14 ianuarie 2025

Foc continuu la Vama

Evaziunea fiscala si contrabanda cu tigari au tinut lucratorii DJAOV in priza

Anul 2010, a fost unul greu pentru lucratorii Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bacau. Activitatea pe acest an a fost atintita asupra prevenirii si combaterii fenomenelor de evaziune fiscala. Pentru ca anul care abia a trecut a fost unul al scumpirilor, in special al tigarilor, asta a contribuit in mare masura la dezvoltarea afacerilor cu tigari de contrabanda. Valoarea amenzilor aplicate in 2010 la capitolul produse accizabile depaseste 2,5 milioane de lei.



In anul 2010, activitatea lucratorilor din cadul Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) – fosta Vama Bacau a fost concentrata in special pe actiunile de prevenire si combatere a fenomenelor de evaziune fiscala, in special in zona produselor accizabile: tigari, alcool sau parfumuri. Astfel, Vama Bacau a desfasurat 341 de actiuni in acest sens, in anul ce tocmai a trecut. Au fost constatate 150 de fenomene de evaziune fiscala, in urma carora au fost incheiate 131 de procese verbale de contraventii, cu o valoare totala de peste 2,5 milioane de lei.

40 de dosare penale

In 40 de cazuri, lucratorii vamali au intocmit actele premergatoare cercetarilor penale, ce au fost preluate de catre Serviciul de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau. Prejudiciul creat este de 1 milion de lei, iar valoarea totata a amenzilor aplicate in aceste cazuri a crescut cu 15 la suta, fata de 2009, respectiv cu 25.000 de lei. "Vreau sa fac mentiunea ca, in ceea ce priveste activitatea desfasurata de structurile specializate ale Directiei, in zona bunurilor confiscate, putem spune ca la bauturi spirtoase au fost retinute peste 2,5 tone, la alcool pur, circa 750 de litri, iar la capitolul tigarete au fost confiscate 330.000 de pachete in 2010, in timp ce in anul 2009 au fost ridicate in vederea confiscarii 27.000 de pachete", a declarat Valentin Grosu, director DJAOV Bacau. La acestea se mai adauga si cantitatea de 450 de litri de parfum identificata si confiscata in luna februarie 2010, când, in urma unei actiuni au descoperite doua autoutilitare din Ucraina care transportau marfa. "Numarul fenomenelor de frauda constatate sunt de 254, comparativ cu 114 in 2009", a mai precizat directorul DJAOV Bacau. Si numarul actiunilor desfasurate in colaborare cu alte institutii precum, lucratorii Inspectoratului de Politie Judetean Bacau, Serviciul de Investigare a Fraudelor, Garda Financiara, Gruparea Mobila de Jandarmi sau DIICOT a crescut in 2010. Au fost 245 astfel de activitati, in comparatie cu 87, in 2009.

Cu tigarile in nisip

In luna august un bacauan a fost retinut pentru 29 de zile, dupa ce a fost prins transportând 72.000 de tigarete, cu un camion plin cu nisip. Lucratorii Inspectoratului de Politie Judetean Bacau, impreuna cu ofiterii Serviciului Judetean de Informatii si Protectie Interna Bacau au indentificat in trafic un camion in care se aflau 72.000 de tigarete, provenite din Republica Moldova. Acestea erau bine ascunse sub un strat de nisip. Soferul, Vasilica A, de 35 de ani a fost dus la sediul Inspectoratului de Politie si cercetat. Barbatul le-a spus politistilor ca marfa a fost procurata dintr-o localitate de frontiera. La domiciliul lui s-a facut si o perchezitie, unde au mai fost depistate 1.820 de tigarete, tot de contrabanda.

Captura de 53.000 de pachete de tigari

Echipajele mobile ale Vamii Bacau, in colaborare cu omologii din Iasi, impreuna cu ofiterii din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau au desfasurat in luna iulie o actiune de control in trafic pe DN 2- E85 si DJ 115. In dreptul localitatii Orbic din judetul Bacau, acestia au identificat un sofer, Silviu S. din Bucuresti, care circula din directia Secuieni Noi – Buhusi. La controlul efectuat de inspectorii vamali au fost descoperite 5.360 de pachete de tigari de provenienta Ucraina. La fata locului au venit imediat lucratorii Serviciului de Politie Rutiera si ai Serviciului de Investigare Fraude, care au retinut autoturismul. Barbatul in cauza s-a ales cu dosar penal.Iar astfel de exemple au fost cu zecile, mai ales in municipiul Bacau, care si-a confirmat in nenumarate rânduri statutul de oras in care contrabandistii de produse accizabile au gasit piata rentabila pentru comercializarea de tigari ilegale.

Masini ridicate cu forta de inspectorii vamali

Inspectorii vamali au intreprins mai multe controale printre comerciantii de tigari de contrabanda si in Piata Centrala din Bacau. Intr-un astfel de raid, in luna ianuarie, surprizele nu au intârziat sa apara. Trei proprietari de masini au fugit, alti doi au fost amendati, iar sutele de tigari destinate comercializarii, confiscate. In baza unor informatii, controlul a fost tintit pe masinile parcate in zona, folosite ca adevarate depozite de tigari sustrase accizarii. A fost o actiune care s-a inscris intr-un program complex coordonat de Directia Regionala de Accize Iasi, ce viza târguri, oboare, piete, cât si pe zone de trafic auto. Au fost si filtre pe toate soselele, de la intrarea la frontiera. Pentru ca unii proprietari au dat bir cu fugitii, conform procedurilor legale a fost solicitata o rampa de remorcare, iar autovehiculele lor au fost ridicate pâna la finalizarea cercetarilor.

Fabrici de tigari in judetul Bacau

In 2010 trei fabrici de tigari de contrabanda au fost identificate in judetul Bacau, toate la periferia orasului Onesti. La ultima unitate de acest fel, identificata in luna septembrie, s-a stabilit ca fabrica de prelucrare se alimenta cu materie prima celelalte doua fabrici ilegale de tigari descoperite in vara, in luna august. “In urma activitatilor desfasurate in primele noua luni ale anului 2010 au fost ridicate in vederea confiscarii 11.963.494 de tigarete (598.175 pachete), in valoare totala de 4.730.014 lei si au fost aplicate 424 sanctiuni in valoare de 1.625.821 lei, in colaborare cu Directia Generala a Finantelor Publice Bacau, Garda Financiara Bacau, Vama Bacau", a declarat la acea vreme, subinspector Narcisa Butnaru, purtator de cuvânt al IPJ Bacau.

Tigari de contrabanda, analizate de specialisti

Pentru ca fenomenul contrabandei cu tigari a luat o mare amploare, specialistii au intocmit un nou plan de atac. Toate pachetele cu tigarete confiscate au fost analizate, iar pe baza acestor rezultate se vor stabili noi tipuri de interventii. De la DJAOV Bacau s-au trimis spre analiza toate tigarile confiscate in perioada martie – 5 mai 2010, adica un total de 75.070 de pachete. S-au facut astfel 63 de raportari pentru 59 de adeverinte de retinere, pe cele trei mari companii producatoare de tigarete, cunoscute la nivel national. In urma acestor analize s-a constatat ca 43.890 de pachete de tigari sunt originale, 3.832, sunt inca in lucru, iar 27.348 sunt tigari contrafacute. In functie de aceste rezultate si de punctele de vedere ale producatorilor s-au creat profilele de risc si s-au putut astfel identifica existenta unor posibile laboratoare clandestine de fabricare a tigaretelor.

Caz unic in Bacau: Prima retinere a unui traficant de tigari

Bacaul a inregistrat o premiera pe contrabanda cu tigari. In luna iulie un barbat a fost retinut pentru 24 de ore, dupa ce a fost prins in trafic in timp ce transporta tigari de contrabanda. Este pentru prima data când se ia o astfel de masura in cazul unui traficant de produse accizabile. Lucratorii vamali din Bacau au depistat ca masina condusa de barbatul cu dubla cetatenie, româna si moldoveneasca, este plina cu zeci de pachete cu tigari, sustrase de la controlul vamal si de la accizare. La numarare s-a stabilit ca este vorba de 5.196 de pachete, de diferite marci, cu timbre doar de Republica Moldova. Valoarea prejudiciului fiscal era de circa 5.000 de euro, iar valoarea totala de piata a marfii, de peste 50.000 de lei noi. Pe numele barbatului s-a intocmit dosar de cercetare penala de catre lucratorii SIF. Acestia au decis retinerea traficantului pentru 24 de ore. Dosarul a fost inaintat procurorilor cu propunere de arestare preventiva a faptuitorului pentru 29 de zile. S-a stabilit ca acesta este si recidivist in contrabanda cu tigari.

Judecat pentru evaziune fiscala

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus, in luna iulie, trimiterea in judecata a unui afacerist bacauan (Ionut Adrian T.), asociat unic si administrator la o firma din Bacau, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de evaziune fiscala, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, toate in forma continuata. Din ancheta, s-a stabilit ca barbatul a achizitionat in regim de scutire de la plata accizelor cu motivatia „export – bunkeraj”, cantitatea totala de 4.945 tone motorina, pe care ulterior a livrat-o, pentru consum, unor societati (beneficiari) din intreaga tara la un pret incluzând acciza, fara a inregistra in contabilitate veniturile realizate, in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului. Pentru a crea aparenta de legalitate a celor 161 operatiuni vamale, inculpatul a falsificat si a folosit mai multe documente contabile (declaratiile vamale de export, facturile externe, permisele si dovezile de incarcare) ce atesta in mod nereal efectuarea unor operatiuni de export. Astfel, inculpatul a creat un prejudiciu in suma de 7.943.747,21 lei, reprezentând aproximativ 2.194.405,3 euro (TVA si accize), prejudiciu ce a fost integral recuperat.
Sinziana Filimon
Roxana Neagu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img