21 noiembrie 2024

Finanţare de 100% pentru pompe de căldură, prin programul Electric Up

Ministerul Energiei pregătește un al doilea apel al programului Electric Up de finanțare a eficienței energetice, destinat IMM-urilor și operatorilor economici din domeniului HoReCa. În prima ediție a programului, aceste firme puteau solicita sprijin de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice. De data aceasta, însă, se dorește ca, prin acest program, să poată fi achiziționate la preț subvenționat şi pompe de căldură.

Până acum, companiile puteau primi un ajutor de la stat de maximum 100.000 de euro pentru a instala sisteme de panouri fotovoltaice (inclusiv invertoare, echipamente și conexiuni aferente) pentru producerea de energie electrică. Subvenția se acorda și în cazul achiziției de stații de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in. Pentru a primi acești bani, era obligatoriu ca sistemul fotovoltaic să aibă o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp necesară consumului propriu, cu livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național. La următorul apel al programului, se dorește creşterea la 200 kW produși, investiția în pompele de căldură urmând a fi subvenționată sută la sută de stat. Potrivit specialiștilor în sisteme de încălzire, pompa de căldură, indiferent de variantă, aer – apă, apă – apă, apă – sol, este ecologică, ieftină și eficientă, mai ales dacă este asociată cu panouri fotovoltaice. Pompa de căldură funcționează pe curent, dar consumă de 5 – 6 ori mai puțin decât un calorifer electric sau panou radiant. În plus, pompa de căldură are o durată de viață ridicată (în jur de 30 de ani) și costuri reduse de operare (întrucât funcţionează pe principiul transmiterii căldurii şi nu a generării) și de întreținere.



15.000 de euro, pentru persoanele fizice

Și persoanele fizice pot beneficia de sprijin de la stat pentru instalarea pompelor de căldură, însă, prin înscrierea în programul „Casa eficientă energetic”. Astfel, cei interesați pot primi o finanţare de până la 15.000 de euro pentru a-şi eficientiza energetic locuinţele. Astfel, se pot deconta cheltuielile cu instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, a sistemelor de ventilaţie, a corpurilor de iluminat cu LED etc. Dar cel mai important este că și pompele de căldură sunt incluse în cheltuielile eligibile prin acest program. Condiţia eligibilităţii proiectului este ca eficienţa energetică a locuinţei să crească cu cel puţin o clasă energetică.

Costuri de la minimum 2.500 de euro, pentru o pompă de căldură

Chiar dacă acest program funcționează mai lent decât în alte cazuri, soluția utilizării pompelor de căldură rămâne de departe cea mai eficientă. Cu atât mai mult în situația crizei energetice care s-a instalat peste tot în lume, inclusiv la noi. După cum se știe, în toată țara sunt probleme cu asigurarea de lemne pentru încălzit, inclusiv a peleților, din ce în ce mai scumpi. Costurile presupuse de un sistem bazat pe o pompă de cădură sunt relativ similare celor pentru o centrală pe gaz sau pe lemne. Se pleacă de la cel puțin 2.500 de euro pentru achiziționare pompei de căldură, la care se adaugă manopera şi piesele necesare montării – 1.000 euro. În cazul pompelor de căldură premium, cu putere mai mare, se poate ajunge și la peste 10.000 de euro, fără a pune la socoteală costurile cu forajele de puțuri verticale pentru pompare și pentru restituție, și cu instalarea propiu-zisă. Nu se recomandă forajele cu adâncimi mai mari de 15 metri, în cazul caselor unifamiliale sau bifamiliale, întrucât generează costuri mult prea mari. Cert este că, pentru pompele de căldură pe aer, instalarea durează o zi, la celelalte – apă – apă ori sol – apă – fiind nevoie de mai mult timp, mai ales pentru lucrările de foraj. În schimb, acestea din urmă au un consum de energie electrică mult mai mic.

Cum funcţionează o pompă de căldură

Pompele de căldură funcționează pe principiul similar folosit în cazul frigiderelor, respectiv comprimarea vaporilor. Practic, folosind compresorul, ventilul de expansiune și cele două schimbătoare de caldură (un vaporizator si un condensator), căldura este mutată dintr-o parte în alta, respectiv din sol, ape subterane şi aer, în case. Chiar și atunci când afară este ger, se poate genera suficientă căldură cu ajutorul agentului frigorific. Pompele care funcţionează pe sistem aer – apă folosesc temperatura exterioară pentru a încălzi locuinţa sau pentru a prepara apa caldă. Mai exact, cu ajutorul unității exterioare asemănătoare unui aparat de aer condiţionat, se absorbe căldura (inclusiv cea cu temperaturi negative).  Apoi, căldura rezultată din răcirea aerului din exterior este introdusă cu ajutorul unui compresor în sistemul de încălzire din locuință (calorifere, încălzire în pardoseală sau ventiloconvectoare). Pentru răcire, în zilele de vară, pompa de căldură inversează această operațiune. Pompă de căldură sol/apă sau apă/apă captează căldura provenită de la soare și stocată în sol (stratul geotermal înmagazinează o temperatură aproape constantă care poate fi folosită în toate sezoanele anului), în apa de ploaie și în aerul de la suprafața pământului. Eficiența cea mai mare este în cazul pământurilor mai mlăștinoase. Astfel, căldura este extrasă din sol cu ajutorul unei tubulaturi din plastic îngropate în pământ, prin care circulă o emulsie de apă și glicol, care nu îngheață. La rândul său, și apa din pânza freatică poate fi folosită, întrucât se știe că are o temperatură de 7 – 12ºC, pe tot parcursul anului.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014