19 ianuarie 2025

Finanțiștii amenință cu blocarea colectării veniturilor la bugetul de stat

Proiectul reducerii numărului de personal din instituțiile statului cu 10.000 de salariați, anunțat de Guvern, îi neliniștește în primul rând pe angajații Ministerului Finanțelor Publice, sistem de unde ar urma să fie reduse cele mai multe posturi. „Consiliul Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe – ne-a declarat Iulian Cerbu, liderul Sindicatului salariaților Administrației Județene Bacău a Finanțelor Publice, membru al Consiliului Național – a purtat, pe această temă, discuții cu ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici și i-a adus la cunoștință că există premisele declanșării unui conflict de muncă prin care se poate bloca activitatea de colectare și de administrarea veniturilor la bugetul statului”.

Consiliul Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe s-a reunit în ședință extraordinară pentru a analiza declarațiile publice privind reducerile de personal, în condițiile în care sistemul fiscal de colectare și administrare a bugetului național al României are un deficit de aproximativ 3.700 de funcționari publici, generat de lipsa angajărilor în ultimii șapte ani.



„Deficitul de personal a generat un mare volum de muncă – a precizat Iulian Cerbu. Acest deficit nu a putut fi acoperit prin acordarea de timp liber corespunzător, dar nici nu este plătit în consecință. Totalul orelor suplimentare efectuate de colegii noștri, la nivel național, este de 742.500 de ore lunar, însemnând un total de 17.820.000 de lei neachitați în fiecare lună salariaților din sistemul fiscal din România”.

În plus, spun finanțiștii, pe lângă personalul insuficient sistemul fiscal din România se confruntă, de o lungă perioadă, cu dotări materiale total insuficiente (calculatoare, softuri etc.), la care se adaugă și condițiile uneori improprii pentru desfășurarea activității (sedii insalubre, lipsa spațiilor de arhivare etc.).

Potrivit informațiilor privind proiectul de reducere a numărului de salariați, numai din Finanțe ar urma să fie tăiate circa 5.000 de posturi. Iulian Cerbu crede că în primul rând vor fi blocate și eliminate 3.276 deposturi deja vacante, după care ar putea urma și disponibilizări de personal. „Culmea e că sunt situații în care salariații nu mai pot pleca în concediu, pentru că nu are cine să le prea sarcinile de serviciu. Mai poate fi vorba, astfel, de reduceri de posturi?”, a opinat liderul sindical băcăuan.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img