Programul de incasari al Directiei de Finante Bacau a fost realizat, in primele 10 luni ale acestui an in proportie de 108 la suta. Cele mai multe sume s-au dus la bugetul asigurarilor sociale de stat, apoi la bugetul de sanatate si cel la somaj.
Directia Finantelor Publice (DGFP) Bacau a facut o evaluare a realizarii planului de incasari trasat de la inceputul anului. Potrivit datelor, activitatea institutiei a fost prolifica. "Pe primele zece luni procentul de realizare a veniturilor este ridicat. Doar la bugetul de stat incasarile sunt mai mici pentru ca rambursarile de TVA au fost semnificative, iar la bugetul asigurarilor sociale am avut depasiri consistente", a explicat Mircea Muntean, directorul DGFP Bacau. Si activitatea de recuperare a datoriilor la stat a fost semnificativa. Institutia a remis datornicilor peste 57.000 de somatii de plata pentru suma de 358 de milioane de lei. A reusit sa recupereze doar 59 de milioane de lei. Totodata, Finantele au pus poprire si pe conturile bancare ale contribuabililor care "au uitat" de indatoririle fata de stat. In aceasta situatie au fost aproape 15.000 de datornici, la care se adauga partenerii lor, denumiti terti. DGFP a pus poprire si pe aproape 3.000 de conturi ale tertilor. Cu aceste masuri, statul a recuperat in total aproape 50 de milioane de lei din 220. In fine, din acelasi capitol fac parte si sechestrele. 77 au fost puse pe bunuri mobile pentru suma de 8,5 milioane de lei, iar 339 pe bunuri imobile, pemtru suma de 65 de milioane de lei. S-a recuperat putin: aproape 1 milion de lei. "Nu reusim sa valorificam sechestrele pentru ca nu se inscriu persoane interesate sa valorifice bunuri mobile si imobile. Avem semnale ca investitorii sunt interesati de terenuri. A fost o perioada de avant si cred ca va aparea din nou", s-a aratat increzator Muntean. Cu toate acesta, a mentionat ca "ne pare rau ca vindem averea contribuabilului, dar acesta nu a inteles ca averea este supusa impozitarii si trebuie sa isi achite obligatiile fata de stat".
Ponderea incasarilor realizate prin aplicarea masurilor de executare silita pe cumulat, la sfarsitul lunii octombrie reprezinta 11,54 la suta din totalul veniturilor realizate in 10 luni. Volumul incasarilor realizate ca urmare a aplicarii modalitatilor de executare silita se ridica la 115 milioane de lei.
Andreea Gavrila