Primii doi ani ai proiectului Erasmus+ #BeGreen 5F: Friendly Fair Food for Future s-au desfășurat în perioada pandemiei. Fiecare dintre școlile partenere: Heinrich-Emanuel-Merck-Schule (HEMS) Darmstadt, Germania – școală coordonatoare, Maltepe Fen Lisesi, Istanbul, Turcia, Zespol Szkol Mechanicznych nr 2, Cracovia, Polonia, Institut D’educació Secundària Vall D’hebron, Barcelona, Spania, Colegiul Economic „Ion Ghica”, Bacău, România, a găsit soluții pentru a-și realiza activitățile asumate, compensând partea de comunicare directă prin cea online. Proiectul a fost prelungit cu un an în încercarea de a atinge scopul de bază al unui astfel de proiect, cel al cooperării directe și al comunicării directe între participanți.
Primăvara anului 2022 a adus prima mobilitate a profesorilor implicați în proiect care a avut loc la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău. În cadrul acestui eveniment, s-au realizat activități în grădina școlii și în laboratoarele de alimentație publică, acțiuni continuate și în tomna aceluiași an, când a avut loc prima activitate de învățare – predare – formare pentru elevi, care s-a desfășurat în Barcelona, Spania, în perioada 16 octombrie – 22 octombrie 2022, pentru 12 elevi și 3 profesori participanți.
După cea de-a doua întâlnire a profesorilor care a avut loc la începutul lunii decembrie în Istanbul, în perioada 12-18 februarie 2023, la care au participat 2 profesori ai Colegiului, a avut loc cea de-a treia mobilitate a proiectului în Darmstadt, Germania. În cadrul acestei mobilități, 2 elevii și 2 profesorii, alături de ceilalți parteneri au participat la o serie activități dedicate proiectului, cea mai importantă fiind prezentarea platformei proiectului și a aplicației de către echipa coordonatoare, testarea acesteia în cadrul întâlnirii împreună cu elevii participanți la proiect, conectați prin Microsoft Teams de acasă (verificarea funcționalității comenzilor, încărcarea rețetelor, a prezentării grădinilor și producătorilor locali, feedback general).
Proiectul s-a terminat cu ultima mobilitate care a avut loc la Cracovia, în Polonia, între 24-28 aprilie 2023, unde cei 10 elevi participanți români, alături de colegii lor din celelalte școli au vizitat Green Podgórze, au avut ateliere de gătit, și cel mai important au învățat să povestească oamenilor despre activitatea lor în acest proiect, pe baza cărții de rețete care a fost finalizată.
Participarea la proiect a adus elevilor și profesorilor Colegiului numeroase beneficii din punct de vedere al dezvoltării personale și profesionale, începând cu realizarea unei grădini ecologice, conservarea/ prepararea produselor culese, realizarea unei aplicații, până la punerea în practică într-un cadru colaborativ, multicultural și plurilingvistic a acestor elemente care pot fi de folos în viitor, continuând cu adunarea informațiilor, editarea lor și publicarea unei cărți de rețete culinare realizate în laboratoarele de alimentație ale școlii pe baza produselor cultivate în grădină, la modul de realizare a unei aplicații informatice.
Am învățat să ne întoarcem și să avem încredere în pământul care ne ajută să trăim și să ne dezvoltăm, am învățat să-i folosim roadele într-un mod sustenabil și să folosim tehnologia ca să facem cunoscută această parte frumoasă a vieții noastre de elevi și profesori ai Colegiului Economic „Ion Ghica” Bacău.