De pe 15 septembrie, fiecare sofer va putea sa verifice in câte accidente a fost implicat, daca mai are asigurare si la ce firma. Aceleasi lucruri le vor putea verifica si asiguratorii, in momentul in care decid sa preia noi clienti. Totul se afla in baza de date CEDAM.
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, printr-o decizie recent adoptata simplifica modul de aplicare a sistemului bonus-malus si faciliteaza accesul asiguratilor la informatiile privind istoricul daunelor proprii. Astfel, începând cu data de 15 septembrie 2012, asiguratii RCA vor avea acces la informatiile privind istoricul daunelor proprii, înscris în baza de date CEDAM. „Se intra pe site-ul CSA si informatiile pot fi gasite introducând numarul de inmatriculare al masinii sau seria de sasiu. Se poate verifica si daca exista o asigurare la respectiva masina, la ce firma si când expira. In acelasi mod se poate verifica si câte dosare de daune exista”, explica Gheorghe Cârlan, directorul unei firme de asigurari bacauane.
Totodata a fost implementata o metoda prin care si societatile de asigurare au posibilitatea interogarii bazei de date CEDAM in vederea stabilirii istoricului de daunalitate pentru potentialii asigurati prin utilizarea serviciului web aferent sistemului bonus-malus.
Mai putine incidente
Prin sistemul bonus-malus, introdus in tara noastra in anul 2010, soferului vinovat in cazul unui accident i se aplica penalitati prin marirea tarifului primei de asigurare pentru anul urmator, conducatorul auto fara daune beneficiind de reducerea acestor tarife. In cazul in care soferii implicati in accident nu se inteleg care a fost vinovat in producerea accidentului, sau nu sunt de acord cu decizia asiguratorilor si doresc sa fie despagubiti, sunt nevoiti sa se prezinte in fata instantei de judecata.
Introducerea acestui sistem a avut un efect benefic, spun asiguratorii. „Numarul incidentelor a scazut cu 5 la suta, asta si pentru ca soferii nu mai accepta atât de usor sa faca schimb de asigurari. Pretul politei poate creste foarte mult in urma unor incidente”, explica Gheorghe Cârlan.
Baza de date va putea fi accesata si de asiguratori. Acestia vor sti inca de la inceput cu ce fel de potential client au de-a face. In acelasi timp, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor mentioneaza ca nu poate opera modificari in baza CEDAM, acesta fiind atributul exclusiv al firmelor de asigurari.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.