13 ianuarie 2025

Firma lui Daianu a facut strategia judetului Bacau

Un judet, doua strategii

Judetul Bacau se poate lauda cu o strategie de dezvoltare realizata de firma reputatului finantist Daniel Daianu. Societatea este liderul unui consortiu care a câstigat contractul de elaborare a strategiei, contra sumei de 700.000 RON (7 miliarde lei vechi). Judetul va beneficia de inca o strategie, doar pentru sectorul economic, care va fi realizata de o firma din Iasi pentru suma de 560.000 RON (5,6 miliarde lei vechi). Reprezentantii Consiliului Judetean afirma ca documentele nu se bat cap in cap, desi au unele capitole comune.



Strategia de dezvoltare durabila a judetului Bacau pe intervalul de timp 2009 – 2021 a fost realizata de un consortiu condus de firma GEA Strategy & Consulting SA, apartinând lui Daniel Daianu, fost ministru de finante in perioada 1997 – 1998. Din consortiul care si-a adjudecat contractul privind elaborarea strategiei mai fac parte firmele Agora Est Consulting SRL din Bucuresti, respectiv Expert Market SRL din Bacau. Din actionariatul liderului de consortiu – GEA – mai fac parte alti doi reputati economisti români: Dragos Pâslaru, respectiv Liviu Voinea. Valoarea proiectului se ridica la 700.000 RON. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Bacau – Dragos Benea – documentul strategic poate deveni "o caramida pusa la viitorul economic al judetului". Seful CJ a apreciat ca strategia este perfectibila. "Am mai spus-o ca de strategie se va ocupa o firma cu experienta in astfel de proiecte. Documentul rezultat este perfectibil, dar este un punct de plecare. Am convingerea ca aceasta strategie merita atentia tuturor factorilor politici si administrativi", a declarat Benea.
In aceelasi timp, CJ Bacau asteapta finalizarea unei alte strategii judetene, de aceasta data pe sectorul economico-social. A doua strategie a judetului este realizata de o firma din Iasi, Addvances SRL contra sumei de aproximativ 560.000 RON. Seful CJ a explicat ca documentele nu se bat cap in cap, chiar daca se suprapun la anumite capitole. "Eu ma bucur ca materialele se realizeaza cu alti bani decât cei ai judetului. Documentele se suprapun pe anumite capitole, dar sunt de parere ca daca am putut sa facem acest proiect cu alti bani decât cei ai judetului trebuia s-o facem. Nu trebuie lasat neatins orice banut pe care am putea fi eligibili prin proiectele pe care le facem", a mai spus Benea.

Strategii de 12 miliarde pentru penultimul judet din regiune

Cele doua strategii comandate de Consiliul Judetean insumeaza peste 12 miliarde lei vechi si reprezinta o premiera pentru institutia care guverneaza judetul. Documentele au fost elaborate pe fondul unui picaj economic evident inregistrat de judetul Bacau care a ajuns penultimul in regiune din punct de vedere economic. La sfârsitul lunii octombrie, conducerea Directiei Statistice a prezentat un raport sumbru privitor la principalii indicatori economici ai judetului. "Daca pâna acum doi ani puteam spune ca suntem unul dintre judetele importante din regiune, cam de doi ani Bacaul se afla intr-o cadere economica. Au disparut platformele industriale, iar ca judet am pierdut pentru ca o pondere mare in economia judetului o constituia productia industriala. Iasiul ne-a depasit din punctul de vedere al dezvoltarii serviciilor. Productia industriala din 2010 a scazut cu peste 23 la suta fata de 2008", a declarat Eugenia Harja, directorul DJS Bacau. Ea a mai precizat ca si la capitolul investitii directe judetul nu sta stralucit, Neamtul si Suceva inregistrând progrese vizibile in ultimii doi ani. "Daca Rafo va functiona la capacitate maxima s-ar putea sa aveti o surpriza. Economia se va ridica din nou. Nu spune nimeni ca indicatorii de la statistica nu sunt reali. Judetul a fost puternic industrializat. Acum nu mai e", a mai declarat Dragos Benea.

Ce contine documentul elaborat de GEA Strategy

Pe site-ul CJ Bacau a fost publicat documentul asa cum arata el dupa parcurgerea câtorva pasi: hotarârea CJ, obtinerea finantarii, gasirea unei firme specializate care sa elaboreze strategia, intâlniri ale specialistilor firmei cu specialistii nostri din diverse domenii – agricultura, IMM, protectie sociala, infrastructura etc. -, culegerea datelor privind realitatea existenta si, in fine, conturarea unor tendinte. Primele doua capitole sunt “Profilul monografic al judetului Bacau” si “Radiografie a situatiei economico-sociale”. Gasesti, pe parcursul a 172 de pagini, date pe care le poti obtine si de la Directia Judeteana de Statistica (DJS) Bacau, o institutie care chiar se pricepe sa faca studii, si o multime de tabele, grafice, desene. Jumatate din strategie e alocata, asadar, insiruirii de cantitati, distante, procente, hectare, numar de indivizi, ani de scolarizare etc. Dupa descrierea disparitatilor si tendintelor de dezvoltare, gasim o analiza swot (“puncte tari” vs “puncte slabe”), pe sase pagini, a economiei, agriculturii si turismului. Abia de aici incolo urmeaza strategia propriu-zisa, care o ia de la capat cu analizele. In fine, vine vorba si despre obiective. Avem 5 obiective strategice orizontale si 4 obiective strategice verticale. Cele verticale sunt “Cresterea competitivitatii sectoarelor agro-alimentar, forestier si dezvoltarea rurala”, “Dezvoltarea mediului de afaceri local si accelerarea procesului de reconversie industriala”, “Valorificarea resurselor energetice regenerabile” si “Promovarea convergentei în dezvoltarea judeteana si cresterea incluziunii sociale.” Obiectivele orizontale sunt “Cresterea productivitatii economiei prin dezvoltarea resurselor umane”, “Extinderea capacitatii infrastructurii de a sprijini economia cu scopul îmbunatatirii calitatii vietii în judetul Bacau”, “Cresterea capacitatii administratiei bacauane de a contribui la dezvoltarea durabila a judetului”, “Îmbunatatirea serviciilor de sanatate si educatie în sprijinul societatii bazate pe cunoastere”, “Protejarea mediului si asigurarea dezvoltarii durabile”. “Strategia de dezvoltare durabila a judetului Bacau” a fost postata pe site-ul CJ, la rubrica “Noutati” pentru a fi dezbatuta public. Bacauanii sunt invitati sa citeasca strategia si sa vina cu idei de imbunatatire a acestei variante. “Asteptam cu interes sugestiile dumneavostra la adresele de e-mail: piu@csjbacau.ro si manuela.antohi@csjbacau.ro”, se arata in invitatia CJ Bacau. Prima dezbatere publica asupra strategiei de dezvoltare a judetului va avea loc pe 25 noiembrie, insa propuneri de imbunatatire se vor putea face permanent, pâna in 2021.
Silvia Patrascanu
Lucian Bogdanel



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img