Succesul oricarei manifestari culturale sau ceremonii organizate in România se masoara nu dupa numarul persoanelor care vin sa asiste sau dupa aplauzele audientei, ci dupa durata.
O inaugurare, un simpozion, Ziua Nationala, o deschidere de an scolar, toate aceste manifestari care ar trebui sa adune un public numeros si entuziast au incetat de multa vreme sa incânte lumea.
Motivul este cât se poate de simplu: dureaza exagerat de mult si sunt foarte putin interesante. O manifestare se compune din trei sferturi discursuri gaunoase, eventual reciclate din anii trecuti, si un sfert lucruri interesante.
Daca o sa mergeti sa vedeti ceremoniile militare organizate cu diverse ocazii in centrul Bacaului o sa vedeti ca foarte putina lume participa. Si ca activitatile dureaza mult prea mult din cauza ca trebuie sa ia cuvântul tot felul de oficialitati.
Pentru ca importanta unui politician se masoara si in numarul de discursuri tinute cu ocazia acestor manifestari si in lungimea lor. Manifestarile mai sunt lungite si de ceremoniile religioase.
Fie ca e Ziua Drapelului, Ziua Imnului, 1 Decembrie, Ziua Eroilor, Ziua Armatei, de fiecare data, inevitabil, apar si preotii. Ceea ce nu ar fi neaparat un lucru rau, doar ca slujba pe care o tin dureaza macar jumatate de ora.
Daca socotim discursurile politicienilor si slujbele religoase, o sa vedem ca o manifestare de acest fel se lungeste cu cel putin o ora.
Iarna sau vara aceasta ora conteaza foarte mult, pentru ca a sta in ger sau in soare nu este asa usor.
Publicul apreciaza manifestarile, dar vrea sa vada si sa auda lucruri interesante.