Se împlinesc aproape două luni de când Consiliul Județean Bacău, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, în parteneriat cu Fundația de Sprijin Comunitar și alte 25 de organizații neguvernamentale (ONG) active la nivel județean, inclusiv parohii din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, au demarat proiectul UNIT20 ONG BACĂU în vederea derulării unor acțiuni concrete privind asigurarea protecției unui număr cât mai mare de persoane vârstnice de peste 65 de ani și bolnavi cronici izolați la domiciliu, care se află în risc crescut de contaminare cu virusul COVID – 19.
Referitor la importanța și impactul social al acestui proiect, Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău subliniază:
„Despre acțiunea „Nimeni nu e singur” am mai vorbit până acum. Un proiect care ne arată tuturor că, ÎMPREUNĂ, autorități, societate civilă, voluntari, tineri, agenți economici, am REUȘIT să răspundem nevoilor persoanelor vârstnice aflate în situații de risc în contextul actualei pandemii de Coronavirus. Cifrele vorbesc de la sine!”
25 de ONG-uri și parohii s-au alăturat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău
Protocolul pe baza căruia s-a desfășurat acest proiect a fost încheiat cu patru mari organizații județene, care au programe acreditate și licențiate pentru persoanele vârstnice: Fundația de Sprijin Comunitar (în calitate de coordonator al proiectului), Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja, Asociația Lumina și Crucea Roșie Bacău.
Alături de lideri, în proiect s-au alăturat alte 25 de ONG-uri active la nivel județean, inclusiv parohii din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului: protopopiatele Bacău, Onești, Moinești, Buhuși și Sascut, Asociația Ovidenia, Asociația Sf. Anastasia Romană, Asociația Filantropia Oneșteană, Asociația Grozești Oituz (sub tutela Protoieriei Onești), Asociația Sf. Ilie – Poiana Sărată, Asociația Suroti – Mănăstirea Cașin, Asociația Wised Dărmănești, Asociația „Episcop Teodosie Atanasiu” (sub tutela Protoieriei Sascut), Asociația Betania, Asociația Bronx, Asociația Valoare Plus, Asociația Bunul Pastor, Asociația Favor, Asociația Mereu cu Sfinții Voievozi, Asociația SOS Satele Copiilor, Fundația Sf. Ioan Calabria Răcăciuni.
Echipele de voluntari au intervenit în 73 de comunități dintre care, 56 din județul Bacău: Agăș, Bacău, Balcani, Blăgești, Bogdănești, Buhoci, Buhuși, Brusturoasa, Cleja, Comănești, Corbasca, Coțofănești, Dămienești, Dărmănești, Dealu Morii, Dofteana, Filipești, Găiceana, Gârleni, Glăvănești, Gura Văii, Hemeiuși, Helegiu, Horgești, Huruiești, Itești, Izvorul Berheciului, Letea Veche, Luizi Călugăra, Mărgineni, Motoșeni, Nicolae Bălcescu, Oituz, Onești, Parava, Parincea, Pâncești, Podu Turcului, Răcăciuni, Sărata, Sascut, Strugari, Săucești, Sărata, Săucești, Schineni, Secuieni, Stănișești, Tamași, Târgu Ocna, Târgu Trotuș, Traian, Urechești, Valea Seacă, Vultureni, Zăpodia și au răspuns solicitărilor de informații și consiliere venite din partea unor cetățeni din județele limitrofe.
În cadrul proiectului au fost oferite servicii de asistență la domiciliu pe mai multe planuri de intervenție securizată pentru bătrânii de peste 65 de ani și bolnavii cronici imobilizați din județul Bacău, dar și activități de informare și consiliere a acestora cu privire la COVID-19, riscul de contaminare și serviciile puse la dispoziție pentru a evita deplasările inutile în afara locuinței și contactul cu persoane nesigure din punct de vedere epidemiologic.
Pentru susținerea acestui proiect Consiliul Județean Bacău a alocat suma de 500.000 lei, din care, 300.000 lei au fost utilizați pentru achiziționarea de materiale de protecție și igienico-sanitare necesare desfășurării activității voluntarilor și specialiștilor implicați în proiect.
„Am parcurs împreună o perioadă intensă în care cuvântul de ordine a fost solidaritate. Proiectul a fost o demonstrație de lucru în parteneriat, prin care s-au pus împreună resurse și a rezultat sprijinul în perioadă de criză! Au fost alături autorități județene și locale, ONG-uri, parohii și sponsori, mass-media, iar voluntarii și profesioniștii au reușit să fie alături de cei mai vulnerabili vârstnici din comunitate!”
Gabriela Achihăi
Președintele F.S.C. Bacău
În cele aproape două luni de proiect aproximativ 300 de voluntari, îngrijitori, asistenți medicali, asistenți sociali și psihologi au muncit 7 zile din 7, de dimineață până seara, inclusiv în perioada sărbătorilor de Paște, pentru a fi alături de cât mai mulți bătrâni din județ, singuri, bolnavi, lipsiți de ajutor, speriați în fața pandemiei de COVID-19!
Au primit ajutor mai mult de 4.000 de persoane vulnerabile din 73 de comunități
Proiectul, în cifre
• 4384 persoane vârstnice și bolnavi cronici din 73 comunități au primit ajutor;
• 358 persoane au primit sprijin la cumpărături, multe dintre ele săptămânal;
• 2473 persoane au primit ajutoare de urgență constând în alimente și materiale igienico-sanitare. Aceste ajutoare au fost pregătite din donațiile și sponsorizările în bani sau produse oferite de donatori individuali sau mediul de afaceri local;
• 72 persoane au primit sprijin pentru procurarea de medicamente;
• 351 persoane au primit masă caldă la domiciliu;
• 508 persoane au primit servicii de îngrijire personală și a locuinței în cadrul a peste 8.000 de vizite;
• 268 persoane au primit servicii de asistență medicală la domiciliu în cadrul a 4868 ședințe;
• 3482 persoane au primit consiliere și informare telefonică din partea psihologilor din cadrul D.G.A.S.P.C. Bacău, care au răspuns la cele două numere de telefon puse la dispoziție pe toată perioada proiectului, zilnic, în intervalul 08.00-20.00.
Mediul privat a sprijinit cu donații importante
Un sprijin esențial pentru buna desfășurare a proiectului l-a oferit comunitatea locală, atât firme binecunoscute pentru implicarea lor în proiecte sociale, mass-media – care a avut un rol decisiv în promovarea proiectului către publicul țintă -, cât și donatori individuali. În conturile în lei și Euro deschise la Credit Europe Bank s-au strâns, din donații provenind de la persoane fizice și juridice din județul Bacău, peste 100.000 lei și 3.250 E. Banii au fost folosiți pentru achiziționarea de produse alimentare, medicamente și produse de igienă pentru beneficiarii proiectului.
Cea mai mare contribuție a avut-o compania SIF Moldova cu o sponsorizare de 48.000 de lei. Acestora li s-au adăugat și alte companii care au oferit produse alimentare, de igienă și curățenie: Pambac S.A., Inan S.R.L., Eti S.R.L. și Autonom S.R.L. care a pus gratuit la dispoziția voluntarilor două autoturisme.
Crucea Roșie Bacău și Asociația Lumina au avut un aport semnificativ la succesul proiectului, în special prin intermediul intervențiilor medicale specializate și de îngrijire la domiciliu.
„Parteneriatul inițiat de Consiliul Județean Bacău, cu implicarea ONG-urilor din județ, a contribuit la sprijinirea unui număr important de persoane vârstnice, vulnerabile în fața noului coronavirus. Am salutat de la început această acțiune, ne-am alăturat și implicat, iar echipele Crucii Roșii Bacău au mers constant pe teren pentru a distribui pachete cu alimente de bază și dulciuri, precum și pachete cu produse de igienă personală, bunicilor singuri, cu boli cronice, lipsiți de sprijinul familiei.”
Lt. col. (r) Dan-Marcel Babliuc
Director – Crucea Roșie Bacău
„Proiectul a constituit o provocare pentru echipa noastră de îngrijiri la domiciliu (medic, asistente medicale, asistent social, psiholog, kinetoterapeut, voluntari) dar și un efort suplimentar pe care l-au depus. Au lucrat în echipă și s-au preocupat foarte mult pentru realizarea sarcinilor chiar de la început. Munca desfășurată de cei implicați a avut un impact deosebit asupra vieții pacienților. Mulțumim pentru oportunitatea de a participa în acest proiect.”
Mihaela Dumitrache
Director executiv – Asociația Lumina
Un sprijin extrem de important a venit din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului prin parohiile locale coordonate de Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja, care au acoperit aproape jumătate dintre localitățile județului.
„Acest proiect a fost o șansă unică de a lucra pentru cele mai vulnerabile persoane din comunitate, alături de parteneri profesioniști și foarte responsabili, atât din mediul public, cât și din cel privat. Am întâlnit oameni care nu-și puteau opri lacrimile de bucurie când au primit ajutorul la domiciliu, nu aveau cuvinte de mulțumire, erau copleșiți de emoție. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului va fi întotdeauna alături de oamenii greu încercați, motiv pentru care preoții rămân într-o neîntreruptă misiune de a sluji lui Dumnezeu și oamenilor din comunitățile parohiale.”
Pr. Ilarion Mâță
Președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”
„Chiar dacă ne aflăm la finalul proiectului, acțiunile de sprijin vor continua. Consiliul Județean Bacău, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, împreună cu ONG-urile participante își vor da în continuare mâna pentru ca persoanele vârstnice, vulnerabile, aflate în situații dificile să poată beneficia de suport și ajutor specializat, ori de câte ori este nevoie. Și cred că lecția acestui proiect este una importantă pentru noi toți: cât timp suntem implicați într-un efort comun, toate acțiunile capătă consistența și importanța pe care ne-o dorim și de care beneficiarii au nevoie!”
Sorin Brașoveanu
Președintele Consiliului Județean Bacău
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.