22 decembrie 2024

„Fetita mea a fost externata fortat din spital”

O fetita de 9 ani a fost accidentata grav de catre un consilier local din Secuieni. Ea a fost internata in sectia Chirurgie Pediatrica, avand probleme neurologice si fracturi la umarul stang si clavicula dreapta. Fetita a fost tinuta in spital o saptamana, timp in care a fost stabilizata neurologic si operata la umarul stang. La o saptamana de la externare a fost reinternata cu dureri mari la umar. A fost operata din nou si acum i se descopera si o fisura la clavicula dreapta. Tatal acuza ca prima data fetita a fost externata mai repede decat trebuia si ca atunci ar fi trebuit sa se vada si fractura la clavicula. Medicii resping toate acuzatiile si au argumentele lor.

Parintii unei fetite de 9 ani, din Secuieni, victima a unui accident de masina la volanul careia se afla un consilier local din aceasta comuna, considera ca externarea ei din spital s-a facut mai repede decat trebuia. Mai mult decat atat ei sesizeaza ca la internare pacientei nu i s-au pus toate diagnosticele pe care le avea. Fetita de 9 ani, Maria Caltea, a fost accidentata in ziua de 26 mai, in timp ce mergea la scoala. A fost transportata de urgenta la Spitalul de Pediatrie si internata in sectia Chirurgie si Ortopedie Pediatrica a acestuia. La 4 zile de la internare, dupa ce a fost stabilizata din punct de vedere neurologic, pacienta a fost operata la umarul stang. Medicii au stabilit, conform biletului de iesire din spital, ca fetita avea "fractura col chirurgical humerus stang cu mare deplasare, traumatism craniocerebral, comotie cerebrala, plaga escoriata frontal stang". Operatia a constat in "reducerea deschisa osteosinteza cu 2 brose humerus stang, 1/3 proximala". Bolnava a fost tinuta in spital pana in data de 3 iunie, cand a fost externata. In biletul de externare se mai mentioneaza ca se recomanda revenirea pe 30 iunie pentru scoaterea ghipsului.

Dupa dureri mari, reinternata



In noaptea de 13 iunie, insa, din cauza durerilor insuportabile pe care fetita le acuza, parintii ei au chemat ambulanta si au dus-o, din nou, la spital. "A mers cu ea sotia mea, ne spune Alidor Caltea, tatal fetitei. A venit seful sectiei, care era de garda, a consultat-o si l-a pus pe medicul care a operat-o sa-i scoata brosele. Fetita a fost operata iar si atunci au descoperit ca are o fisura si la clavicula dreapta, ceea ce ar fi trebuit, zic eu, sa se vada de prima data, daca i s-au facut investigatii." La a doua internare fetitei i se pune diagnosticul de "granulom de corp strain (brosa metalica) cu hematom suprainfectat; fractura col humerus stang operat", dar si "fractura 1/3 medie clavicula dreapta in curs de consolidare; cefalee intermitenta posttraumatica". Dupa a doua operatie, fetita a fost externata in data de 21 iunie. In scrisoarea medicala eliberata de aceasta data se precizeaza: "Copilul se interneaza in sectie cu diagnosticul mentionat (cel precizat anterior – n.n.). De asemenea, se constata prezenta unei fracturi de 1/3 medie clavicula dreapta, in curs de consolidare, omisa ca diagnostic la internarea anterioara, probabil, datorita simptomatologiei reduse, eclipsata de simptomele asociate ale celorlalte leziuni initiale. Se solicita si consultul neurologic care confirma un sindrom cefalgic posttraumatic". "Noi consideram ca prima data a fost externata fortat, declara Alidor Caltea. Cel care a decis aceasta este seful sectiei. La insistenta medicului care a operat-o a mai tinut-o o zi. Altfel, o externa si mai repede."

"Fisura nu a avut o manifestare clinica evidenta"

De cealalta parte, conducerea spitalului respinge categoric acuzatiile formulate de catre tatal fetitei. "Nimeni nu se baga peste alt medic, nici chiar seful sectiei, afirma dr. Daniel Ceuca, directorul medical al Spitalului de Pediatrie. Nu au fost niciun fel de presiuni. Pacienta a fost tinuta in spital atata cat trebuia. Pentru ca avea si probleme neurologice, in primele 4 zile i s-au acordat ingrijirile medicale necesare pentru a fi stabilizata din acest punct de vedere. Dupa aceea a putut fi operata la umar. In cazul unei asemenea interventii chirurgicale, externarea se face dupa trei zile, conform standardului." Cat despre faptul ca la prima internare a fost omisa fractura de la clavicula dreapta, directorul medical are si pentru acesta argumente: "A fost o fractura fara deplasare care nu a avut o manifestare clinica evidenta. Cand a fost adusa fetita la noi, avea grave probleme neurologice, astfel ca nu a sarit in evidenta fisura. Firesc, noi ne-am focalizat pe problemele neurologice si cele care s-au constatat la consultul clinic. Investigatiile se fac in functie de examenul clinic si de durerile pe care le acuza pacienta. Oricum, chiar daca ar fi fost descoperita de la inceput fisura de la clavicula dreapta, tot nu s-ar fi pus ghips." Despre sesizarea facuta de catre tatal fetei, dr. Daniel Ceuca declara: "Au venit parintii fetitei la mine cu pretentia ca de ce nu am mai tinut-o in spital. Scopul lor este sa scoata bani de la cel care a accidentat-o pe fetita." De partea cui este dreptatea, insa, nu o poate stabili decat Colegiul Medicilor.
Elena Tintaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img