Potrivit legii, firmele trebuie să dețină un registru unic în care sunt trecute toate controalele efectuate de instituțiile statului. În document, sunt înregistrate atât verificările efectuate de Fisc sau Protecția Consumatorilor, cât și cele ale inspectorilor ITM, ISU, Inspectoratul de Stat în Construcții etc. Firmele găsite fără acest registru riscă amenzi de până la 2.000 de lei.
Firmele au obligația de a ține un registru unic de control. Acest lucru este prevăzut în Legea nr. 252/2003. Potrivit normativului, registrul unic de control trebuie obligatoriu deținut de orice persoană juridică, respectiv SRL-uri și PFA-uri, pentru ceilalți contribuabili, documentul este opțional. Registru unic de control trebuie păstrat la sediul social al firmei, fiind necesar atunci când societățile sunt verificate de autoritățile de control. Prin urmare, în registrul unic de control sunt înregistrate toate verificările desfășurate la contribuabili de către organele de control ale statului.
Este vorba în primul rând, de cele efectuate de Fisc, dar în document sunt trecute și verificările din domeniile sanitar, protecția consumatorilor, protecția muncii, inspecția muncii, fitosanitar, urbanism, calitatea în construcții și protecția împotriva incendiilor. Registrul unic de control trebuie prezentat înainte de desfășurarea unui control, pentru înscrierea informațiilor ce țin de identitatea celor împuterniciți să efectueze controlul, instituția pe care o reprezintă, precum și numărul legitimației de control, numărul și data delegației/ordinului de deplasare, obiectivele și perioada controlului ș.a.
Organele de control trebuie să consulte acest document înainte de începerea acțiunii de verificare, pentru a cunoaște constatările făcute anterior de colegii acestora, măsurile stabilite și stadiul îndeplinirii lor. Cert este că firmele pot procura acest registru doar de la sediile Finanțelor la care sunt arondate.
Amenzi pentru cei care nu dețin Registrul Unic de Control
Prețul Registrului Unic de Control în 2020 – 2021 este de aproximativ 30 de lei. Firmele care, din diferite motive, nu posedă acest document riscă amenzi de 500 până la 2.000 de lei. „În medie, în fiecare lună, sunt vândute 280 de Registre Unice de Control. De reținut că noi nu urmărim amendarea celor care nu au aceste registre, ci mai curând conformarea voluntară. De regulă, contribuabilii sunt notificați și își achiziționează respectivul document. Așadar, nu avem informații precise despre numărul de amenzi ce au fost aplicate pentru nedeținerea unui Registru Unic de Control, însă pot aprecia că au fost aplicate foarte punține amenzi, sau deloc, pe această speță. Amenzile aplicate de noi nu sunt codificate în sistem în funcție de tipul contravenției. Evidența pe care o avem este pe fiecare CUI / CNP”, ne-au transmis reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Bacău. Registrul unic de control trebuie numerotat și sigilat, reprezentantului legal al unității verificate având obligația să păstreze acest document.