Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI) a anuntat, sambata, ca fostul presedinte iugoslav, Slobodan Milosevici, judecat la Haga pentru crime de razboi si genocid, a murit an detentie, transmite AFP. aPutem confirma decesul sau”, a declarat serviciul de presa al TPI, fara a da alte amanunte. an prima faza, TPI refuzase, sambata la pranz, sa confirme aceasta informatie. Stirea fusese anuntata initial de postul de radio B-92 de la Belgrad, care cita surse neoficiale, si de radioteleviziunea sarba. aEste adevarat”, declarase, pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, o sursa apropiata Guvernului sarb, care a refuzat sa dea detalii. Potrivit B-92, Milosevici, an varsta de 64 de ani, a decedat sambata dimineata an celula sa de la anchisoarea TPI. aSurse apropiate Tribunalului au declarat ca Milosevici a fost gasit mort an aceasta dimineata (sambata – n.r.) an celula sa de la Haga. an momentul an care a fost gasit, era mort deja de mai multe ore”, a anuntat postul de radio B92. Membrii familiei lui Milosevici – sotia si fiul sau, care au fugit din tara din cauza proceselor intentate de justitia sarba, ascunzandu-se probabil an Rusia, si fiica sa, care traieste an Muntenegru – au fost deja informati an legatura cu decesul, a adaugat B92. Milosevici suferea de hipertensiune arteriala si probleme cardiovasculare, iar procesul sau fusese antrerupt de mai multe ori pe motive de sanatate. Tribunalul pentru fosta Iugoslavie respinsese, la sfarsitul lunii februarie, o cerere de punere an libertate provizorie depusa de avocatii lui Milosevici, care doreau ca acesta sa primeasca angrijiri medicale an Rusia. Radioteleviziunea sarba a precizat ca Milosevici a decedat dupa ce starea sa de sanatate as-a deteriorat brusc”. Slobodan Milosevici a fost inculpat pentru mai mult de 60 de capete de acuzare pentru crime de razboi si crime ampotriva umanitatii, din cauza rolului avut an razboaiele din Croatia (1991-1995), Bosnia (1992-1995) si Kosovo (1998-1999). Procesul sau la Haga ancepuse la 12 februarie 2002 si urma sa se reia la 14 martie, cu marturia fostului presedinte al Muntenegrului, Momir Bulatovici. Milosevici a fost arestat la 1 aprilie 2001, la sase luni dupa ce regimul sau fusese anlaturat de la putere, an octombrie 2000. El a fost predat TPI an iunie 2001.
Un medic sarb va participa la autopsie
Un medic sarb va participa la autopsierea cadavrului lui Slobodan Milosevici, a anuntat TPI, sambata seara, relateaza AFP. Este vorba de medicul-sef al Consiliului national (sarb) pentru cooperare cu TPI. Autopsierea va ancepe duminica dimineata, a declarat un purtator de cuvant.
Kostunita doreste de la TPI un raport detaliat asupra decesului
Premierul sarb, Vojislav Kostunita, a declarat, sambata, ca va cere un araport detaliat” asupra decesului lui Slobodan Milosevici, relateaza AFP. aGuvernul Serbiei va cere tribunalului de la Haga un raport detaliat asupra acestui eveniment tragic”, a spus el. Kostunita a prezentat condoleante familiei lui Milosevici si Partidului Socialist, al carui presedinte era Milosevici. aLa noi, obiceiul cere ca an astfel de momente sa fie lasate la o parte divergentele politice si alte astfel de lucruri”, a subliniat Kostunita.
Urmeaza o perioada de instabilitate
Paddy Ashdown, fostul analt Reprezentant al comunitatii internationale an Bosnia, s-a declarat angrijorat de o posibila aperioada de instabilitate” consecutiva decesului fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici, relateaza AFP. aAr putea provoca o scurta perioada de instabilitate, pentru ca unii vor dori sa-i aduca un omagiu acestui lider pe care-l admirau”, a subliniat el, exprimandu-si regretul ca procesul de la Haga nu mai poate fi ancheiat. „Aceia dintre noi care doreau sa se faca dreptate regreta ca procesul a fost antrerupt”, a subliniat Ashdown, descriindu-l pe Milosevici drept aun om politic inteligent, carismatic, dar fara prea multa moralitate”. aEra mai degraba un oportunist decat un nationalist”, a apreciat Ashdown, an opinia caruia acu siguranta Milosevici a fost unul dintre principalele spirite diabolice din Balcani, timp de un deceniu”. aIntrase diavolul an el, pentru ca nu se poate ca altcineva sa fi fost artizanul si autorul actelor diabolice comise an timpul regimului sau, asa cum a facut Hitler. ansa istoria va fi cea care va decide ce loc i se va atribui an panteonul raului”, a mai spus Ashdown.
TPI declara ca nu exista indicii de sinucidere
TPI a declarat, sambata, ca nu exista nici un semn ca Slobodan Milosevici s-ar fi sinucis, relateaza AFP. aNu exista nici un semn ca s-ar fi sinucis. Deocamdata nu putem spune ca a murit din cauze naturale, asteptam raportul autopsiei si examenul toxicologic, care vor fi efectuate de autoritatile olandeze”, a declarat un purtator de cuvant. Potrivit agentiei de presa ANP, cadavrul fostului presedinte a fost transportat sambata seara la Institutul medico-legal olandez de la Haga. TPI nu a dorit sa comenteze aceasta informatie. Milosevici suferea de probleme cardiovasculare si de hipertensiune. an decembrie, unul dintre avocatii sai, Steven Kay, a depus o cerere pentru ca lui Milosevici sa i se permita sa se deplaseze la Moscova pentru a primi angrijiri medicale, solicitare respinsa de TPI. Avocatul a declarat sambata ca Milosevici nu avea nici o intentie sa-si puna capat zilelor. aan urma cu cateva zile mi-a spus ca nu avea nici un gand de sinucidere, lucra fervent la apararea sa si era decis sa lupte an procesul sau”, a subliniat el.
Fratele lui Milosevici acuza TPI pentru decesul acestuia
Fratele fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici a declarat, sambata, ca Tribunalul Penal International este responsabil pentru decesul fostului sef de stat, relateaza AFP. aTribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie poarta antreaga responsabilitate”, a declarat Borislav Milosevici.
Cariera unui dictator
Slobodan Milosevici, care a murit sambata an anchisoarea TPI de la Haga, si-a anceput cariera politica an 1984, la varsta de 43 de ani, relateaza AFP, prezentand principalele etape ale acesteia:
1987 – 23 septembrie: Ivan Stambolici este constrans sa demisioneze din functia de presedinte al Serbiei, post preluat imediat de Slobodan Milosevici, pe atunci presedinte al Ligii Comunistilor.
1989- februarie: greva generala a albanezilor ca protest fata de proiectul Belgradului de a suprima autonomia provinciei Kosvo. Miscarea a fost sangeros reprimata – 23 morti de partea albaneza, doi de partea sarba. 28 martie: Serbia suprima autonomia provinciilor Kosovo si Voivodina, care fusese acordata de Tito an 1974.
1990- 22 ianuarie: Milosevici lanseaza proiectul de unire a tuturor sarbilor antr-un singur stat. 19 august: ancurajati de Milosevici, sarbii din Croatia se pronunta prin referendum pentru independenta aregiunii autonome Krajina”. Milosevici trimite an zona trupe ale armatei iugoslave. 27 iulie: crearea Partidului Democratic Sarb an Bosnia (SDS), de catre Radovan Karadzici, la initiativa Belgradului. 12 decembrie: Milosevici este ales presedinte al Serbiei.
1991-25 iunie: Slovenia si Croatia asi proclama independenta. 26 iunie: anceputul ostilitatilor an Slovenia antre armata iugoslava si fortele slovene. 19 septembrie: Milosevici trimite tancurile la Vukovar, oras simbol al rezistentei croate, transformat an ruine de armata iugoslava.
1992- 15 ianuarie: comunitatea europeana recunoaste independenta Sloveniei si Croatiei. 9 februarie: SDS-ul lui Karadzici proclama aRepublica poporului sarb din Bosnia-Hertegovina” (actuala Republica Srpska). 6 aprilie: Cei 12 recunosc independenta Bosniei. Karadzici proclama independenta arepublicii” sale. JNA (armata Belgradului) si militiile sarbe lanseaza asediul asupra orasului Sarajevo, care va dura 43 de luni.
1994- 18 martie: Acordul de la Washington face legitime cuceririle sarbe, instituindu-se doua entitati an Bosnia – Republica Srpska si Federatia croato-musulmana.
1995- 2 mai: armata croata recucereste Slavonia Occidentala, care se afla sub controlul sarbilor din Croatia. 11 iulie: liderul militar sarb bosniac, Ratko Mladici, lanseaza o ofensiva ampotriva enclavei musulmane si zonei protejate de ONU Srebrenita, masacrand circa 8.000 de persoane. 5 august: ofensiva armatei croate pune capat Republicii sarbe Krajina si provoaca exodul populatiei sarbe. 5 septembrie: NATO bombardeaza fortele sarbe din Bosnia. Belgradul nu protesteaza. 21 noiembrie: Milosevici accepta la Dayton planul international de pace pentru Bosnia. 1996- 3 noiembrie: Partidul Socialist al lui Milosevici castiga alegerile legislative la nivelul Federatiei iugoslave. 17 noiembrie: opozitia castiga an mai multe orase, inclusiv la Belgrad, alegerile municipale. Anularea rezultatelor provoaca manifestatii-maraton, iar Milosevici cedeaza presiunilor si restituie conducerea primariilor respective celor care o castigasera.
1997-15 iulie: Milosevici accede la conducerea Republicii Federale Iugoslavia (Serbia si Muntenegru).
1998- sfarsitul lui februarie: fortele politiei si armata lanseaza o ofensiva an Kosovo ampotriva gherilei albaneze din Armata de Eliberare din Kosovo (UCK).
1999- 24 martie-10 iunie: NATO bombardeaza Serbia, iar fortele de la Belgrad se retrag din Kosovo. ONU si NATO preiau controlul. 10 iunie: Consiliul de Securitate adopta o rezolutie asupra Kosovo autorizand desfasurarea Fortei multinationale pentru pace a NATO (KFOR) si preconizand o aautonomie substantiala a proviniciei”.
2000- 26 septembrie: Opozitia Democratica din Serbia (DOS) anunta victoria candidatului sau, Vojislav Kostunita, cu 55 la suta din voturi.- 5 octombrie: sute de mii de oameni iau cu asalt Parlamentul federal, cerand demisia lui Milosevici. 6 octombrie: Milosevici asi recunoaste anfrangerea.
2001-1 aprilie: politia sarba al aresteaza pe Milosevici. Este anchis la Belgrad, fiind suspectat de delicte financiare. 28 iunie: Guvernul sarb al lui Zoran Djindjici al preda pe Milosevici la TPI.
2002-12 februarie: ancepe procesul la TPI. Milosevici este acuzat an legatura cu conflictul din Croatia (1991-1995), Bosnia (1992-1995) si Kosovo (1998-1999). 2004- 23 februarie: dupa aproape 300 de zile de audieri, procurorul TPI Carla Del Ponte ancheie prezentarea dosarului acuzarii, marcand finalul primei faze a procesului. 31 august: Milosevici asi ancepe apararea printr-o vasta fresca istorica, denuntand aminciunile sfruntate” proferate ampotriva sa si blamand Occidentul pentru razboaiele din fosta Iugoslavie.
2005- 16 noiembrie: procesul lui Milosevici este suspendat pentru a 22-a oara, acuzatul invocand probleme grave de sanatate.
2006- 9 februarie: procesul intra an cel de al cincilea si ultimul an la TPI.- 11 martie: TPI anunta moartea lui Milosevici.Scris de MEDIAFAX