14 noiembrie 2024

Flori și pioșenie la mormintele din Bacău ale familiei poetului George Bacovia

În programul recent încheiatului Festival Național „George Bacovia”, ediția 2024 organizată de Biblioteca Județeană „Costache Sturdza“ cu sprijinul financiar al Consiliului Județean, a avut loc și un pelerinaj la mormintele din Cimitirul Central al Bacăului ale membrilor familiei poetului omagiat – ale părinților, fraților și surorilor celui cunoscut pe numele său adevărat ca Iorgu Vasiliu, dar și la locul de veci al fiului său, Gabriel Bacovia.
La această manifestare au venit alături de managerul Bibliotecii Județene, Adrian Jicu, și de cel care de câțiva ani identifică toate locurile de veci ale personalităților care își dorm somnul etern în acest cimitir, Mihai Ceucă (cercetător neobosit al unor episoade din istoria Bacăului), scriitori și membri ai unor organizații profesionale sau de interes public, prieteni și admiratori ai operei lui George Bacovia, profesori, elevi și studenți. Între ei, Dumitru Brăneanu – președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, istoricul prof. Vilică Munteanu, Dănuț Voicu – președintele Filialei Bacău Cultul Eroilor și Cornel Cepariu – președintele Filialei Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România,
Primul mormânt la care s-au oprit vizitatorii a fost cel al mamei poetului, Zoe Vasiliu-Langa (d. februarie 1931), și al fiicelor Elena Vasiliu-Ionescu și Virginia Vasiliu, mormânt care se află în apropierea primului loc de veci al tatălui scriitorului, Dimitrie Vasiliu (d. în iulie 1924) și unde în 1960 a fost depusă și fiica Ecaterina (Catinca), transferată ulterior, împreună cu tatăl, în cavoul Tufescu-Vasiliu-Nițescu, aflat la câțiva zeci de metri mai spre biserica cimitirului. Acolo au fost depuse și fiica cea mare a familiei Vasiliu, Maria (care a fost căsătorită cu Ștefan Tufescu), dar în 1999 și fiul poetului, Gabriel Bacovia. Chiar în vecinătatea bisericii cimitirului se află mormântul altei surori a poetului, Aneta (Ana) Vasiliu.
Zona cu toate aceste morminte se întinde din stânga bisericii până spre gardul de nord al cimitirului.
Despre aceste locuri de veci și despre zbuciumata istorie a lor și a adormiților de acolo a vorbit Mihai Ceucă, cel care a și curățat și îngrijit cu forțe proprii și cu susținerea directorului Societății de Servicii Publice Municipale Bacău, Stroia Alexandru, și viceprimarului Liviu Miroșeanu, mormintele pentru recentul eveniment de comemorare. La toate mormintele au fost depuse jerbe, coroane și coronițe de flori și au fost aprinse candele.
În aceeași zi, jerbe și coroane de flori au fost depuse de Filiala Bacău a UZPR, de Filiala județeană Cultul Eroilor și de Biblioteca Județeană la cavoul în care se află înmormântat poetul, prozatorul, jurnalistul și medicul militar Grigore Grandea (1843-1897), care a trăit și a lucrat ca profesor suplinitor de franceză la Gimnaziul de Băieți din Bacău și care din anul 1894, timp de trei ani, l-a avut ca elev și pe viitorul poet George Bacovia.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014