– noii proprietari – un grup de investitori din Bacau – tintesc refacerea livezii, mizând pe o investitie de peste 1,2 milioane de euro
Bacauanii isi mai amintesc, probabil, de celebrele cirese de Godovana, premiate la numeroase competitii de gen, dar si de merele care indulceau gusturile consumatorilor de fructe de peste tot. Livada, care se intindea pe o suprafata de 200 hectare, producea, in anii buni, si 12 tone de fructe la hectar.
Firma care administra plantatia de pomi dispunea si de dotari gen hala pentru pastrat fructe, depozit pentru pesticide, cantina, ateliere mecanice dotate cu strung, forja s.a., precum si doua tractoare etc. Din pacate, brandul Godovana a disparut, de aproape doua decenii, desi statul incercase sa o privatizeze, fiind chiar curtata, la un moment dat, de investitori din Anglia si din Franta, ba chiar si de peste Ocean.
[lock_content]
Din trecut…
Livada a fost casata la mijlocul anilor ’90, disparând practic odata cu retrocedarea terenurilor fostilor proprietari. „Livada de la Godovana a devenit celebra intrucât a fost cea mai veche din judet, fiind infiintata dupa ce au aparut IAS-urile, in anii ‘50. Apartinea de IAS Traian. Asadar, dupa Revolutie, livada era deja imbatrânita.
Prin 1995, am adus fonduri de peste un miliard de lei vechi de la Ministerul Agriculturii si am amennajat circa 54 de hectare de livada de livada, dar, din pacate, la circa doua saptamâni, o mare parte din pomi au disparut pur si simplu”, a explicat ing. Ioan Viorel Rati (foto), unul dintre proprietarii din prezent a ceea ce a mai ramas din livada de la Godovana.
A urmat perioada de declin maxim, când investitiile si celelalte de cheltuieli de intretinere nu mai puteau fi sustinute din productiile de fructe (cele mai multe erau din soiurile rustice Cretesc, Patul si Parmen, care nu prea mai erau apreciate de consumatori), la care s-au adaugat presiunile Legii 18/1991 a fondului funciar, cresterea dobânzilor pe credite cu pâna la 130 la suta si, nu in ultimul rând, un ger cumplit dintr-o toamna târzie, toate ducând la inevitabilul final al livezii din Godovana.
…in prezent
Din fericire, incepând cu anul 2000, un grup de investitori a inceput sa cumpere terenurile care compuneau vechea plantatie de pomi fructiferi de la Godovana, astfel ca, in prezent, livada sa revina la…celebritatea demult apusa.
„Intentia noastra este sa accesam doua proiecte de start prin PNDR. P o suprafata de 30 de hectare, vom pune 60 la suta ciresi in sistem intensiv si superintensiv, altoiti pe Gisella 5, si diferenta mar altoit pe M9. Materialul saditor se produce la firma mea, Fructex, unde deja am importat portaltoi «virus free», din Cesena, Italia si Olanda, tocmai pentru a fi acceptat de proiectele din UE”, a completat Ioan Viorel Rati.
Investitiile se vor ridica la circa 1,2 milioane de euro. Livada va incepe sa produca peste 3-4 ani de la finalizarea lucrarilor (plantarea de pomi in sistem intensiv, inclusiv cu spalieri si plasa antigrindina). „Asadar, in câtiva ani, vom auzi din nou de ciresele de Godovana, motivul principal pentru care am dorit sa «reinviem» livada fiind microclimatul de exceptie de acolo, favorabil speciilor pomicole”, a incheiat Ioan Viorel Rati.
[/lock_content]
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.