21 noiembrie 2024

Fotbal/ Liga a III-a: Aerostar, victorii „coapte” pe… Vatră!

De la instalarea lui Andrei Vatră ca antrenor principal, „aviatorii” au succese pe linie- patru în tot atâtea etape- fiind divizionara C băcăuană cu cea mai bună linie de clasament

Divizionara C Aerostar Bacău pare de neoprit. În ultimele patru runde a obținut tot atâtea victorii: 4-1 pe terenul Brăilei, 1-0 cu „satelitul” lui Sepsi, 3-2 în „remontada” de la Liești și 1-0 acasă, cu Voința Limpeziș. Cu 12 puncte în cont, „aviatorii” împart locurile 2-3 cu KSE Târgu-Secuiesc în ierarhia Seriei 2, la o lungime de undă de lidera Unirea Braniștea. Mai mult, grație acestei serii faste, Aerostar este divizionara C băcăuană cu cea mai bună linie de clasament. Asta în ciuda faptului că, înainte de startul campionatului, unii îi vedeau pe „aviatori” abonați mai degrabă la play-out. Ce se ascunde în spatele acestui succes? În principal, promovarea antrenorului secund Andrei Vatră ca…„principal” în locul lui Mișu Ionescu, după eșecul suferit de băcăuani în etapa inaugurală, la Râmnicu-Sărat. Să vedem însă ce stă și în spatele „revelației” Andrei Vatră. Așadar…



-Andrei, de aproape un deceniu numele tău se identifică perfect cu Aerostarul. Mai întâi ca antrenor de portari, ulterior ca „secund” și chiar ca interimar A1 în liga a doua, în finalul sezonului 2018-2019, iar acum ca antrenor principal „plin”, cum s-ar spune.

-Pentru mine, CS Aerostar Bacău este o a doua casă. Sau chiar prima, ținând cont de faptul că de multe ori îmi petrec mai multe ore aici decât acasă. Într-adevăr, la anul se face un deceniu de când sunt la Aerostar. Am venit în septembrie 2015, ca antrenor cu portarii în mandatul lui Costel Ilie, iar de atunci, așa cum bine ai subliniat, am parcurs toate etapele. Inclusiv cea în care am fost interimar în liga secundă, după plecarea lui Florin Bratu.

-S-a spus atunci, și împărtășesc ideea, că dacă ai fi fost instalat ceva mai devreme în locul lui Bratu, Aerostar ar fi reușit atunci să se salveze de la retrogradare și să rămână astfel în liga a doua. Spune-mi te rog, ce s-a schimbat, în ceea ce te privește, între acea perioadă și cea de acum?

-Ținând cont că de atunci au trecut peste cinci ani, s-au schimbat multe. Înainte de toate, în 2019 nu aveam experiența pe care am reușit să o acumulez între timp. O altă diferență este că acum nu am preluat echipa în calitate de interimar, ca atunci.

-Chiar, cum ai primit vestea că vei fi noul antrenor principal al echipei? S-a întâmplat impediat după prima etapă, în care Aerostar a pierdut la Râmnicu-Sărat.

-Noi am jucat vineri la Râmnicu-Sărat, iar luni am fost convocat într-o ședință de conducerea clubului. Mișu Ionescu întâmpina o problemă de ordin birocratic, motiv pentru care se afla în imposibilitatea de a mai antrena la liga a treia. Aflasem de lucrul acesta, așa că nu m-a surprins foarte tare faptul că, în cadrul acelei ședințe, directorul CS Aerostar, Doru Damaschin și managerul formației, Remus Pozînărea- cărora țin să le mulțumesc și cu această ocazie pentru încrederea acordată- mi-au propus să preiau echipa. Am avut o singură întrebare: „O preiau ca interimar sau ca antrenor pe termen lung?”. Mi s-a răspuns că mi se dă încredere totală. Firește, ca în viața fiecărui antrenor, rezultatele decid până la urmă cât anume rămâi pe bancă la o echipă.

-Iar în cazul tău, rezultatele îți blindează poziția. Chiar, te așteptai la seria asta de patru victorii?

-Sincer, nu. Asta deși aveam și am o încredere fantastică în echipă. Iar în meciul de la Liești- pe care, la fel de sincer, mă gândeam că este posibil să-l pierdem, mai ales după ce gazdele au avut 2-0- echipa mi-a demonstrat încă o dată că am toate motivele să cred în ea. Reacția Aerostarului, care a revenit de la 0-2 la 3-2 pe un teren de unde e greu să iei puncte, a fost una tipică unui grup cu și de mare caracter.

-Prin urmare, caracterul ar fi unul din atuurile Aerostarului. Ce alți factori mai stau la baza acestui parcurs foarte bun? Până la urmă, dacă este să facem un calcul, în ultimele patru etape Aerostar a obținut 12 puncte, adică fix câte acumulase anul trecut în 16 runde! Iar lotul nu a suferit foarte multe modificări. Cum se explică, așadar, schimbarea aceasta în planul evoluțiilor și al rezultatelor?

-Le-am dat personalitate jucătorilor. Le-am permis să-și arate calitățile, fără a-i inhiba sub nicio formă. De altfel, de asta am și acceptat să preiau echipa ca antrenor principal. Mi-am asumat această responsabilitate pentru că știam că jucătorii nu sunt cei văzuți pe teren în înfrângerea suferită la Râmnicu-Sărat. Știam că au o valoare mai mare chiar decât credeau ei înșiși. Și ar mai fi ceva: la Aerostar am reușit să creez o familie. Unitatea ne ajută mult. Nu mai sunt bisericuțe, nu mai sunt gășculițe, ca în trecut. În plus, discutăm în permanență între noi. Și după meciuri, și după antrenamente, și în vestiar, și în afara vestiarului.

-Mai ții minte ce le-ai spus jucătorilor în momentul în care ai intrat pentru prima oară în vestiar ca A1?

-Sigur. De fapt, sunt două lucruri pe care nu încetez să le repet în vestiar. Primul: „Ziua de ieri nu mai contează. Ține minte că azi este prima zi din restul vieții tale”. Al doilea: „Dacă vrei să ieși în evidență ca individ, află că ai greșit grupul”.

-Frumos spus. Apropo, Andrei, sigur ai un antrenor preferat sau măcar unul care te inspiră.

-Am mai spus-o: pentru mine, modelul ca antrenor și ca om este Jurgen Klopp. Pentru cei mai mulți, Guardiola a revoluționat fotbalul, dar eu spun că Jurgen Klopp a dat o față umană fotbalului. Tot ce făcea era impresionant, mai ales că o făcea cu o naturalețe incredibilă. Nu am scăpat niciun meci al lui Liverpool din perioada sa și continui să urmăresc evoluțiile acestei echipe pentru că, deși Klopp a plecat, și-a lăsat amprenta într-un mod foarte apăsat. De altfel, și Liverpool i s-a potrivit mănușă, acolo fiind un spirit special.

-Să facem trecerea de la Liverpool la … Limpeziș și Viitorul Onești. Cât de greu a fost meciul cu Limpezișul? Și ce șanse sunt ca pe terenul Oneștiului să obțineți a cincea victorie la Rând?

-Jocul cu Limpezișul a fost printre cele mai grele. Din punct de vedere mental, înainte de toate. Și asta din mai multe motive. Pe de o parte, ei veneau după acele sancțiuni care le-au provocat o reacție de orgoliu, mai ales că alcătuiesc o echipă bună. Pe de altă parte, după trei victorii la rând, lumea nu accepta să nu câștigăm, mai ales că jucam acasă. În acest caz, se judecă simplist, ignorându-se că adversarul nu este cel pe care-l recomandă, în mod fals, clasamentul: „Cum să nu-i bați pe Limpeziș, care au minus trei?”. Bine că am câștigat: greu, dar am prelungit seria.

-Și cu Oneștiul?

-Uite, luni, la primul antrenament al săptămânii, jucătorii au zis: „Iar alergări?”. Iar eu le-am replicat: „OK, azi- și, rețineți, numai pentru azi- sunt dispus să schimb profilul antrenamentului. Voi, în schimb, îmi promiteți că sâmbătă câștigăm contra Oneștiului?”. Reacția tuturor celor 20 de jucători- 20, nu opt sau 12 sau 15, toți 20, deci- a fost ca un tunet: „Da! Câștigăm!”. E mai mult decât o promisiune, este ca un adevărat pact. Bun, în fotbal nu câștigi un meci doar pentru că ai strigat înainte din răsputeri că-l vei câștiga, dar eu am convingerea că sâmbătă, echipa mea își va da viața pe teren. Și asta-i ceea ce contează cel mai mult. Am preferat să las de la mine și să modific specificul unei ședințe de antrenament pentru a avea, în schimb, o echipă montată la maximum pentru următorul joc.

-Ar fi frumos ca această serie a Aerostarului să se prelungească. Țin minte că în sezonul ultimei promovări în Liga a II-a, în 2019-2020, voi, cu Dănuț Munteanu antrenor principal, ați ajuns la zece victorii la rând.

-Ca să glumim puțin, avem tradiție din acest punct de vedere. Încercăm să o prelungim, îți dai seama, dar nu trebuie să devină o obsesie, pentru că altfel apare o presiune care nu-și are rostul. Sigur vor mai fi victorii, pe care ni le dorim cât mai multe, după cum vor veni și unele înfrângeri. Important este ca echipa să învețe și din unele și din celealalte, iar jucătorii să crească.

-Andrei, spune-mi un jucător pe care-l vezi sus în viitor.

-Îți spun doi, deși lista e mai lungă. Mă opresc însă acum la doi. Unul e Nicolas Constantinescu, al doilea Tudor Antohi.

-Obiectivul pentru acest sezon?

-Play-off-ul. Asta îmi doresc.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014