29 decembrie 2024

Final cu aplauze / Festivalul-concurs „Gala Star”; a fost o reusita

Festivalul „Gala Star” si-a desemnat castigatorii celei de-a treia editii. Bacaul a fost pentru 7 zile gazda unui eveniment care a reunit actori romani si straini, ce au aratat unui public entuziast talentul lor inconfundabil. Sala Teatrului Municipal „Bacovia” a fost neincapatoare pentru iubitorii dramaturgiei.

Pe 28 martie 2008, la ora 18:00, a batut gongul ce anunta deschiderea celei de a treia editii a „Galei Star”. Un spectacol indraznet, ce a reunit actori din diferite colturi ale lumii pentru a-si pune talentul intr-un recital de one-man-show, care avea sa le scoata in valoare pasiunea si dragostea pentru dramaturgie, asa cum e resimtita de fiecare in parte. Decizia de a participa la un astfel de spectacol poate a parut pentru multi o propunere indrazneata, insa in final, s-a dovedit a fi o ocazie perfecta de afirmare si de confruntare directa cu actori de acelasi calibru. „Din punctul de vedere al organizarii consider ca aceasta a treia editie a Galei Star a fost una reusita. Surprizele au fost pe masura si fiecare din ei au incercat sa scoata la iveala tot ce a fost mai bun. Am facut eforturi considerabile sa imbunatatim acest spectacol-concurs si
sa aducem un plus in cultura romaneasca si cred ca noutatea din acest an a fost surpriza pe care am avut-o noi toti cu excelenta reprezentatie a Danielei Vrinceanu si fotografiile expuse pe holul Teatrului de Viorel Cojan si Sergiu Icsovici”, a declarat Adrian Gazdaru, directorul Teatrului Municipal „Bacovia”.



Daniela Vranceanu, in forma maxima

aGALA STAR este o infruntare teatrala foarte necesara, o spun cu mana pe inima. Saltul este mare de la editia intai, pentru ca acum, la cea de-a treia editie, am avut probleme foarte mari cu decernarea premiilor si pot sa afirm ca am putut premia, fara gesturi de complezenta, o actrita a Teatrului Municipal BACOVIA, ceea ce inseamna ca aici exista o framantare artistica, aceasta premiere fiind una dintre confirmari. Personal as mai aprecia si faptul ca Teatrul Bacovia are curajul sa aduca in Bucuresti intreaga lui productie dintr-o stagiune, asa cum este si sa urmareasca cu atentie reactiile publicului si criticii”, a declarat, in exclusivitate pentru cotidianul DESTEPTAREA, doamna Florica ICHIM, critic, redactor sef al revistei TEATRUL AZI, membra a juriului.

Invitati alesi ape spranceana”

Anul acesta, invitatii festivalului au fost alesi pentru a acoperi mai multe genuri. Astfel, publicul bacauan a putut asista la concerte sustinute de Nicu Alifantis, A.G. Weinberger, Maria Raducanu si Sorin Terinte, Razvan Mazilu, Ada Milea, Johnny Raducanu si Ion Caramitru. S-a putut asculta folk, blues, jazz si teatru-dans. De asemenea, juriul format din criticii de teatru Florica Ichim, Carmen Mihalache, Andreea Dumitru, Stefan Oprea si Mircea Morariu nu au avut deloc o sarcina usoara, ei fiind cei care au cantarit cu atentie fiecare recital al celor 11 concurenti, toti cu referinte foarte bune si care „s-au batut” pentru cele trei premii: cel pentru interpretare feminina, pentru interpretare masculina si Marele Premiu, oferit an acest an de UPC, sponsorul principal al evenimentului. Cei care au concurat in fiecare seara au fost: Dimitris Arabatzoglou cu „Mistero Buffo” de Dario Fo din Grecia, Bogdan Saratean cu „De haladuiala” de Victor Dragan si Flaviu Suhastru apartinand Teatrului aRadu Stanca” din Sibiu, Gabriela Popescu cu „Copilul din spatele ochilor” de Nava Semel, Cristina Casian, Victoria Cocias cu piesa „Cui am onoarea sa ma adresez?” de Peter Shaffer, Andrei Sochirca cu „Dati totul la o parte ca sa vad!” de Eugen Cioclea din Chisinau, Daniela Vranceanu cu „Amalia respira adanc” de Alina Nelega, Cerasela Iosifescu cu „Ciudat imobil” de Jaques Prevert, Niculae Urs cu „Momaia” dupa A.P. Cehov din partea Teatrului din Focsani, Mihai Bobonete cu „Actantul” de Mihai Bobonete si Vata Lorand cu „Ce faci, draga mosiu?”.

Stavarache a ratat Mascariciul

Spectacolul lui Horatiu Malaele si Nicolae Urs a intarziat ieri seara din cauza unui Godot din primarie, care nu a mai binevoit sa apara. Stavarache nu a mai ajuns la „Mascariciul” dupa Cehov, probabil de teama ca publicul ar putea face o serie de legaturi cu performantele sale administrative. Alti candidati la primarie, precum Sergiu Sechelariu, au fost in sala cu cateva minute inainte de inceperea reprezentatiei. Chestiune de respect fata de arta, artisti si public… Sergiu Sechelariu, un indragostit de teatru, ne-a declarat la finalul spectacolului: „Am venit sa il vad pe un vechi prieten, Horatiu Malaele, unul dintre cei mai mari actori romani, un comedian desavarsit. Ma bucur sa vad sala teatrului plina, ceea ce demonstreaza ca bacauanii sunt dornici de astfel de evenimente, care ar trebui sa fie mult mai frecvente. Gala STAR este un prilej de a arata tarii si lumii ca suntem europeni si ca avem talente.”

Marii castigatori

Juriul a avut o sarcina dificila, insa in unanimitate au hotarat:
Marele Premiu al Galei Star 2008: Gabriela Popescu, pentru interpretarea din aCopilul din spatele ochilor”, de Nava Semel, de la Asociatia IF…/DACA… Pentru Femei.
Premiul pentru interpretare feminina: Daniela Vranceanu, Teatrul Bacovia, cu aAmalia respira adanc”, de Alina Nelega.
Premiul pentru interpretare masculina: Andrei Sochirca, de la Teatrul aLuceafarul” din Chisinau, cu recitalul aDati totul la o parte ca sa vad!”, de Eugen Cioclea.Scris de Daniela Pilat



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img