15 noiembrie 2024

Festivalul Plăcintelor 2018 – sărbătoare câmpenească la Hârja

Muzica pe ritmurile fanfarei Zece Prăjini „Privighetoarea”, câtecele și dansurile populare, țuica de Turț sau Vorona și vinul din podgoriile Vrancei, dar mai ales feluritele plăcinte și preparate de patiserie au făcut deliciul participanților la a XIV-a ediție a Festivalului plăcintelor organizat duminică, 2 septembrie, în satul Hârja (Oituz). Manifestarea a avut ca amfitrioni Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) – Filiala Bacău, Așezământul Social-Filantropic „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” și Primăria comunei Oituz și a fost dublată și de Sărbătoarea câmpenească a satului Hârja, aflată la a doua ediție. Ca în fiecare an, sufletul manifestării a fost președinta Filialei Bacău a ANTREC, Beatrix Grigoraș, iar evenimentul a fost dedicat Centenarului Marii Uniri.

Cum se cuvine la asemenea manifestări, programul festivalului a început pe bătăi de toacă și cu o slujbă religioasă de binecuvântare susținută de preoții Bisericii ortodoxe din sat, sub îndrumarea preotului Ilarion Mâță, președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare”. Iar discursul de deschidere a manifestării a fost rostit de primarul Gheorghe Bodea.



„Tonul face muzica!”

Cum se spune pe la noi în orice împrejurare, „Tonul face muzica!”, iar Fanfara Zece Prăjini „Privighetoarea” s-a conformat imediat și a dat tonul petrecerii. Astfel, în curtea Așezământului din Hârja au răsunat cunoscutele acorduri ale sârbelor moldovenești, care au animat subit asistența și au dat startul propriu-zis al sărbătorii. „Suntem șase-șapte fanfare zece prăjini – ne-a spus șeful formației, trompetistul Constantin Trifan. Umblăm prin toată țara cu muzica noastră și am venit cu mare drag și la Hârja”.
Pe scena festivalului au urcat, însă, și formațiile Asociației „Copiii în sânul familiei”, din Hârja, Ansamblul de dansuri populare al Comunei Poduri, soliștii de la Școala din Negoiești și Ansamblul Agoria al Comunității elene din Onești. Între soliștii de muzică populară s-au remarcat Larisa Lupu, Andrada Barote cu Ideal Band și Florina Botezatu.

La plăcinte înainte!

Nu a fost nevoie să se pronunțe celebrul îndemn românesc „La plăcinte înainte!” că pe acompaniamentul formațiilor muzicale vizitatorii au și luat cu asalt standurile cu plăcinte. Am făcut și noi un tur al standurilor, la care expozanții erau îmbrăcați în superbe costume populare. Am stat de vorbă acolo cu Emil Anton Coșa, președintele ANTREC Alba și al Transylvania Lands Cluster, dar și vicepreședinte al ANTREC România, cu poetul Ioan Belbe – consilier județean în Satu Mare, fost primar în comuna Turț, de unde a adus și celebra țuică Turț, cu Vasile Boștiog și cu inginerul Alexandru Cotea, președinte, respectiv vicepreședinte ANTREC Vrancea, și cu Tatiana Furdui, președinta ANTREC Botoșani. Am remarcat-o și pe frumoasa oșancă Mirela Filimon, secretar de redacție la un ziar din Satu Mare, dar și copiii și nepoțeii unor expozanți, costumați, de asemenea, în portul nostru popular.
„Reprezentăm – ne-a spus Emil Anton Coșa – Clusterul Transilvania Land, al proprietarilor de pensiuni și producătorilor tradiționali. Am venit cu preparate tradiționale, inclusiv cu «Plăcinta școlarului», care a câștigat premiul festivalului anul trecut, dar și cu o pâine a Centenarului Marii Uniri, care întruchipează harta României. Avem și «Pita cetății», produsul tradițional al anului 2017, și produsele «Cetatea Alba Carolina» sau rețetele medievale din Bucătăria lui Me Me și vin de Jidvei”.
Alături, în standul oșenilor, botezat „Dor de Oaș”, Ioan Belbe ne-a prezentat bunătățile culinare (pogăcele oșenești, ciurigăi, plăcinte cu brânză), dar și țuica de Turț. Apoi ne-a recitat îndelung din propria creație, din a doua sa carte, „Cărări spre casă”.

Premiile festivalului

După raidul făcut de membrii juriului festivalului pe la standurile concurenților au fost decernate și premiile acestuia.
Premiul pentru cea mai specială plăcintă a revenit Angelei Ciubotaru, din Oituz. Pentru cele mai multe specialități prezentate a fost premiată filiala ANTREC Alba, iar Premiul special pentru plăcinta cea mai originală a ajuns la filiala ANTREC Sud-Est. Pentru Cea mai mică plăcintă a fost distinsă Maria Toma, din Hârja, Premiul pentru plăcinta tradițională a fost dat, pentru Cozonacul secuiesc (kürtőskalács), grupului Kolping, iar Premiul pentru prima participare la festival Asociației „Dor de Oaș”, din comuna Turț, Satu Mare, creată pe 3 august 2018 și condusă de poetul Ioan Belbe.
Premiul pentru cea mai gustoasă plăcintă l-au luat Geta și Carmen Văcaru, din Oituz, Premiul pentru cea mai mare plăcintă Centrul de zi pentru copii din Hârja, iar pentru Cea mai frumoasă plăcintă a fost premiată filiala ANTREC Bacău.
La final, pentru Cea mai simpatică plăcintă a fost premiată filiala ANTREC Botoșani, iar Premiul cel mare a revenit filialei ANTREC Alba.

„În acest an, în contextul Centenarului Marii Uniri, mai mult ca oricând se discută și de zona Oituz, în care s-au scris pagini glorioase ale istoriei neamului nostru. Dar, Oituz este și o zonă minunată, cu multe tradiții, care merită promovată și cunoscută. La ediția 2018 a Festivalului plăcintelor au venit mai mulți participanți, și cu plăcinte minunate, dar și cu alte produse, precum vinurile din Vrancea, produsele spirtoase din Vorona (Botoșani), produse din Neamț. O prezență remarcabilă a avut-o ANTREC Alba. ANTREC promovează și pensiunile turistice și gastronomia locală, dar și tradițiile românești. Iată, și la Hârja am avut ocazia să vedem minunate dansuri populare și să ascultăm cântece din folclorul local.”
Dr. Maria Stoian, președinta de onoare a Asociației ANTREC




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014