor lupta pentru titlu, FC Dinamo și Viitorul Curița, niciuna dintre celelalte sfert-finaliste ale Cupei nu pot îndeplini condițiile protocolului medical. De altfel, majoritatea au și anunțat AJF-ul că se retrag din competiție.
În acest context, Cupa României va rămâne o „afacere în doi”. Astfel, pe lângă lupta pentru titlu, FC Dinamo Bacău și Viitorul Curița își vor disputa și trofeul într-o finală a Cupei care ar putea să aibă loc pe 29, 30 sau 31 auagust. Și asta pentru că, în conformitate cu tragerea la sorți, turneul de promovare, care va începe pe 1 august, nu va programa în prima zi un meci care să găsească pe teren campioana Bacăului. Pe 1 august se va juca CS Dante Botoșani – Sporting Juniorul Vaslui, pe data de 5, meciul dintre campioana Bacăului și Sporting Juniorul Vaslui, iar pe 9, cel dintre reprezentanta Bacăului și Dante Botoșani. Drumul spre Liga a III-a nu e doar lung, ci și dificil.
„Nu înțeleg utilitatea testării jucătorilor de fotbal de la echipele din Liga a IV-a. Fiind amatori, ei nu pot fi ținuți în cantonament. Prin urmare, după testare, ei revin imediat în colectivitate: la muncă, în familie etc. Teoretic, pot lua virusul la numai câteva ore după ce au primit rezultatul că sunt negativi.” Remus Pozânărea, președinte FC Dinamo Bacău
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.