Fostul primar din Darmanesti, Constantin Spiridon, si reprezentantii unei firme din Iasi, Marin Costia si Laurentiu Zberianu, trimisi in judecata intr-un dosar de coruptie, au fost condamnati, la prima instanta, la pedepse cu executare, desi au ales sa-si recunoasca faptele si au beneficiat de o reducere cu o treime a pedepselor.
Tribunalul Bacau l-a condamnat pe Constantin Spiridon, pentru comiterea infractiunii de luare de mita în forma continuata (2 acte materiale), la pedeapsa de 3 ani închisoare si 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii dreptului de a ocupa functia de primar sau o alta functie publica. Va fi scazuta din pedeapsa perioada arestului preventiv si la domiciliu (mentinuta si in prezent) de la 10 decembrie 2015 la zi. Marin Costia a primit, pentru dare de mita, în forma continuata, 2 ani si 6 luni închisoare, iar Laurentiu Zberianu, 2 ani închisoare, tot cu executare, pentru aceeasi infractiune. Si acestia vor avea scazute din pedepse perioadele in care au fost arestati preventiv si la domiciliu, incepând din 11 decembrie 2015.
SC Anderssen Consulting Group SRL Iasi a fost condamnata, pentru dare de mita, în forma continuata, la pedeapsa amenzii penale in suma de 25.000 lei si interdictia de a participa la procedurile de achizitii publice pe o durata de 2 ani. Constantin Spiridon a ajuns in atentia procurorilor dupa un denunt si un flagrant organizat in decembrie 2015, când a primit ca mita 10.000 de lei, a doua transa dintr-o suma totala de 25.000 de lei.
Banii ar fi fost dati pentru ca primaria sa incheie cu SC ANDERSSEN CONSULTING GROUP SRL doua contracte de consultanta pentru realizarea unor lucrari cu fonduri europene. Edilul din Darmanesti, spun procurorii, ar fi pretins de la reprezentantii firmei din Iasi 10 la suta din valoarea contractelor si ar fi primit suma totala de 20.000 de lei. Instanta a dispus confiscarea de la Spiridon a sumelor de 18.700 lei si 1130 euro. Inculpatii au fost obligati sa plateasca fiecare câte 37.750 lei cheltuieli judiciare. Sentintele pot fi atacate cu apel.
La ultimul termen, pledoaria in apararea edilului a facut referire si la „contributia primarului la dezvoltarea orasului”, „recunostinta cetatenilor” si „imaginea sa foarte buna”. S-au cerut pedepse cu suspendare si au fost adusi in discutie copiii sau rudele bolnave ale inculpatilor. Iar vina, insotita de imensele regrete, s-a impartit: „Inculpatul Costia Marin este victima unui sistem birocratic corupt in care, ca sa traiesti, trebuie sa dai”, a punctat unul dintre avocati.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.