Sunt sigura ca o parte din dumneavoastra va veti regasi in tabloul urmator: femeie, vârsta mijlocie, cu dureri in tot corpul, “in toate oasele”, cu greutate in miscare, predominant dimineata la sculare, dupa un somn neodihnitor, cu vesnica stare de oboseala in cursul zilei si usoara ameliorare la prânz, dar cu inrautatire semnificativa spre seara. Câte v-ati recunoscut in acest tablou? Mie imi este greu sa emit un procent, din lipsa unor date statistice corecte, complete referitoare la incidentta acestei afectiuni in tara noastra. Dar despre ce este vorba, o boala, un sindrom, de ce apare si cum o putem trata?
Se numeste Fibromialgie si nu este o boala ci un sindrom cu evolutie cronica, manifestat prin dureri generalizate, cu precadere la nivelul articulatiilor umerilor, soldurilor, insotite de redoare semnificativa, cu dificultate de miscare, insotite de o permanenta stare de oboseala, tulburari de somn, difficultati cognitive.
Poate acompania alte afectiuni, cum ar fi sindromul de oboseala cronica, colon iritabil, durerea articulatiei temporo-mandibulare, sau poate coexista cu unele boli mai grave ca poliartrita rheumatoida, lupusul eritematos diseminat. De obicei simptomatologia ramâne fara explicatie, analizele sunt normale, cauza nu poate fi decelata, motiv pentru care este mult subdiagnosticata. Se insoteste frecvent de anxietate sau depresie, care pot fi la originea bolii sau rezultat al bolii, cu potentare in cerc vicios.
In statisticile americane si canadiene are o incidenta cuprinsa intre 0,5-5%, predomina femei intr-un raport de 4:1, de obicei peste 60 de ani, dar sindromul poate fi intâlnit si la vârste mai tinere, unele articole descriu fibromialgia si la copii. Cum spuneam cauza este inca necunoscuta, nu exista leziuni specifice in muschi, ci doar teorii care incearca sa explice coexistenta manifestarilor psihice cu cele somatice. In prezent cele mai multe se refera la tulburari in mecanismul central al durerii, la nivelul sistemului neuroendocrin si al neurotransmitatorilor. Informatiile sensitive sosite din periferie la nivelul creierului sunt “prost” prelucrate, astfel incât este perceputa o durere mai mare, cu caracter cvasipermanent. Serotonina, un neurotransmitator, este implicata in stabilirea pragului durerii, cu cât nivelul acesteia este mai mic cu atât pragul durerii este mai coborât si o durere care in conditii normale ar fi abia perceptibila, sau tolerabila este perceputa ca o durere mare, chiar insuportabila. Tot serotonina este implicata si in mecanismul depresiei, de aici decurge teoria implicarii acesteia in fibromialgie.
Durerea este resimtita in tot corpul, la nivelul coloanei vertebrale cu iradiere in ambele centuri, umeri, solduri, cu evolutie de cel putin 3 luni, prezenta dimineata la sculare, ameliorata de miscare, insotita de redoare accentuate, diminuata spre mijlocul zilei, dar cu revenire spre seara când orice miscare devine dureroasa, motiv pentru care pacienta incepe sa-si restrânga disponibilitatea pentru miscare, refuzând, in mod eronat, exercitiul fizic. Cu timpul chiar o atingere usoara poate fi perceputa ca extrem de dureroasa. La examenul clinic se deceleaza cel putin 11-18 puncte sensibile, dureroase (tender points) la nivelul muschilor, de obicei cu caracter simetric, in jurul omoplatilor, soldurilor, coatelor, fata interna a genunchilor.
Depresia sau anxietatea coexista cu durerea si ajung chiar sa se intretina reciproc. Pot sa apara tulburari cognitive, in special scaderea capacitatii de concentrare, scaderea randamentului intelectual, memoriei. Din acest motiv aproape 50% din pacienti au fost diagnosticati anterior cu sindrom depresiv. In timpul zilei se confronta cu o stare permanenta de oboseala, epuizare, somnolenta, iar noaptea devine un chin, cu adormire dificila, somn superficial, agitat, cu vise, neodihnitor, intrerupt de perioade de insomnie.
Examenul clinic nu deceleaza nimic in afara punctelor dureroase motiv pentru care fibromialgia este denumita si “sindrom functional somatic”. Totusi, o discutie bine condusa, disecata, o observatie fina dublata de o oarecare experienta poate pune diagnosticul de fibromialgie.
Evolutie ondulanta, cu perioade de ameliorare urmate de recaderi precipitate de expunerile la frig, anotimpul rece, stres, depresii si renuntarea la miscare, sport.
Acum urmeaza partea cea mai dificila, ce putem face pentru a invinge aceasta himera, acest dusman invizibil. Abordarea trebuie sa fie facuta in echipa: medic, psiholog, fizioterapeut. Reusita tratamentului este mai mare daca se abordeaza mai multe verigi cu mijloace specifice: medicatie, fiziokinetoterapie, consiliere psihologica, acupunctura, reflexoterapie. Medicatia este de obicei cu antidepresive triciclice, iar mai nou cu medicatie care influenteaza durerea la nivel cental, de tip pregabalin. Consilierea psihologica, cu ghidarea obiceiurilor comportamentale, evidentierea oricarui rezultat pozitiv si prezentarea sa incurajatoare, toate au rolul de suport pentru un om care nu intelege cu ce sau cu cine lupta.
Activitatea fizica este extrem de importanta, trebuie incurajate exercitiile moderate de tip aerobic, plimbari, mersul cu bicicleta, inotul, stretchingul. Fiecare program trebuie adaptat fiecarui pacient in parte functie de experienta fizica anterioara, de disponibilitatea si resursele de miscare pe care le detine. Programul are succes mai mare daca se asociaza o aplicatie de caldura si masaj. Abordarea trebuie sa fie profesionala, corect condusa si aplicata de o echipa bine coordonata.
In cadrul cabinetului Physio Kinesis veti gasi suportul necesar. Evaluarea si diagnosticarea cu acuratete, explicarea tuturor simptomelor si suferintelor si intocmirea unui plan de tratament suportiv vin in ajutorul pacientelor cu fibromialgie. Abordarea contracturilor musculare pentru detensionare, ameliorarea durerilor si cresterea mobilitatii se face cu metode moderne de diatermie, care transmite energie in interiorul tesuturilor pentru ameliorarea circulatiei locale si relaxarea musculaturii. Aceasta aplicatie se face in mod dinamic, in timp ce se aplica mobilizari articulare, intinderi musculare si masaj profund, bine tintit. Kinetoterapia strict individualizata, bine condusa, cu obiective precise, ajutata de echipamente moderne va creste nivelul functional. La sfârsitul programului, masajul terapeutic va “topi” toata incordarea, conferind stare de bine psihica si fizica.
Dr. Iulia Belc
Medic primar Recuperare Medicala, Medicina Fizica si Balneologie
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.