Un apel primit pe telefonul de redactie ne-a semnalat un aspect destul de important. „La Oftalmologie si ORL nu avem cu ce face curatenie. La noi in sectie s-a externalizat serviciul de curatenie si personalul nu are cu ce sa faca treaba. Acum da asistenta sefa materiale, ca la firma nu mai raspunde nimeni”, ne-a spus vocea alarmata de la celalalt capat al telefonului. Am mers si noi pe fir si am incercat sa verificam daca este asa.
Trebuie spus din capul locului ca in ultimii trei ani, serviciul de curatenie a trei sectii, Oftalmologie, ORL si Dermatologie, din Spitalul Judetean de Urgenta Bacau a fost externalizat, fiind parte a unui contract cadru cu firma bacauana Invest Millenium. Contractul cadru semnat in 2014 a avut o valoare de 263 de mii de euro si presupune asigurarea serviciilor de curatenie si igienizare. Motivul?
„Nu mai faceam fata si am dorit sa ne degreveze de aceasta sarcina. Asa a rezultat acest contract cadru. Firma trebuie sa asigure ingrijitori si produsele de curatenie necesare”, a declarat managerul spitalului, Adrian Popa. Pe de alta parte, tot managerul recunoaste ca de-a lungul derularii contractului au mai fost sincope, dar nimic major.
„In principiu, contractul s-a derulat bine, dar stiu ca au mai fost sincope si noi nu am lasat asa situatia, exista in magazie produse de curatenie si le-am dat la nevoie. La facturare, firma prezinta un raport de activitate asumat si de fiecare sectie, asadar orice probleme ar fi, le-am cunoaste”, a mai spus managerul Popa.
Nemultumiri ar fi si legate de plata salariilor, personalul angajat de firma respectiva reclamând intârzieri si faptul ca s-au taiat bonurile de masa. In aceasta privinta, managerul Popa a explicat ca raporturile sunt in interiorul firmei si nu pot avea legatura cu spitalul.
Contractul cu Invest Millenium ar urma sa se incheie anul acesta si in functie de rezultate se va decide daca este mai rentabil ca serviciul sa fie in continuare incredintat unei firme private sau sa revina la spital.
Societatea Invest Millenium s-a infiintat in 2002 si are numeroase contracte cu institutiile statului, agentii, operatori de gaze si energie, universitati, spitale. Am incercat sa obtinem un punct de vedere din partea societatii, dar nu am gasit o persoana de contact disponibila.
Sectia de Oftalmologie are 25 de paturi de spitalizare continua, iar anual aici sunt tratate 1400 de cazuri. Sectia ORL este mai mare, are 35 de paturi de spitalizare continua, afluxul de pacienti fiind mai mare, de 5600 de cazuri anual.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.