Casa de Asigurari deconteaza servicii la tarife din 2002
Numarul stomatologilor care intra in relatie contractuala cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bacau scade de la an la an. Motivul il reprezinta subfinantarea acestui sector al asistentei medicale. Bugetul pe care il primeste de la Casa un medic dentist nu ajunge nici macar pentru a asigura tratamentele de urgenta pentru asigurati.
Colegiul Medicilor Dentisti atrage atentia ca tot mai putini membri ai sai accepta sa acorde servicii in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. In judetul Bacau, in 2009 erau 143 de cabinete stomatologice in relatie contractuala cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), dar in 2011 cifra a scazut la 134. Reprezentantii dentistilor au câteva explicatii pentru aceasta situatie: CJAS deconteaza serviciile din cabinetele dentare la tarife care nu au mai crescut din 2002; plafonul lunar stabilit pentru fiecare cabinet dentar nu permite nici pe departe acoperirea nevoilor asiguratilor; tarifele si plafonul sunt concepute de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii, iar Colegiul Dentistilor nu are rol de negociator, ci doar de consultant; pachetul de servicii medicale dentare stabilit prin Contractul-cadru de acordare a asistentei medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si normele sale de aplicare este redus si nu urmareste calitatea actului medical. Colegiul mai arata ca sistemul asigurarilor sociale este bazat pe principiile solidaritatii si subsidiaritatii, iar acestea nu pot fi aplicate in stomatologie, unde sunt mai multi bolnavi (beneficiari ai serviciilor medicale), decât sanatosi (sustinatori ai sistemului).
Sume infime pentru cabinete
Cele 134 de cabinete medicale dentare care au incheiat anul acesta contract cu CJAS Bacau au bugetul intre 4.669 lei si 13.250 de lei pe an. Doar doua exceptii au alocati peste 20.000 de lei pe an. Cei mai multi dentisti primesc de la CJAS intre 400 si 1200 de lei pe luna. Cu acesti bani nu se pot oferi prea multe asiguratilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care unii stomatologi nu au batut niciodata palma cu CJAS, iar altii renunta la colaborare. „Nu sunt in contract cu CJAS si nu am fost niciodata, ne-a declarat dr. Paul Frangopol. Am vazut de ce s-au lovit colegii mei de-a lungul vremii: cuantumul nemultumitor al bugetului, hârtogaraie, conditionari si controale peste controale. Cu 300 sau 400 de lei pe luna nu poti face ceva mai important pacientilor.” Printre dentistii care ramân an de an fideli CJAS sunt cei din mediul rural, unde banii primiti prin asigurari ajuta cabinetele sa supravietuiasca, si cei care au inchiriat cabinete in fosta Policlinica Veche. Spatiile apartin tocmai CJAS, iar dentistii chiriasi nu prea au loc de intors, in ciuda faptului ca banii de la asigurari ajung abia… pe o masea.
Doina Mincu