11 ianuarie 2025

Firmele fără cont bancar, urmărite de Fisc

Fiscul suspectează sute de mii de contribuabili care nu au un cont bancar că evită plata unor anumite obligații către stat. Autoritățile lucrează la modificarea legislației fiscale, astfel încât, pe viitor, deținerea unui cont să poată deveni obligatorie pentru a derula activități economice.

Firmele active care nu dețin un cont bancar prin care să-și ruleze plățile și veniturile, lucrând doar cu numerar, vor fi monitorizate de Fisc. Măsura apare în contextul în care, potrivit statisticilor Finanțelor, la nivel național, ar exista circa 300.000 de contribuabili care activează fără a avea cont bancar (mulți fiind înregistrați în scopuri de TVA), acesta fiind considerat un indiciu de risc fiscal. Astfel, se suspicionează că unii contribuabili încearcă să evite, parțial sau total, anumite obligații declarative și/sau de plată. De precizat că gradul de risc fiscal, generat de comportamentul contribabilului, este stabilit de către statisticienii departamentului de analiză de risc din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). În baza acestei analize, este realizată selecţia anuală a contribuabililor care urmează să fie verificaţi de către autoritatea fiscală.



Obținerea codului de TVA, condiționată de existența unui cont bancar

De altfel, pe parcursul acestui an, ANAF a derulat o serie de acțiuni de control la companii și la persoanele fizice, menite să îndrepte sau să sancționeze neregulile comise de contribuabili, îmbunătățind astfel gradul de conformare și colectare. În prezent, se lucrează la modificarea Codului de procedură fiscală astfel încât, pe viitor, toate companiile care vor să deruleze activități economice să fie obligate să dețină un cont bancar. Se dorește modificarea legislației astfel încât  măcar obținerea codului de TVA să fie condiționată de existența unui cont bancar. Va fi nevoie de parcurgerea pașilor legali, respectiv conceperea unui proiect de lege care să fie supus dezbaterii publice, înainte de a fi adoptat de guvernanți și oficializat. Este posibil ca inițiativele legislative să se împiedice de anumite directive europene care prevăd că nu se poate impune deschiderea unui cont bancar. Problema ar putea fi rezolvată, parțial, printr-un ordin al ministrului de resort prin care firmele să nu poată primi cod de TVA dacă nu au un cont bancar.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img