Fie pentru ca nu au iesit invingatori in campania electorala din noiembrie 2012, fie pentru ca au fost trasi pe dreapta de propriile formatiuni politice inainte de batalia electorala din 9 decembrie, fostii parlamentari de Bacau trebuie acum sa-si gaseasca un alt loc de munca. Nu sunt insa in situatia oamenilor simpli care pot cauta si luni intregi un loc de munca. Cei mai multi parlamentari bacauani deveniti peste noapte someri apartin PDL Bacau, partid care a obtinut un scor rusinos in urma scrutinului. Liderul filialei, fostul senator Gabriel Berca nu are inca un loc de munca, dar nu exclude pe viitor „politica si nici sfera administrativa. Nu am de gând sa plec din PDL si nici nu negociez vreun post cu nimeni”, declara Berca, candidat in alegerile din iarna in Colegiul de Deputati 3. Adrian Popescu, fost candidat in CD 2 este optimist in ceea ce priveste viitorul, chiar daca de la inceputul anului a avut probleme de sanatate. „Nu am facut nimic de la campanie incoace, deoarece mi-am rupt piciorul si sunt in concediu medical. In luna februarie imi voi relua activitatea. Am un proiect in lucru pe fonduri europene, asadar nu voi merge sa ma angajez in privat. Am primit propuneri de joburi, dar prefer sa fiu propriul meu stapân”, a declarat fostul parlamentar. Colegul celor doi de partid, Mihai Banu este singurul care a „cazut in picioare” dupa campania electorala. Desi a candidat in Colegiul 5 Deputati acesta a fost invins de Viorica Marcu (USL) si de Ion Melinte (PP-DD) care ii vor reprezenta pe bacauanii din acest colegiu in urmatorii patru ani. Cu toate aceastea, Banu nu a ramas somer, ci a revenit pe functia de conducere de la Directia de Agricultura. „De fapt, de acolo nu am plecat niciodata. Acolo era postul meu si acum am revenit”, sustine directorul Directiei pentru Agricultura. Acesta a marturisit ca nu are nici un regret vizavi de campanie si, mai mult, nu a tinut mortis sa candideze. „Am avut motive temeinice sa plec din PDL si sa ma intorc in PNL. De altfel, nici nu am vrut sa mai candidez, dar colegii m-au incurajat. Nu am avut un apetit asa mare de a intra in cursa electorala”, a mai spus Mihai Banu. Acesta sustine ca acum institutia are prerogative mai clare, insa din pacate personalul este mult mai redus, de la 130 de oameni, la 47. Vasile Gherasim, parlamentar de Bacau si-a incercat norocul in alegerile din iarna candidând din partea ARD in Capitala. Acesta plecase inca din timpul mandatului de parlamentar din Bacau, ocupând acum functia de presedintele Organizatiei de Sector 1 Bucuresti.
Fostul senator de Bacau, Radu-Catalin Mardare nu a mai fost sustinut de PSD pentru un nou mandat in Parlamentul României. Nici o problema, imediat ce i s-a incheiat mandatul de parlamentar a plecat in Spania. Din 22 decembrie 2012 a fost numit sef al Oficiului Consular din Castellon de la Plana, din comunitatea valenciana. „Este pentru prima data când mi-am dus acest plan la indeplinire. Din punct de vedere profesional, este destul de dificil pentru ca este o densitate mare de cetateni români in aceasta zona”, spune Mardare. Desi postul sau nu are o durata determinata, acesta ar putea ramâne si patru ani in functie, daca nu intervin alte probleme.
Senatorul Elena Mitrea a intrat intr-un concediu prelungit. Nici fostul demnitar nu a mai fost sustinut sa-si depuna candidatura pentru un nou mandat. Chiar daca da de inteles ca nu va ramâne somera, nu este exclus sa o gasim pe viitor intr-un post de conducere dintr-o institutie deconcentrata.
Chiar daca nu vor mai primi leafa de aproape 1.000 de euro lunar, la pensie parlamentarii vor avea destul de multi bani in buzunare. Pensia unui fost parlamentar este in jur de 3.600 de lei lunar, daca indeplinesc si celalalte conditii impuse de lege. In judetul Bacau sunt opt fosti parlamentari care incaseaza pensii „frumusele” pentru anii de mandat.
Reprezentantii Bacaului in legislativul 2008-2012 nu au fost foarte harnici. Acestia s-au clasat ca prezenta sub media nationala, au avut in total doar 437 de initiative legislative, si-au pus semnatura pe 38 de legi si din aceste puncte de vedere eficienta lor a fost tot sub media nationala. Chiar daca nu au excelat in activitatea lor si apararea intereselor bacauanilor, o mare parte din ei au primit voturile necesare pentru un nou mandat.