interviu cu Mihaela Haidau, personal trainer
– Sa plecam in discutia noastra de la afirmatia ta, ca acest interviu ar trebui sa fie un semnal de alarma, un indemn la sport, oamenii, indiferent de vârsta, ar fi bine sa faca miscare, sa traiasca in mijlocul naturii, in salile de fitness. Te rog sa argumentezi.
– Oricine poate observa, daca iese in strada, nu doar statisticile arata, ca suntem din ce in ce mai grasi, mai obezi si mai bolnavi. Este de-ajuns sa te uiti la cum arata copii de cinci sau sapte ani, sa nu mai vorbim de adolescenti, care nu mai au vârsta cronologica si biologica corecta. Suntem bolnavi, din ce in ce mai bolnavi, suntem mereu cu pastilele in mâna, intram mai des in farmacii, asteptând minuni, nimeni nu se uita la ce manânca si nici nu se mai misca pe cât ar trebui. Si atunci sportul este singura solutie pentru a mai salva ce se mai poate din sanatatea noastra.
– Sedentarismul, noile ocupatii, mesele haotice, stresul…
– Sigur, toata lumea cunoaste motivele din cauza carora am ajuns aici si, slava Domnului!, inca nu suntem ca americanii; mai avem un pic. Eu am fost pe Litoral in vara asta si am stat printre corpuri goale aproape trei saptamani si m-am ingrozit. M-am gândit ca intr-o zi voi ajunge milionara, deoarece toti oamenii acestia vor fi nevoiti, mai repede sau mai târziu, sa intre intr-o sala de fitness, sa faca sport. Am avut si o mica bucurie ca mi-am ales un job bun! Deja foarte multe persoane nu-si mai permit sa cumpere medicamente, deoarece sunt foarte scumpe si decât sa dai un million si jumatate pe un borcan de la farmacie care iti promite pe eticheta ca vei slabi intr-o luna, prefera sa intre intr-o sala, sa faca miscare, isi alege un program, un numar de ore si pot fi sanatosi si frumosi.
– Tu când ai inceput sportul?
– Am inceput in clasa intâi, am facut trei-patru ani de gimnastica ritmica, insa invatatoarea mea a vorbit cu parintii mei si le-a spus ca nu-i bine sa fac sport de performanta, practic am renuntat, m-am retras si am redescoperit sportul multi ani mai târziu, când am intrat intr-o sala de gimnastica, de fitness. Am lucrat câtiva ani, am nascut-o pe Alesia, am facut pauza regulamentara, dupa care am intrat din nou in sala. Mi-am dat seama ca aceasta pasiune trebuie dublata de studii profunde, ca meseria de instructor necesita cunostinte serioase de anatomie, fiziologie, fizica, chimie, sport, psihologie, mai ales ca in Bacau nu erau, de fapt nici acum nu prea sunt, instructori cu scoala si pe lânga studiul individual, literatura, internet, am facut cursuri la Federatia de Fitness si Culturism, in vara asta am finalizat un Master de personal trainer, la Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Bacau.
– Dupa câte stiu eu aveai alta meserie. Ce s-a intâmplat?
– Am terminat liceul la Colegiul “Vasile Alecsandri”, dupa care am urmat, la Bucuresti, Filozofie si Jurnalism. Imi intrase mie in cap jurnalismul. Dupa ce am profesat câtiva ani ca ziarist mi-am dat seama ca eu imi doream sa lucrez cu oamenii, dar nu ma regaseam la ziar. Aveam colegi care scriau exceptional, ii citeam cu placere, vroiam sa scriu si eu la fel, insa nu-mi iesea, raspundeam de Justitie, de OJPC, luam interviuri la puscariasi, hoti, vagabonzi, mergeam prin magazine sa constatam calitatea produselor, o vreme a mers, insa mi-am zis ca este bine ca fiecare sa faca ceva la care se pricepe cel mai bine. Asa am spus adio presei, am renuntat la multi ani de studiu si munca si mi-am vazut de visul meu, mi-am regasit drumul pe care vreau sa merg, sa ajut cât mai multi oameni sa fie sanatosi, fericiti, bucurosi ca traiesc si prin sport.
– Ce este fitness-ul?
– Fitness-ul este o stare de bine a corpului, fiecare avem un nivel de fitness. La noi a fost preluat ca termen care descrie antrenamentul de forta, cu aparate. General valabil este o alta definitie, fitness provine de la frecventa, intensitate, timp, anduranta, ar fi o descriere sumara. Se lucreaza cu corpul, dar si cu psihicul, cu mentalul. Este foarte important ca un client sa se simta bine la sala. Sunt doua tipuri de antrenamente, personal trainer, vorbim cu cel care doreste sa frecventeze sala noastra, vedem tipul de activitate pe care o desfasoara, starea de sanatate, i se fac masuratori, retinem si dorintele lui si lucram individual, iar al doilea tip este antrenamentul aerobic, unde se lucreaza in grup, este mai motivant, este mai usor sa lucrezi cu 10 oameni, fara sa vrei intri in competitie, vrei sa fii mai bun, daca colegul tau poate, trebuie sa poti si tu. Fitnessul, va spuneam, creaza starea de bine, nu trebuie sa devina o povara, a!, iar ma duc la antrenament, iar ma omoara aia acolo. Nu, facem in asa fel ca totul sa fie placut, antrenant, sa pui in miscare toate partile corpului, iar de aici vine si starea de bine.
– Fitnessul este o moda, o fita, ca sa folosim un termen uzitat in diferite medii?
– Nu mai este de mult o moda sportul. Tot mai multa lume a inteles ca fara sport este dificil sa faci fata cotidianului, stresului, atacurilor zilnice asupra organismului, fie ca este vorba de hrana, de clima, de conditiile de munca, de starea de sanatate, in principal. Cum sa fie o moda, in conditiile in care zilnic, fie zi de lucru sau sarbatoare vin la sala de dimineata, la prânz sau seara, in functie de programul fiecaruia. Sa-i vedeti cum arata dupa o ora, pur si simplu lesinati, dar le place, intervine starea de bine de care va vorbeam. Ai o zi buna in continuare, daca instructorul a reusit sa te mobilizeze, sa te tina “legat” de ritm, de efort, de atmosfera din sala, este ceva extraordinar. Miscarea a devenit un mod de viata. Totusi, sportul are niste principii care trebuie respectate, sportul iti da o frumusete fizica, dar si una interioara. De aceea este bine sa alegeti instructori calificati, este bine sa va interesati din timp unde mergeti, la ce sala, ce fel de instructori sunt acolo, au studii, au experienta. Important, foarte important este ca oamenii sa aiba incredere in tine, in instructor. Dar asta presupune munca, stiinta, daruire, respect fata de client, fata de organism.
– Sportul, gimanstica, fitnessul trebuie combinate cu un anumit tip de alimentatie?
– Una fara alta nu dau niciun rezultat. Am clienti care au lucrat la sala foarte bine sase-opt luni, dar fiindca acasa alimentatia era necorespunzatoare, nu le-a adus nicio schimbare, in greutate, in fizic. Dupa ce au scos mezelurile, carnurile, sucurile, s-au vazut rapid schimbarile. Exista lapte de orez, lapte de soia, lapte de ovaz, exista carne alba, daca chiar nu mai poti, legume, fructe. Fasolea, lintea, nautul au mai multe proteine sanatoase, de calitate, decât carnea. Acidul uric din carne distruge articulatiile, de aici artroza, arteroscleroza. Ne trebuie alimente sanatoase, cât mai aproape de starea lor naturala. Vedeti ce consuma copiii acum? Este o crima, nici scoala nu face suficienta educatie, nici parintii, care prefera sa-i dea copilului bani, fara a se interesa ce manânca. Vin copii la sala care abia intra pe usa, copii la vârste fragede, de 12-14 ani, ceva de speriat. Vin in faze limita, daca nu slabeste copilul, trebuie operat, asteapta minuni când este aproape prea târziu.
– Pentru copii sunt programe speciale?
– Da, se lucreaza personalizat, managerul meu Gabi Lupu lucreaza mai mult cu ei. Interesant este si faptul ca au inceput sa vina si oameni in vârsta. La mine, la sala, am persoane de 70 de ani, batrânetea nu ar trebui sa fie o povara, este o stare pe care o cultivi printr-o activitate armonioasa, combinând alimentatia, odihna, cu sportul, nu trebuie sa traim urât o perioada a vietii. Am vazut si am auzit cum sunt tratati oamenii in vârsta de medici: dumneata nu vezi câti ani ai, ce mai vrei? Nu-i corect. Stiu ca nu sunt bani, insa iti poti negocia la sala un numar de ore pe saptamana, un antrenament dupa posibilitatile fizice ale fiecaruia, dupa cele financiare. La noi mai este un aspect: ne este rusine, ne este jena sa afle cineva ca mergem la sala, ca facem gimnastica, sport. Asa cum ne este rusine sa mergem la psiholog. De ce?
– Fitnessul a devenit o adevarata industrie? Cum se sustine?
– A devenit o industrie in sensul bun al cuvântului, da, au aparut mai multe sali, exista aparatura noua, diversa, se schimba metodele, de aceea noi mergem des la diferite cursuri, seminarii, luam atestate, avem invitati la sala specialisti din alte tari, specialisti cu diplome, cu activitate, cu notorietate. Nu ne permitem o secunda sa nu fim informati, sa nu stim ce apare nou in domeniu. Vrem ca toti clientii sa se simta in siguranta, ca nu le periclitam sanatatea. Daca mergi la o sala si este suspect de ieftina, cu atât devine mai putin credibila.
Meseria asta presupune multe alte lucruri, pe lânga o specializare. Presupune dragoste, suflet, inima, sa ai tot timpul un tonus molipsitor, sa poti si sa vrei sa transmiti acea stare de bine celor cu care lucrezi.
– Ce alte pasiuni mai are Mihaela Haidau?
– Imi iubesc foarte mult fetita, petrec foarte mult timp cu ea. Pe lânga ce mai face la sala, am un program de o ora de gimnastica cu ea in fiecare zi. Gatesc, imi place sa gatesc pentru familie, pentru Alesia. Ii pregatesc numai meniuri naturale, atât acasa, dar si pentru gradinita, stie foarte multe despre dieta ei, ce are voie si ce nu are voie. I-am explicat de ce, cum, nu am fortat-o. Este foarte importanta comunicarea. Sotul lucreaza in domeniul bursei, face si el sport, este component al unei echipe de volei, participa la competitii, au un campionat, are antrenamente la Sc. 27 de doua ori pe saptamâna, este interesant ce fac ei acolo. Imi plac plimbarile, drumetiile, mergem la tara, avem o rulota, o casuta undeva, unde ne recream, ne retragem atunci când este posibil si recomand tuturor sa faca acest lucru, sa iasa cât mai des in natura. Acum citesc, citesc foarte mult, deoarece multi ani nu am avut timpul necesar.
– Se spune tot mai des, ca nu conteaza cum arati, ci conteaza ce ai in suflet…
– Nu, nu, nu, este foarte important cum arati, sigur ca nu toti putem sa aratam ca unii artisti de pe copertile unor reviste, insa conteaza cum arati. Starea de bine pe care ti-o da fizicul emana peste tot, inclusiv in suflet, capeti incredere, ridici capul din pamant, mergi drept, zâmbesti. Uitati-va pe strada cum merge un supraponderal, un om obosit, si cum merg oamenii sanatosi, care fac sport. Este foarte important cum te simti tu cu tine. Ar trebui sa ne uitam mai des in oglinda, sa zâmbim. Daca dupa sport, dupa ce ai trecut pe la sala de fitness, poti sa intri si intr-un salon de masaj, câstigul este dublu. Sportul iti tine mintea treaza, clara, iti da starea de bine, iti da echilibru, te intretii, nu ai nevoie de medicamente, daca faci sport de trei ori pe saptamana, ai aproape solutia la toate.