Începe construcția primului cartier de locuințe inteligente, controlate de pe telefon sau tabletă. Tehnologiile implementate vor permite integrarea consumatorilor din gospodărie într-o rețea locală, programabilă, controlată de la distanță. Cartierul va fi dotat inclusiv cu stații de încărcare a vehiculelor electrice. Conceptul de case inteligente începe să-și facă loc printre prioritățile băcăuanilor, tot mai mulți dintre cei care-și doresc un domiciliu nou optând pentru proiecte de smart house.
La nivel local, ideea este pusă în practică de Marius Petrilă, un tânăr antreprenor băcăuan care, în urmă cu doar 14 ani, construia primele case după modelul celor de afară, locul unde, de altfel, a și căpătat cea mai mare experiență în domeniu.
În premieră
„Forest Residence”, primul cartier rezidențial de case inteligente din județ și, probabil, din zona Moldovei, va fi ridicat în zona Hemeiuș, pe Str. Ion Simionescu, nr 402. Învecinat cu pădurea de la Hemeiuș – „fabrica de oxigen” din imediata apropiere, cartierul va ajunge să includă nu mai puțin de 40 de case, inteligente în întregime, atât pe partea de încălzire, cât și pe cea de electricitate.
Construcțiile de aici vor conține materiale din clasa Premium: betoane de stație, produse de cunoscute firme locale, fier beton, cărămidă, acoperiș, ferestre cu geam tripan care pot oferi un confort atât vara, cât și iarna, parchet (cu o ofertă de peste 200 de repere), gresie, faianță, uși de interior, la alegerea fiecărui client, dar și parchet care poate fi ales dintr-o gamă vastă de modele și culori, izolații de top, cu polistiren expandat Dalmatina de la Caparol (fără formaldehidă, rezistente la îmbătrânire, conținând particule de grafit care cresc capacitatea de a izola termic clădirea, atât iarna, cât și vara).
„Folosim doar materiale de calitate și doar de la furnizori cunoscuți. În plus, lucrăm cu oameni responsabili: ingineri, arhitecți, diriginte de șantier, designeri, oameni specializați în construcții. De altfel, de la momentul încheierii contractului, noi ne ocupăm de proiectare, branșamente la utilități, achiziții materiale, construirea casei, design interior”, a subliniat Marius Petrilă, tânărul constructor.
Casele inteligente din Hemeiuși sunt de tip P+1, la parter având un hol, living, bucătărie open space (dar care poate fi și închisă), dormitor și baie, iar la etaj, două dormitoare (dintre care unul matrimonial, de 21 de mp), baie și hol. Mansarda beneficiază de un spațiu de depozitare de 30 de mp. Interesant este că toți cei care vor alege casele inteligente de la Hemeiuș vor putea monitoriza întregul proces de construcție a clădirii, de la fața locului. În plus, la final, aceștia vor primi albumul foto, chiar și filmul întreg al execuției casei. La fel de important de reținut este și faptul că, în cartierul rezidențial, va fi instalată o stație de încărcare a mașinilor electrice, care va putea fi folosită în regim personalizat de către rezidenți.
Smart la superlativ
Despre casele inteligente se pot spune multe. „Smart house este acel tip de casă inteligentă, a omului modern, grăbit, partener al globalizării, care-i permite să aibă controlul asupra ei de la distanță, în așa fel încât să și facă economie, reducând considerabil costurile cu încălzirea sau iluminatul. Dacă mi se întâmplă să uit lumina aprinsă, o pot stinge pintr-un singur click, de la distanță. Pot să reduc temperatura într-un anumit spațiu din casă sau pot să-mi văd casa din România, dintr-un loc din America, unde sunt plecat în scop turistic sau pentru afaceri. La fel de ușor pot să programez un joc de lumini, în casă. Sunt foarte multe lucruri pe care le poți face într-o casă inteligentă”, explică Marius Petrilă.
În primul rând, conceptul de smart house are legătură cu consumul energetic al unei locuințe, în contextul în care aceasta este una dintre preocupările principale ale proprietarilor de case, atât din mediul urban, cât mai ales din cel rural. Prin urmare, dotările dintr-o casă smart permit eficientizarea consumului de energie și gaze. Casele inteligente care vor apărea la Hemeiuș vor putea gestiona consumatorii de energie pentru a oferi un echilibru consum – performanțe, limitând sau chiar eliminând risipa. Tehnologiile din aceste case vor permite integrarea consumatorilor din gospodărie într-o rețea locală, programabilă, ce poate fi controlată și de la distanță. Practic, proprietarul unei case inteligente va putea porni sau opri, prin programare ori prin control de la distanță, o serie de consumatori.
De exemplu, instalația de iluminat, dotată cu întrerupătoare inteligente, poate stinge becul uitat, din grabă, aprins, iar aparatul de aer condiționat va regla temperatura cerută cu 1-2 ore înainte de a ajunge acasă. La fel și cuptorul va putea fi preîncălzit, în drumul spre casă, odată cu programarea unui ciclu de spălat al mașinii automate. Același control inteligent va putea fi asigurat tuturor instalațiilor de confort termic (boilere, centrale termice etc), inclusiv încălzirea în pardoseală sau termostatele inteligente programabile combinate cu sistemele de gestiune inteligentă a agentului termic din calorifere.
La alegere, o casă inteligentă va putea fi dotată și cu sisteme care să permită proprietarului inclusiv controlarea umidității din locuință. Se știe că toți vaporii de apă care provin de la activitățile casnice, fie că vorbim despre gătit, călcat, baie sau dușuri fierbinți, se acumulează în încăperi. Și asta, în special, în timpul iernii, când temperatura din interior este crescută, în comparație cu cea de afară, iar ventilaţia şi circulaţia aerului sunt reduse. Se apreciază că în jur de 12 litri de apă rezultați în urma activităților casnice ajung, inevitabil, pe pereții casei. Astfel, aburii se transformă în condens care se depune pe geamuri şi pereţi, la scurt timp, determinând apariția mucegaiul. În plus, apa condensată distruge pereţii şi conferă un miros neplăcut încăperii. Iar, consecințele le știe toată lumea, numai dacă amintim de alergiile provocate de mucegai, crizele de astm, eczemele etc.
Case trainice, „sănătoase”, plăcute
În cei 14 ani de activitate, firma „Casa visurilor”, patronată de tânărul Marius Petrilă, a reușit să adune în portofoliu peste 200 de case, construite atât în Bacău, cât și în țară (Bucuresti, Corbeanca, Piatra Neamț, plus numeroase comune din zona limitrofă a orașului Bacău ș.a.). Clienții firmei sunt din toate categoriile, de la cei cu venituri normale, inclusiv pensionari sau tineri abia căsătoriți, până la cei cu posibilități financiare peste medie. Printre ei, mulți băcăuani care și-au dorit să facă schimbarea de la apartamentul din bloc la casa cu o curte, cu vecini puțini prin preajmă, discreți.
„E o diferență enormă între a sta la apartament, unde ai pământ doar într-un ghiveci, și a locui la casă, unde ai curtea ta, copiii se pot juca, ai o zonă de grill, piscină pe timp de vară etc. Plus oxigenul, toate casele noastre fiind construite aproape de păduri, de zonă verde”, spune tânărul antreprenor. La început, a construit case mai mici, iar ulterior a trecut și pe case mai mari, pliindu-se, astfel, pe cerințele particulare ale clienților.
„Suntem unii dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Bacău. Calitatea și prețul ne definesc, ele fac diferența. Iar rezultatele pot fi observate cel mai bine atunci când vindem casele fără a face publicitate. Or, în cazul nostru, recomandările au venit din partea celor care stau deja în casele construite de noi. Pentru că sunt niște case trainice, «sănătoase», plăcute. Vii cu drag acasă, în primul rând pentru că am construit în zone «oxigenate», aproape de păduri, cu multă vegetație. Apoi, pentru că au un consum foarte mic, la utilități. Factura la gaz metan, într-o lună friguroasă, cum ar fi ianuarie, ajunge la aproximativ la 400 de lei, la o casă de circa 154 de mp”, încheie Marius Petrilă, manager general „Casa Visurilor” SRL
La Hemeiuș, viitorul începe astăzi pentru cei care îndrăznesc să trăiască inteligent.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.