25 noiembrie 2024

Festivalul Național de Coregrafie și Folclor „Petre Vlase”, ziua a II-a. Bacăul va deveni Capitala coregrafiei românești

Târziu, după peste trei ore de spectacol, joi seara, s-a tras cortina peste prima ediție a Festivalului Național de Coregrafie și Folclor „Petre Vlase . Televiziunea Română a acordat Titlu de Excelență Ansamblului „Busuiocul. Pe scena Teatrului de Vară din Bacău au evoluat cele mai bune opt ansambluri de coregrafie și folclor din România . Din 2024, Bacăul va deveni Capitala Coregrafiei Românești 

La fel ca în prima zi, Teatrul de Vară „Radu Beligan a fost neîncăpător pentru toți cei care, an de an, sunt martorii și participanții la marile evenimente organizate de Ansamblul Profesionist de Folclor „Busuiocul, care, anul acesta împlinește 50 de ani de la înființare. La marea sărbătoare a ansamblului băcăuan, cât și ca omagiu adus celui care a contribuit decisiv la înființarea lui, celui care, apoi, peste 50 de ani a fost coregraful, mentorul și managerul acestui performant și prestigios mesager al folclorului băcăuan – maestrul coregraf Petre Vlase, au fost invitate cele mai cunoscute ansambluri profesioniste de coregrafie și folclor din România.



Organizat sub egida și cu sprijinul moral și financiar al Consiliului județean, în colaborare cu Primăria Bacău, la care au răspuns și numeroși sponsori, Festivalul Național de Coregrafie și Folclor „Petre Vlase a fost preluat de Televiziunea Română, pentru emisiunea „Tezaur Folcloric, realizată de artista Gheorghița Nicolae, care și-a asumat și rolul de prezentator. Director al festivalului – Liliana Vlase, coregrafia – Gheorghe Vlase, dirijor – Victor Coman. La spectacolul din ultima zi, au onorat cu prezența prefectul județului, Lucian Bogdănel, și președintele Consiliului Județean, Valentin Ivancea.

„Mă bucur că pot să particip, să fiu alături și să transmit mesajul Consiliului Județean Bacău de felicitare și apreciere la împlinirea a 50 de ani de viață și activitate a Ansamblului Profesionist de Folclor „Busuiocul”. Acest festival extraordinar la care am participat cu toții timp de două zile, este un omagiu adus unui om, unui profesionist, maestrul coregraf Petre Vlase, care toată viața și-a dăruit-o acestei mari pasiuni mistuitoare, dansul popular românesc, folclorului, tradițiilor și datinilor noastre populare. Este un omagiu pentru omul care a construit nu doar un nume – BUSUIOCUL -, ci și o mare familie a acestui brand al Bacăului, care a devenit un excelent ambasador cultural în țară și peste hotare. Felicit pe toți cei care au pus suflet la organizarea și reușita acestui festival. Le mulțumesc și îi felicit pe toți artiștii care au onorat acest festival și îi așteptăm și cu alte ocazii!

Valentin Ivancea, președinte al Consiliului Județean Bacău

 

Trei generații, marea familie a Ansamblului „Busuiocul

La fel ca în prima zi, spectacolul din deschiderea celei de-a doua zi a festivalului a aparținut tot ansamblului „Busuiocul. Acum s-a văzut marea familie a acestui colectiv artistic, puterea și valoarea, pe scena au urcat foarmația de dansuri populare a seniorilor, a celor care acum 40-50 de ani adunau aplauze de pe marile scene ale țării și ale lumii, fiind și acum în mare vervă, smulgând ropote de aplauze pentru jocurile bătrânești atât de frumoase. A urmat prezentul, cele 10 perechi de dansatori care au preluat ștafeta și duc mai departe frumusețea jocului popular, iar în final au evoluat copiii, un grup armonios compus, frumoși și talentați, cu siguranță cei care vor duce mai departe faima și prestigiul Busuiocului. Nu trebuie să uităm instrumentiștii, valoroși și talentați, solistele Paula Florescu și Georgiana Păduraru.

Omagiu lui Ion Drăgoi pe scena Festivalului

Cu un emoționant poem coregrafic, al cărui mesaj și realizare a impresionat publicul s-a prezentat Ansamblul Artistic Profesionist „Transilvania din Baia Mare, din program nu au lipsit frumoasele dansuri și costume populare din Maramureș. Unul dintre instrumentiștii orchestrei i-a adus un omagiu virtuosului viorii, inegalabilul Ion Drăgoi, interpretând câteva melodii celebre ale la fel de celebrului artist băcăuan. Gestul lui fiind apreciat de public, răsplătindu-l cu aplauze.

Colecționarul profesionist 

O prezență inedită, care a atras atenția băcăuanilor, a fost cunoscutul artist, relizator de emisiuni la o televiziune, Marin Barbu, Nea Mărin, cum este mai cunoscut, fiind solicitat să se fotografieze cu mai mulți băcăuani. Iată ce ne-a declarat: Eu sunt colecționar de dansuri din toată România. Eu le colecționaz, le învăț și le dau mai departe. Am venit și în Bacău la acest prim festival de coregrafie să văd ce mai este nou, să văd dacă pot să mai adaug ceva la zestrea mea. Ieri a fost un început foarte bun, mă bucur că se organizează un festival în memoria lui Petrică Vlase și mă bucur să văd că aici există un public iubitor de joc, de folclor. Este o rară ocazie să vezi pe viu cele mai bune ansambluri din țară, cum au fost, în prima zi, cele din Alba, din Bistrița Năsăud, din Suceava, vestitul ansamblu „Ciprian Porumbescu”. Jocuri autentice, folclor autentic. Ansamblul din Bacău, „Busuiocul, a crescut foarte mult, este printre primele din țară și mă bucur că noua echipă de conducere, cu Liliana Vlase în frunte, vine cu un suflu nou, a deschis Bacăul spre țară. Acum, să vă spun că jocul românesc este în pericol: la sate nu se mai joacă, nu e motivație, în România, mai sunt doar 10 ansambluri complete, profesioniste: orchestră, dansatori și interpreți? Atât a mai rămas! Bravo lor, bravo dansatorilor, coregrafilor, oamenilor, puțini cât mai sunt, care iubesc jocul și muzica populară. Felicitări Bacăului!

În premieră la „Tezaur folcloric, cât și în Bacău, a fost mai tânărul Ansamblu artistic profesionist „Constantin Arvinte Iași, care, fără trac și emoții au dat tot ce au mai bun și valoros din Capitala Moldovei. Am avut Moldova, Transilvania, Maramureș, a venit rândul Olteniei să-și prezinte mesajul, evident, cu celebrul lor dans „Călușarii”, care a intrat în patrimoniul UNESCO, iar ca solist – prim solist a fost Constantin Enceanu, celebru interpret al Ansamblului Artistic Profesionist „Maria Tănase din Craiova.

Titlu de Excelență pentru Ansamblul BUSUIOCUL

Televiziunea Română, Emisiunea „Tezaur Folcloric, acordă „Titlu de Excelență Ansamblului Folcloric Profesionist BUSUIOCUL din Bacău, pentru întreaga sa activitate de promovare și valorificare a tezaurului folcloric românesc, în țară și străinătate.

Bacăul, Capitala Coregrafiei Românești

 

„Au fost două zile superbe, au fost două zile de jocuri, de cântece, de coregrafie la nivel înalt, fără a face rabat de la calitate, de la autenticitate, cele două cuvinte, cele două concepte i-au călăuzit munca și viața celui căruia i s-a dedicat acest festival – Petre Vlase, ca semn de prețuire pentru tot ce a făcut și ne-a lăsat moștenire. Este o bucurie, este o mare realizare să aduni la un loc cele mai bune ansambluri folclorice din țară, este meritul Lilianei Vlase, noul manager al Ansamblului, care va duce mai departe visul tatălui său, este meritul autorităților locale că au sprijinit acest demers extraordinar. Văzând ce s-a putut face în Bacău, având în vedere experiența, tradiția, profesionalismul, voința, m-am gândit și voi propune ca, de la anul, Bacăul să devină Capitala Coregrafiei Românești. Și nu doar un titlu, ci, aici să vină, în festival, tot ce are România mai bun în coregrafie și folclor.

Gheorghița Nicolae, realizator al emisiunii „Tezaur Folcloric”, Televiziunea Română

„Sunt copleșită de emoție, de bucurie că am reușit ceea ce a fost și visul tatălui meu: un festival de coregrafie în Bacău. Acum am văzut de câtă prețuire și respect s-a bucurat din partea colegilor lui din țară, din partea Televiziunii Române, dar, mai ales, din partea băcăuanilor, prezenți, și în aceste zile, în număr mare alături de noi, de marea familie a „Busuiocului. Le mulțumesc tuturor, pentru sprijin și aprecieri. Să ne vedem la anul, la ediția a II-a a festivalului.

Liliana Vlase, manager al Ansamblului Folcloric Profesionist „Busuiocul

 

 

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014