15 noiembrie 2024

Festivalul Naţional “George Bacovia”: Lunga şi fericita zi a literaturii şi a creatorilor ei

Ziua a doua a Festivalului Naţional „George Bacovia” a fost dedicată integral literaturii şi creatorilor ei, poeţi, romancieri, eseişti, critici şi istorici literari. Aşa au gândit organizatorii festivalului, aşa este bine şi se cuvine, ca un omagiu limbii, literaturii şi creatorilor ei, seva şi esenţa existenţei noastre, a continuităţii noastre pe acest pământ.
Prima întâlnire cu literatura, cu romanul istoric, a fost la Colocviile Revistei Ateneu, desfăşurate vineri, de la ora 12.00, la Biblioteca Judeţeană Costache Sturdza, anul acesta, Anul Centenarului Marii Uniri, tema pusă în discuţie a fost „Romanul istoric, între document şi ficţiune”. Moderatori au fost Carmen Mihalache (director al revistei) şi Marius Manta (redactor, critic literar).

Au fost invitaţi romancierul Eugen Uricaru, fost redactor al revistei Ateneu în anii de început ai revistei), autorul unui remarcabil roman „Permafrost”, care reprezintă cheia ficţională, metafora revelatorie pentru săptămîna care a urmat căderii regimului dictatorial comunist din România, o săptamîna care trebuia să fie una a alegerilor şi a clarificarilor, dar care a fost una a confuziei şi a jocului înşelător de oglinzi. Eugen Uricaru a pledat pentru romanul istoric care tratează o problemă care ne interesează, istoria din documente este tema istoricilor, a celor cu talent, aducând în dezbatere şi alte teme extrem de interesante din lunga „istorie” a romanului istoric. Argumente pro şi contra adus şi tânărul critic literar Alex Goldiş (Cluj), adeptul romanului istoric care trebuie sălămurească chestiuni subiective, lucruri, fapte şi întâmplări pe care istoricul nu le poate spune.



Poetul Dan Petruşcă, un alt invitat la dezbatere, a marjat pe romanul istoric realist, iar Gabriela Gârmacea pe cel al documnetului ca sursă de inspiraţie, ficţiunea fiind apanajul poeţilor şi eseiştilor. Un discurs special a avut şi Bogdan Alexandru Stănescu care a scos în evidenţă unele neadevăruri istorice tratate ca adevăr. „Romanul istoric, între document şi ficţiune” a fost o dezbatere interesantă, substanţială, care rămâne deschisă, a conchis şi Carmen Mihalache, moderator al colocviilor.

Premii şi premianţi

În după amiaza aceleaşi zile, de la ora 16.00, la Centrul de Cultură „George Apostu” a continuat Gala literelor şi a creatorilor lor, de data aceasta cu o „sesiune” de premiere.

Premiile Revistei Ateneu.

Premiul de Excelenţă: Eugen Uricaru, pentru romanul „Permafrost”. (Laudaţio – Adrian Jicu)
Premiul Special: Gabriela Gârmacea, pentru volumul senzorial „Primul Război Mondial, între realitate şi ficţiune”. (Laudaţio – Marius Manta).
Premiul pentru Poezie: Dan Petruşca, pentru volumul „Oarecum anacronic”. (Laudaţio – Violeta Savu)
Premiul pentru Proză: Bogdan Alexandru Stănescu, pentru romanul „Copilăria lui Kaspar Hauser”. (Laudaţio – Dan Perşa).
Premiul pentru Isotrie şi Critică Literară: Alex Goldiş. (Laudaţio – Adrian Jicu).

Premiile Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România

Premiile au fost îmânate de Dumitru Brăneanu, preşedinte al Filialei Bacău a USR.
Juriul, condus de scriitorul Gheorghe Iorga, a acordat următoarele premii:
Premiul Opera Omnia: Victor Stan. Premiul pentru Poezie: Cristina Ştefan, pentru volumul „Oraşul”. Premiul pentru Proză: Viorel Savin, pentru romanul „Cinesunta”. Premiul pentru Istorie şi critică literară: Constantin Călin, pentru vol. III din „Dosarul Bacovia. Triumful unui marginal”.
Au mai fost acordate şi premii speciale, sponsorizate de SIF „Moldova”: Ionel Necula, Vasile Ghica şi Aniţa Nandriş Culda (Republica Moldova. Premiu Post mortem).

Premiile Revistei PLUMB

Premiul pentru Istorie şi Critică Literară: Ioan Culiţă Uşurelu.
Premiul pentru Cronică Literară: Ion Ţicalo. Premiul pentru Proză: Gheorghe Ungureanu şi Vasile Proca. Premiul pentru Fidelitate: Eugen Verman.

Atelier de joacă şi imaginaţie

Tot vineri, de la ora 16.00, la Biblioteca Judeţeană s-a desfăşurat şi un interesant Atelier de Joacă şi Imaginaţie – Vertijia, condus de Ioana Nicolaie, la care invitat special a fost poetul Mircea Cărtărescu.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014