Filiala Teritorială Bacău-Neamț a Ordinului Arhitecților din România (OAR) organizează, în perioada 26-28 mai, ediția a șasea a Forumului zonal de arhitectură și urbanism MOLDOVA REPER 2030, dedicat proiecției de viitor a teritoriului Moldovei de pe ambele maluri ale Prutului. Forumul se adresează arhitecților și urbaniștilor și studenților, pentru că tematica abordată își propune să cuprindă cât mai larg exercitarea profesiei, dar se adresează și societății civile în calitate de beneficiar al actului de arhitectură, precum și autorităților și publicului larg. Tema forumului, „SPATIUL PUBLIC”, a avut prima ediție în anul 2019, iar a doua după pauza impusă de pandemie, în 2023.
„Pentru a atrage atenția autorităților asupra edificiilor de cultură publice, insuficient susținute, am ales să desfășurăm conferințele în sala mare a Teatrului Bacovia, din Bacău (2019), sala mare a Teatrului Tineretului – Piatra Neamț (2023) și Casa Memorială Rosetti Tescanu-George Enescu (2019 și 2023)” – ne-a informat arh. Liliana Bârgu, de la Filiala Teritorială Bacău-Neamț a OAR.
Forumul are trei sesiuni, în care vor conferenția arhitecți din Romania, Republica Moldova și Ucraina, precum și invitați din administrație, oameni de cultură.
Sesiunea I – Dimensiunile obiective ale spațiului public
Această sesiune va avea loc la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. Se vor face prezentări urmate de dezbateri referitoare in primul rând la factorii obiectivi care determină dezvoltarea spațiilor publice urbane și rurale, în funcție de specificul zonelor din care provin. Se va discuta problema spațiului concret, cum ar fi cadastrul, regimul proprietăților, spațiile protejate, administrarea spațiilor publice de autorități, problemele demografice, determinări socio-economice, relația spațiului construit cu natura etc. De asemenea, o problematică importantă abordată este cea a criteriilor spațio-temporale care au determinat evoluția spațiilor publice în diferite zone cum ar fi tradițiile istorice, mentalități ale comunităților umane sau raportarea la diferite sisteme politice care s-au perindat de-a lungul timpului și au determinat dezvoltarea unor tipologii ale spațiilor publice.
Sesiunea a II-a – Dimensiunile subiective ale spațiului public
Sesiunile a II-a și a III-a vor avea loc la Tescani, la Casa memorială “Rosetti Tescanu – George Enescu”. Prezentările și dezbaterile se vor face cu privire la diferitele caracteristici subiective ale spațiului public. În acest context se va discuta despre componența culturală a spațiului public, diferite criterii specifice legate de tradiții locale, afirmarea elementelor identitare ale comunităților, probleme legate de sociologie și psihologie sociala etc. Se va discuta despre importanța exprimării specificului local în conformarea spațiilor publice, în paralel cu integrarea criteriilor moderne de organizare spațială care să asigure condițiile de viață ale civilizației contemporane în contextul actual al globalizării.
Sesiunea a III-a – Integrarea arhitecturii sustenabile în spațiul public
Această sesiune va cuprinde prezentarea unor studii de caz referitoare la dezvoltarea arhitecturii sustenabile și aplicarea principiilor sustenabilității în spațiile publice. Vor fi prezentate criteriile de evaluare și certificare a clădirilor publice care fac parte din ansamblul construit al spațiului public. Importanța acordată sustenabilității prin armonizarea spațială între construcții, spațiul pietonal, circulația urbană prin mijloace de transport public, dimensionarea spațiilor verzi, producerea și economia resurselor energetice ca factori decisivi în crearea și utilizarea spațiului public în prezent și în viitor.
În încheierea zilei de sâmbătă, în spectacolul DIALOGUL ARTELOR va avea loc un recital de jazz. Iar în ultima zi, participanții la secțiunea ORAȘUL VĂZUT DE APROAPE vor vizita orașul Târgu Ocna.