Directia Finantelor Publice Bacau si-a prezentat un bilant al realizarii indicatorilor de performanta pentru primele 7 luni ale acestui an. Masurile luate de finantisti inca din urma cu un an au dat roade, astfel ca programul de incasari al institutiei a fost realizat in proportie de 110,49 la suta numai in luna iulie, si de 108,42 la suta cumulat de la inceputul anului.
Defalcat, pe incasarile la Bugetul de Stat, realizarea este de peste 95 la suta, la Bugetul Asigurarilor sociale de 125,62 la suta, la Bugetul de Sanatate de 110,32 la suta, iar la Bugetul de Somaj, de 105,65 la suta. "Aceste realizari la incasari ajuta, pentru ca de aici sunt finantate pensiile, de aici se suporta chetuielile cu sanatatea, de aici se face plata indemnizatiilor care se dau somerilor", a explicat Mircea Muntean, director executiv DGFP Bacau. De cealalta parte prin activitatea de colectare a creantelor fiscale, numai in urma aplicarii modalitatilor de executare silita, volumul incasarilor realizate de DGFP Bacau a fost de 80,22 milioane de lei, ceea ce reprezinta un procent de 11,67 la suta din totalul veniturilor realizate in aceasta perioada.
Masuri drastice pentru rau-platnici
Si pentru ca neplata datoriilor catre stat se lasa cu urmari grave, Directia Finantelor Publice a fost nevoita sa apeleze si la masuri mai dure pentru rau platnici, prin aplicarea prevederilor legii privind executarea silita. Astfel, de la inceputul anului, in perioada analizata, au fost emise si comunicate, prin procedura de executare silita, 36.313 de somatii in valoare totala de 245.99 milioane de lei, din care s-au incasat deja 43, 82 milioane de lei. Pe partea de popriri instituite pe conturile bancare ale contribuabililor, Directia Finantelor Publice a emis 9.406 astfel de documente, in valoare totala de 115,95 milioane lei, din care s-au incasat 28,65 de milioane. Si pe partea de sechestre, Finantele au executat 314 astfel de masuri executorii, pe o suma totala de 71,68 milioane de lei, din care s-au recuperat deja 0,17 milioane de lei.
24 de decizii de atragee a raspunderii solidare
"Tot in aceasta perioada au fost emise si 24 de decizii de atragere a raspunderii solidare, pentru un debit restant de 25.649.344 lei, iar pana la aceasta data au fost recuperati deja 577.325 de lei. Instantele de judecata ne-au confirmat actiunile de cele mai multe ori, asa ca in aproape toate cauzele s-a ajuns la executarea silita. Atragerea raspunderii solidare presupune ca agentul economic contribuabil sa raspunda cu bunurile personale – bunuri, proprietati si sume din depozite bancare, atunci cand are de platit un debit catre bugetul de stat", a mai explicat Miircea Muntean. In paralel, institutia financiara a valorificat, numai in luna august, obiecte din metale pretioase (respectiv aur si argint), provenite din confiscari, in valoare de 6.111,76 lei. Insa totalul veniturilor realizate din astfel de valorificari depaseste suma 13.950 lei, de la inceputul acestui an. In aceea ce priveste bunuri sechestrate, Directia Finantelor Publice a organizat 105 licitatii pentru valorificarea lor de la agentii economici cu restante la bugetul general consolidat. La 15 dintre acestea au fost si oferte, astfel incat totalul incasarilor din valorificarea sechestrelor a fost de 523.699 lei (pentru bunuri imobile) si 84.541 de lei (pentru bunuri mobile).
Roxana Neagu