15 noiembrie 2024

Fiscul, cu ochii pe balastiere și comercianții angro de fructe

În doar trei zile, Inspectorii Antifraudă Fiscală au verificat opt angrosiști de legume – fructe din județ. Controalele au scos la iveală fapte de evaziune, sancționate cu amenzi, de inspectorii fiscali. În plus, și activitatea unei balastiere a trecut prin ciurul Fiscului. Tăvălugul controalelor va continua toată vara.

De luna trecută, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Direcția Generală Antifraudă Fiscală, a demarat o serie acțiuni de control operativ. Controalele au vizat fiscalizarea veniturilor, inclusiv prin dotarea și utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, acolo unde exista această obligație legală, existența documentelor justificative pentru bunurile destinate comercializării, dar și a formelor legale pentru încadrarea în muncă a persoanelor care participau la activitatea comercială.



Evaziune de milioane, devoalată în doar trei zile

Responsabilii Fiscului au făcut publice rezultatele după doar trei zile de control. Astfel, numai în trei zile de verificări, respectiv 18 – 20 mai a.c., au fost luate la bani mărunți firmele care importă, achiziționează intracomunitar și desfășoară comerț cu legume-fructe în principalele centre angro din țară, precum și societățile care extrag nisip și pietriș (balastiere). Rezultatele sunt de milioane, dacă judecăm că, în cele trei zile, inspectorii DGAF au verificat peste 600 de societăți din întreaga țară, inlcusiv județul Bacău, și au aplicat sancțiuni în valoare de 2,9 milioane de lei (amenzi și confiscări). În plus, șase depozite au fost sigilate, iar marfă de aproape 2,3 milioane de lei a fost indisponibilizată. În cazul a nouă contribuabili, activitatea a fost suspendată.

Angrosiștii din județ, prinși pe picior greșit

La nivel de județ, opt contribuabili din sectorul comerț angro de fructe și legume au intrat în vizorul inspectorilor Antifraudă Fiscală, toți fiind prinși în neregulă și sancționați cu amendă. În total, amenzile aplicate au cumulat 58.000 de lei. Sancțiunile au fost date pentru neînregistrarea veniturilor obținute din vânzarea mărfurilor, dar și pentru că firmele cu pricina aveau la vânzare mărfuri pentru care nu aveau niciun document justificativ legal. De cealaltă parte, Antifrauda Fiscală a verificat, deocamdată, o singură firmă din județ care făcea exploatare de pietriș și nisip, care, din fericire, avea toate actele în regulă. „În cazul contribuabililor care extrag nisip și pietriș, verificările vor continua, inclusiv prin colaborarea cu alte instituții, pentru evaluarea cantităților extrase”, au avertizat reprezentanții Direcției Generale Antifraudă Fiscală.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014