În vremuri normale, voleibalistele Științei Bacău ar fi pregătit acum Final Four-ul Cupei României, la care ar fi urmat să participe weekend-ul acesta. Alături de celelalte patru „big” ale României: Alba Blaj, Dinamo București și CSM Târgoviște. În vremuri normale… Numai că nu trăim vremuri normale. Trăim vremuri de angoasă, vremuri de distanțare, vremuri pe care noul coronavirus a pus lacăt. „Când și cum vom ieși din toatea astea, numai Dumnezeu știe. Ceea ce ne revine însă nouă este să nu ne dăm bătuți sub nicio formă”, spune antrenorul Științei, Florin Grapă.
-Domnule profesor, este limpede că Final Four-ul Cupei României nu se mai joacă la data fixată, pe 2-3 mai. Întrebarea este dacă se va mai juca în acest sezon?
-După cum știți, încă din luna martie, Federația Română de Volei a decis înghețarea campionatului și acordarea titlului de campioană liderei din acel moment a clasamentului, Alba Blaj. În ceea ce privește însă Cupa României, al cărei turneu final trebuia să aibă loc, așa cum ați subliniat și dumneavoastră, la finalul acestei săptămâni, Federația nu a luat încă nicio hotărâre. Este clar că nu se joacă pe 2-3 mai și, după părerea mea, nu se va mai juca deloc.
-Cu alte cuvinte, trofeul nu se va mai acorda anul acesta…
-Eu așa cred. Nu văd cum ar fi altfel. Poate doar să se amâne Final Four-ul pentru la toamnă, dar e improbabil. Cel mai sigur, Cupa României nu se va mai acorda în 2020. Trist, dar adevărat. E foarte trist și că nu s-a putut continua campionatul. Vă spun cu mâna pe inimă că dacă s-ar fi jucat până la capăt, terminam pe podium.
-Cum credeți că va arăta voleiul românesc după încetarea pandemiei? Există echipe care depindeau direct de autoritățile locale precum Blajul, CSM Târgoviște…
-Și noi am avut șansa ca, anul trecut, Consiliul Județean Bacău să ne ofere un sprijin consistent, 2.970.000 lei, în baza proiectului „Mergem împreună spre voleiul european”. Fără acest sprijin, vă spun cât se poate de sincer, echipa de volei feminin a Științei Bacău nu ar fi rezistat. Am fi închis un capitol, v-o spun cu toată seriozitatea. Și ar fi fost păcat. De aceea, le voi rămâne mereu dator celor care ne-au întins această mână de ajutor. Practic, au salvat un brand al Bacăului. Revenind la întrebarea dumneavoastră, mi-e imposibil să anticipez cum va arăta voleiul românesc după această pandemie. Va fi o situație dificilă pentru toată lumea și este cât se poate de clar că multe lucruri se vor schimba. Și, la fel de clar, nu se vor schimba în bine. Din păcate.
-Cum credeți că va arăta Știința?
-Și asta mi-e greu să spun. În această perioadă mă frământ pentru a găsi diferite variante. Vorbesc cu fetele care sunt la final de contract și care ar putea pleca…
-Chiar, câte jucătoare aveți la final de contract?
-După cum bine știți, toate stranierele, deoarece jucătoarele din străinătate nu pot încheia contracte cu o durată mai mare de un sezon. Dintre românce, la final de contract sunt Faleș Georgiana, Rogojinaru Denisa și Ciucu Alexandra.
-Aproape întreg lotul.
-Da, aproape întreg lotul. Nu știu ce va fi, să vedem…E greu, va fi și mai greu, dar nu ne dăm bătuți. Eu unul, voi lupta din răsputeri pentru a ține această echipă în viață. Și nu oricum, adică să fim acolo doar cu numele. Avem un renume de apărat. Sper din tot sufletul să-și păstreze sprijinul Consiliul Județean. Echipa de volei feminin Știința Bacău are nevoie de Consiliul Județean. Este o realitate. Eu nu sunt absurd, știu că în aceste vremuri prioritare sunt alte lucruri, numai că, așa cum sperăm cu toții, se va încheia la un moment dat și această pandemie de COVID-19. Mai știu și că, după încetarea pandemiei, vor fi necesare eforturi serioase, în special de ordin financiar, pentru a pune pe picioare și pentru a reporni sectoare grav afectate. Dar și sportul are un rol important în societate. De asta îmi leg toate speranțele.
-Care jucătoare aflate la final de contract ar putea continua la Știința și în 2020-2021?
-Mai întâi să vedem cum va arăta sezonul 2020-2021 deoarece nici Federația Română, nici cea Europeană și nici cea Internațională nu pot face, pentru moment, nicio estimare. În momentul în care se va anunța că Divizia A1 va începe pe data de cutare, iar cupele europene sunt programate în data de cutare, atunci am ști și noi exact ce avem de făcut. Asta nu înseamnă că nu mă gândesc deja la un lot de jucătoare. V-am spus, încerc tot felul de variante. În primul rând, mi-aș dori să rămână toate româncele pe care le am în lot. Cât despre straniere, nu știu ce va fi…
-Am putea vedea o Știința în format exclusiv autohton? Fără nicio jucătoare din străinătate?
-Personal, așa mi-aș dori, deoarece cu româncele te înțelegi altfel. Mi-ar plăcea să fac la Știința o echipă puternică alcătuită doar din jucătoare de la noi din țară. La fel de adevărat este însă faptul că-i mai ușor de adus voleibaliste de valoare din străinătate. La noi sunt mai puține, ceea ce face ca și cota de piață să fie mai ridicată. Acum însă vorbim așa, în orb, pentru că până nu avem niște informații oficiale furnizate de FRV și de CEV, orice idee legată de configurarea unui lot de jucătoare este pur teoretică.
-Chiar dacă nu se știe când va începe viitoarea ediție a cupelor europene, sezonul 2020-2021 o va găsi pe Știința din nou în Cupa CEV, a cărei semifinalistă a fost în 2019. Un pas înainte și, totodată, o recunoaștere a meritelor echipei pe care o antrenați și care, de aproape trei decenii, activează neîntrerupt în cupele europene.
-Este, într-adevăr, o recunoaștere și o satisfacție deosebită pentru noi. Sezonul acesta am avut ghinionul de a întâlni o super-echipă precum Dresda; altfel, parcursul nostru european ar fi fost mult mai lung. Vă dați seama că în viitoarea ediție a Cupei CEV mi-aș dori din nou un traseu de anvergură, dar până a ajunge acolo trebuie să trecem cu bine de tot ceea ni se întâmplă acum. Fiind un luptător din fire, eu nu voi ceda.
4- titluri de campioană a României are la activ Știința
15- sunt titlurile de vice-campioană cucerite de echipa antrenată de Florin Grapă
5- Cupe ale României au în palmares studentele
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.