Fondurile alocate pentru programul „Prima Casa” 4 sunt pe final. Patru dintre bancile care au intrat in program au anuntat ca banii aproape s-au terminat, dar autoritatile dau asigurari ca vor suplimenta alocarile daca unitatile doresc sa continue creditarea si au solicitari.
La Fondul National de Garantare, zilnic, ajung câte 140 de dosare, cu 27% mai mult decât la începutul verii. „De la începutul Programului Prima Casa si pâna la data de 15.06.2012 au fost emise în total 65.423 garantii pentru finantari accesate în valoare de peste 2.500 milioane euro”, se arata intr-un comunicat remis de Guvernul României.
Executivul a suplimentat, în urma cu doua luni, cu înca 200 de milioane de euro fondurile destinate programului „Prima Casa”. Si acesti bani ar fi pe final. Situatia este valabila si la nivelul judetului Bacau. „Si in cazul unitatii noastre fondurile sunt pe final”, sustine Ionut Stanimir, reprezentant al BCR Bacau. „Creditul a fost foarte popular si din acest motiv solicitarile au fost pe masura. Suntem pe ultimii 50 de metri daca putem spune asa, situatie pe care am anticipat-o inca de la inceputul programului”. Chiar daca acest program de sprijinire a celor care doresc sa isi cumpere o locuinta este pe final, doritorii au in continuare la dispozitie alte tipuri de credite, reamintesc bancherii. „Desigur, in alte conditii: un avans mai mare, cu o alta valoare si nu numai. Bancile au tot tipul de oferte care sa concureze acest program guvernamental”, mai spune Stanimir. In acelasi timp, nu sunt rezerve vizavi de neperformanta creditelor acordate prin acest program. „Prima Casa are rata cea mai mica de credite neperformante, aproape de zero”, a conchis Stanimir.
Modificari in sprijinul clientilor
In luna iunie, Guvernul a modificat termenii relatiei dintre Fondul de Garantare si banci, pentru a veni in sprijinul solicitantilor. Cei care participa la program au obligatia de a notifica Fondul de Garantare si Ministerul Finantelor cu privire la intentia de a solicita alocarea de sume din plafonul aferent anului 2012 cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data la care estimeaza ca vor consuma integral plafonul reutilizat, respectiv sumele care le-au fost alocate anterior din plafonul aferent anului 2012. In termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificarii, Fondul de Garantare solicita acordul prealabil al Ministerului Finantelor privind alocarea de sume din plafonul aferent anului. Prin aprobarea reglementarilor in forma propusa, finantatorii vor putea beneficia de alocarea plafonului imediat dupa ce au epuizat plafoanele anterioare, evitându-se astfel instalarea panicii provocate de oprirea creditarii persoanelor fizice care au facut demersuri si au cheltuit bani pentru a intra in program.
Potrivit statisticilor Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, in cadrul editiei a patra a acestui program guvernamental au fost preferate apartamentele cu doua camere. 53 la suta din locuintele achizitionate au fost din aceasta categorie. Aproape 30 la suta din dosare au fost pentru apartamente cu trei camere, in timp ce 12 la suta pentru garsoniere. Singura categorie unde s-au inregistrat cresteri a fost cea a apartamentelor cu trei camere.
Plafonul maxim al creditului garantat de stat este de 60.000 euro – pentru o locuinta veche, 70.000 de euro – pentru o locuinta noua si 75.000 de euro – pentru o locuinta colectiva construita de la zero.