24 ianuarie 2025

Foaie verde, matostat, cât mai costă un kilowatt?

Fără îndoială că ați auzit despre intenția Guvernului spaniol de a plafona prețul energiei pentru consumatorii casnici. O măsură care a fost luată și de Guvernul PSD, acum câțiva ani, dar eliminată de Executivul acual. Multă lume se va plânge de decizia Guvernului nostru și va cere măsuri similare cu cele din Spania.

Consider, însă, că această soluție este una pe termen foarte scurt. O asemenea măsură nu va putea avea efect pe termen lung. Până la urmă, doar cu plafonarea prețului pentru populație nu se rezolva mare lucru deoarece industria va fi afectată în continuare iar creșterea prețului la electricitate și gaze antrenează creșteri de prețuri la toate produsele.



Problema cu această creștere de prețuri la energie este că nimeni nu are curajul să spună că este o creștere artificială. La noi avem un caz particular că așa-zisa liberalizare a dus, de fapt la creșterea prețurile la intermediari. Dar, pe ansamblul UE, creșterea prețurilor la energie este dată de „nebunia verde”.

Nimeni nu contesta necesitatea reducerii poluării și a implementării unor măsuri care să scadă agresivitatea față de natură. Însă, ceea ce se face la nivelul Occidentului nu este ecologie, este doar o acțiune de marketing care să acopere mecanismul de umflare a prețurilor. Sub pretextul ecologist este eliminat cărbunele, o resursă relativ ieftină de producere a electricității. Dar în loc nu se pune nimic.

Da, e frumos cum Greta ne explică doct că suntem de vină pentru multe și că trebuie să acționăm. Dar acțiunea ar trebui să fie graduală, nu bruscă. Dacă închizi termocentralele și nu construiești alternative nu faci decât să crești artificial prețul prin scăderea ofertei agregate. Eolienele sunt interesante, dar au niște limite: sunt scumpe și produc puțină energie în raport cu costul. Și nu produc decât când bate vântul.

Panourile fotovoltaice sunt și mai scumpe și depind foarte mult de vreme. Așa-zisele energii alternative funcționează doar câtă vreme sunt subvenționate. Și sunt și poluante: palele turbinelor eoliene se aruncă la gunoi după expirarea duratei de viață pentru că nu se pot recicla. România închide termocentrale pentru că așa primește ordin de la Bruxelles, ca să nu mai polueze.

O hidrocentrala abia finalizată nu poate fi pusă în funcțiune deoarece niște ONG-uri cu finanțare externă au blocat-o în instanță pe motiv că afectează ecosistemul.
Acesta este tabloul. Capacitățile de producție ale țării sunt diminuate pentru că așa vor niște șmecheri, nu se pune nimic în loc și noi stăm și ne minunăm cum cresc prețurile.

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img