Cu binecuvântarea înaltpreasfințitului părinte arhiepiscop Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 1 iulie – 23 august 2024, Asociația Profesorilor de Religie „Sfânta Paraschiva” Bacău a desfășurat împreună cu Biserica „Precista” Bacău a opta ediție a Proiectului educațional „Cu Hristos în vacanță”.
Au participat 99 de copii, în zilele de luni, miercuri și vineri, și, printre activitățile curente ce presupun îmbinarea rugăciunii cu lectura, cu jocurile de mișcare și jocuri de cultură generală, s-au bucurat de participarea la trei ateliere interesante susținute de doamna muzeografă și arheologă Brîndușa-Elena Popovici („Manuscrise și miniaturi medievale”,
„Despre comerțul antic în bazinul Mării Negre” și „Marketing în cetățile antice grecești de la malul Mării Negre”) și patru prezentări ale doamnei profesoare Livia-Liliana Sibișteanu, despre originea și semnificația unor expresii folosite frecvent în limbajul românesc.
Un moment deosebit din cadrul Proiectului a fost pelerinajul pe ruta Bacău – Borzești – M-rea Bogdana – Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești – M-rea Berzunți – Bacău, în cadrul căreia copiii au învățat lucruri noi despre istoria locală, despre trecutul Bisericii strămoșești și realizările prin muncă și rugăciune ale generațiilor anterioare.
Ca un plus față de anii precedenţi, copiii s-au bucurat că părintele paroh Mihail Tomozei i-a învățat Imnul școlilor de vară, alcătuit de înaltpreasfințitul părintele nostru Ioachim, pe care l-au cântat de fiecare dată cu înflăcărare.
Tot părintele Mihail, cu sprijinul preotului coslujitor Adrian-Constantin Bârdan, i-a învățat troparul Adormirii Maicii Domnului și tot din grija sa, la fiecare întâlnire, li s-a pregătit copiilor câte o gustare delicioasă. Aceasta a fost și o ocazie pentru a exersa rugăciunea înainte și după masă.
O altă noutate în cadrul Proiectului a fost momentul de lectură al fiecărei întâlniri, care a avut ca finalitate concursul de lectură publică și premierea – de către dl conf. univ. dr. Ioan Dănilă, preşedintele Societăţii Cultural-Ştiinţifice „Vasile Alecsandri” Bacău, sprijinit de dna profesoară Gabriela Veliche, de la Şcoala Gimnazială „Spiru Haret” Bacău – a celui mai bun cititor cu o medalie având chipul poetului Vasile Alecsandri (botezat în Biserica „Precista”, la 22 iunie 1818) și cel al poetului Gheorghe Sion, autorul poeziei „Limba românească”.
Premiaţi au fost Gabriel Tomozei, elev în clasa a IV-a la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Bacău, medaliat, care a citit în ultimii trei ani 82 de cărţi, şi Andra Suman, de 5 ani şi jumătate, căreia Revista de Cultură „Ateneu” i-a acordat un premiu special.
Considerăm că prin activitățile desfășurate și anul acesta la Biserica „Precista”, ne-am îndeplinit obiectivele propuse pentru acest proiect: familiarizarea copiilor cu spațiul ecleziastic, învățarea unor rugăciuni, fixarea deprinderilor de lectură ş.a.
Prof. Teodora Plăeşu,
preşedinta Asociației Profesorilor de Religie „Sfânta Paraschiva” Bacău
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.