15 noiembrie 2024

Fondul de vanatoare, mina de aur pentru proprietari

Redeventele s-au majorat de zece ori!

Padurile in care se gaseste vanat vor aduce venituri mari proprietarilor, incepand din acest sezon. Datorita interesului crescut pentru acest sport, taxa de gestionare s-a majorat de zece ori la ultimele licitatii. In aceeasi masura, vor creste si veniturile Ministerului Mediului si Padurilor.

Sezonul de vanatoare 2011-2012 va aduce venituri de zece ori mai mari, atat statului cat si proprietarilor de terenuri, fata de sezonul trecut. Asta datorita faptului ca numarul asociatiilor care s-au prezentat la licitatiile din toamna asta s-a dublat. Pana acum, in judetul Bacau, functionau cinci institutii si asociatii de profil, interesate sa ia in gestiune fondurile vanatoresti, contra unei taxe de gestiune: AJVPS Bacau, SVPS Bacau, AV Diana Cotofanesti, AVPS Cerbul Bicfalau, Directia Silvica (DS) Bacau. In 2011, au aparut pe piata beneficiari noi: AV "Ursul Brun" Roznov, AV "Colt Alb" Adjud, AVPS "Clubul Vanatorilor", AVPS "Lebada" Braila. La acestia s-au adaugat trei ocoale silvice private – OS Ghimes-Faget, OS Privat Oituz, OS Privat "Lignum" Darmanesti si OS Bisericesc Blagesti – carora li s-a atribuit in gestionare fondul de vanatoare fara sa participe la licitatie deoarece asa prevede legea in cazul celor detin in proprietate 50 la suta din terenul pe care traieste vanatul.

De la 80 la 800 de milioane



Datorita bataliei care s-a dat pentru obtinerea dreptului de a vana in anumite paduri, redeventa a crescut de 10 ori fata de anii trecuti. "De exemplu, pentru Fondul de vanatoare Orbeni, taxa de gestionare a depasit 800 de milioane de lei vechi, fiind de 10 ori mai mare decat cea anterioara, care era de 70 – 80 de milioane", arata Mihai Florescu, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic (ITRSC) Bacau. Unele specii pot fi vanate pana in primavara. Pentru cocosul de munte, sezonul de vanatoare dureaza pana pe 15 aprilie 2012, iar pentru jderi si vulpi, pana pe 31 martie. Fazanii pot fi impuscati pana pe 28 februarie, caprioarele, la fel, cerbul comun – doar femelele – pana in ianuarie, mistretii pana pe 15 februarie, iar iepurii, pana la sfarsitul lunii ianuarie. In sezonul trecut, in judetul Bacau existau 1.093 exemplare de cerb comun, din care au fost "extrase" 16. Cei mai multi sunt iepurii, peste 24.000, din care 2.429 au fost vanati in iarna 2010-2011, urmati de mistreti, 1958 de exemplare, la care cota de vanatoare a fost de 480. Pe total, fondurile de vanatoare din judetul Bacau au adus incasari de 934.000 lei. Din aceasta suma, 16 procente merg la stat, 3 la suta in Fondul de Mediu si 81 la suta catre proprietarii terenurilor. Daca taxele de gestionare au crescut de zece ori, la ultimele licitatii, in aceeasi masura vor creste si veniturile. Astfel, fondurile de vanatoare pot deveni adevarate mine de aur pentru proprietarii terenurilor pe care vor fi organizate vanatori.
Silvia Patrascanu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014