Aleșii județului s-au întâlnit, miercuri, într-o ședință extraordinară care a avut un singur proiect pe ordinea de zi, cel amânat pe 28 iunie la solicitarea lui Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean (CJ).
Proiectul de hotărâre viza restructurarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău și era contestat de liderii sindicatului „Familia” și ai CNSRL Frăția.
Mărul discordiei era externalizarea serviciilor medicale, care ar fi însemnat desființarea posturilor de asistenți medicali și medici din centrele de asistență și recuperare. „Reorganizarea DGASPC nu este o noutate, în fiecare an au existat reorganizări ca urmare a punerii în aplicare a strategiei județene și planului de acțiuni astfel încât să ajungem cu serviciile mai aproape de beneficiari, de familie, de comunitate”, a declarat Sorin Brașoveanu, adăugând că „până pe 28 iunie nu s-a concretizat o soluție rezonabilă pentru ambele părți”.
Pe 29 iunie, sindicatele și conducerea DGASPC s-au întâlnit și au reușit să cadă de acord. Prin urmare, hotărârea propusă în 4 iulie a fost diferită: asistenții medicali vor rămâne angajații DGASPC, cu o condiție: suma destinată sporurilor se va reduce cu 1/3, dar venitul încasat de fiecare angajat nu va fi mai mic decât cel din ianuarie 2018.
Medicii, în schimb, vor trece pe contracte de prestări servicii, cu condiția ca cei angajați acum în direcție să aibă prioritate la încheierea contractelor, iar suma primită lunar pentru orele efectuate să nu fie mai mică decât salariul din ianuarie 2018.
Salarii mai mari decât în spitale
În cazul în care s-ar fi aplicat hotărârea propusă în ședința din 28 iunie, numai de la CRRN Răcăciuni ar fi fost disponibilizați 7 asistenți medicali, „ceea ce nu era nici corect, nici legal deoarece ar fi încălcat standardele de calitate”, afirmă sindicaliștii.
A existat o singură intervenție, a lui Petrică Mihăilă, PNL, care le-a amintit colegilor din PSD că în programul Guvernului erau prevăzute creșteri salariale. Dana Țîțaru, directorul DGASPC, a explicat că salariile asistenților medicali din cadrul direcției au crescut deja și că sunt mai mari decât ale celor din spitale. O nouă majorare, cea prevăzută pentru Sănătate, care are drept scop să stopeze exodul cadrelor medicale, ar fi făcut ca salariul asistenților medicali din centre să depășească valoarea prevăzută în lege pentru anul 2022.
Mai grav, în august nu ar mai fi existat bani de salarii, nici rectificare nu s-ar fi putut face, prin urmare DGASPC ar fi intrat în incapacitatea de a plăti salariile. „Mă bucur că s-a ajuns la această soluție și vă propun să aprobăm noua organigramă”, a spus Sorin Brașoveanu. Ceea ce s-a și întâmplat: proiectul a trecut cu 25 de voturi „pentru” și cinci abțineri.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.