Ploaia mocaneasca si rece nu a reusit sa strice atmosfera de la Festivalul Placintelor. In cortul amenajat in curtea primitoare si eleganta a Pensiunii aLoredana” din Hemeiusi au incaput lejer placintarii, artistii de la ansamblul Busuiocul, precum si multimea de pofticiosi. Dupa degustarea apetisantelor bunatati, membrii juriului au decis cu greu cine merita premii.
Miroase ametitor in cortul ce s-a pus pavaza ploii. Pe mesele frumos aliniate si-au gasit loc sute de placinte, in toate formele si cu toate umpluturile. Nu stii ce ai vrea sa gusti. aPoalele in brau” sunt atat de rumenite incat deja iti inchipui cum se topesc in gura. Dar parca nu ai vrea sa treci peste invartita cu branza de oaie si nici peste placinta cu babic, branza de capra si ardei iute. Pofticioasa, gust din ultima specialitate pregatita de o pensiune din Buzau. Papilele gustative sunt incantate, dar in acelasi timp incep sa arda din cauza piparusilor. Tendinta este sa caut ceva udatura, iar ochii se opresc peste sortimentele de vin de la Pensiunea Bolovan din Vrancea. Sunt convinsa ca nu intamplator licoarea bahica din Vrancea a fost asezata chiar langa placinta aperitiv de Buzau. Gospodina care a preparat bunatatea piparata, o codana de femeie blonda, imbracata cu o ie populara, zambeste cu inteles langa platoul pe care troneaza placinta.
Gospodinele au imbinat
priceperea cu imaginatia
Traseul facut pe la mesele cu placinte s-a sfarsit cu un soi de ameteala. Ochii s-au lipit de minunatiile rumenite si nu am rezistat tentatiei de a simti gustul placintei cu varza murata, a celei cu cartofi si a colacului cu jumari. Astfel, doua bunicute in straie populare, care reprezentau Pensiunea Trifoi din Bacau, imbiau pofticiosii cu produse de forma unor fantani sau a unei closti cu pui. O pensiune din Poiana Sarata a facut din baclava o constructie dulce denumita aFantana cu 15 izvoare”, iar cateva localnice din Faraoani si-au pus furca la brau si au tors, cat timp au apazit” placintele apoale in brau”. Si cei de la Pensiunea Anselma din Oituz au venit cu o specialitate ce s-a bucurat de succes: placinta dragostei. Un fel de placinta cu ravas care isi are originea tocmai in timpul razboaielor mondiale. Gospodina a avut grija sa ne spuna ca aceste placinte ajungeau la soldati, pe front, cu mesaje de la mandrele lor ramase acasa. Si ca sa fie treaba buna, placintele dragostei s-au stropit cu o afinata facuta in aceeasi pensiune. aMisiunea noastra a fost foarte dificila, recunoaste Cristina Bunea, redactor sef al revistei aPractic in bucatarie”, unul dintre membrii juriului. La aceasta editie s-au prezentat multe specialitati si retete noi. Oricum vom acorda zece premii”. Cat timp s-au facut jurizarea si degustarea placintelor, ansamblul Busuiocul a incins niste sarbe, numai bune pentru o atmosfera de sarbatoare, intregita de ospitalitatea gazdelor de la Pensiunea „Loredana”. Scris de Lili Adochitei