Băcăuanii pasionați sau chiar cunoscători în domeniul fizicii, de la elevi și studenți la profesori și specialiști în diferite întreprinderi și instituții, s-au întâlnit miercuri, 12 iunie, cu un fizician băcăuan foarte cunoscut și apreciat în domeniul său, mail ales în Occident – Emilian Dudaș. Întâlnirea a avut loc la Universitatea „George Bacovia”, unde eminentul specialist și, originar din Bacău, dar acum profesor universitar și cercetător științific în Franța, a conferențiat pe tema „Teoriei stringurilor” (Teoria corzilor – în traducere românească).
„Universul – a precizat de la început profesorul Dudaș – are o parte cunoscută și una necunoscută (partea despre care știm destul de mult, dar nu suficient încât să o înțelegem). Eu am prezentat însă și o teorie modernă, care încearcă să înglobeze ceea ce știm cu ceea ce nu știm. Aceasta este Teoria stringurilor”.
Teoria stringurilor (teoria sforilor, după cum mai este numită) susține că dacă am avea la dispoziție o tehnologie care să ne permită să vizualizăm materia la un ordin de magnitudine mult inferior celui observabil cu instrumentele actuale, am constata că aceste particule fundamentale nu sunt punctiforme, așa cum le descrie știința astăzi, ci sunt constituite din minuscule bucle unidimensionale. Autorii și adepții acestei teorii descriu stringurile (sau corzile, sforile) ca pe filamente minuscule care vibrează sau oscilează într-o singură dimensiune.
Conferința a fost organizată de Universitatea „G. Bacovia” și de Camera de Comerț și Industrie, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău.
„Am fost coleg, la sfârșitul anilor ‘80 din secolul trecut, la Întreprinderea de Mașini Unelte (IMU) din Bacău, cu stagiarul Emilian Dudaș – a spus prof. univ. dr. Dumitru Bontaș, care l-a prezentat pe conferențiar. Încă de atunci își dezvolta anumite abilități profesionale, lucrând cu instrumentele foarte precise din vremea aceea la IMU în programul de realizare a primei linii flexibile automate pe care atunci am exportat-o în fosta Germanie Democrată. Acum l-am revăzut pentru a asculta de la el câteva concluzii din foarte interesanta sa activitate de cercetare științifică la Școala politehnică Paris-Sud, unde lucrează din anii ‘90, unde a susținut și teza de doctorat într-un domeniu în care fizicienii, chimiștii, biologii și matematicienii nu sunt niciodată combătuți, pentru că ei vorbesc despre legile Universului, pe care unii i le atribuie lui Dumnezeu, neavând alte explicații. Miercuri, despre acestea ne-a lămurit chiar Emilian Dudaș, cel care este implicat în cercetările care se fac la Acceleratorul de particule din Geneva (Large Hadron Collider), considerat cel mai performant din lume”.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.